реклама

реклама

Мета нового унікального проєкту з’єднати хімічний завод з магістральною гілкою та знизити ризики зупинки найбільшого підприємства Черкас. Введення в експлуатацію сучасного газопроводу дозволить знизити навантаження на міську газорозподільчу систему, а значить постачання газу для мешканців Черкас стане більш безпечним та надійним.

IMG_4093

Черкаський «Азот» розпочав будівництво власного сучасного газопроводу. Напевно, це один з найбільших у Черкаській області інвестиційних проєктів, який реалізується за приватні гроші. Новий газопровід має з’єднати хімічний завод з «великою трубою» магістральною гілкою. Нова труба має бути збудована до кінця року та забезпечить  безперебійне та безпечне постачання природного газу на хімзавод. Зараз хімічне підприємство отримує газ не напряму, а через АТ «Черкасигаз», посередника, який монопольно забезпечує всю область газом та володіє більшістю газових труб області.

IMG_3839

«Проєкт будівництва нового газопроводу забезпечить надійне та безпечне постачання газу на «Азот». Старий газопровід вже давно не відповідає нашим вимогам щодо базових параметрів безпеки. Застаріле  обладнання може вийти з ладу в будь-який момент, тож його активне використання – це ризики як для «Азоту», так і для всього міста», каже очільник «Азоту» Віталій Скляров.

Міському газопроводу вже понад півстоліття. Через суттєву зношеність основних фондів він не може забезпечити вчасне та головне безпечне постачання газу на підприємство.

Газ є сировиною для виробництва мінеральних добрив – основної продукції «Азоту». Будь-які перебої з постачанням палива, а тим більше припинення поставок газу, можуть спричинити повну зупинку підприємства та колапс на українському ринку мінеральних добрив. Сьогодні такі ризики стали цілком реальними, переконані на підприємстві.

«Проведення нового газопроводу – це вимушений крок, тому що це питання безпеки», – зазначається в офіційній заяві Черкаського «Азоту». – «Будівництво нового газопроводу знизить навантаження на систему газопроводів АТ «Черкасигаз», яка наразі працює під тиском 12 атмосфер. У цьому році існуючій системі міських трубопроводів виповнюється 56 (!) років, що майже вдвічі перевищує передбачений для таких мереж строк служби. Для нашого підприємства будь-які ризики, пов’язані з експлуатацією застарілого газопроводу, є неприйнятними».

В пресслужбі Черкаського «Азоту» наголосили, що встановлені нормативи та правила техніки безпеки передбачають заміну більшості труб газопроводу кожні 30 років експлуатації.  Однак жодні істотні роботи у цьому напрямі не проводились.

Цей масштабний проєкт Черкаського Азоту не зміг залишити байдужим мешканців Черкас – в нього з’явились як свої прихильники, так і опоненти. Проєкт обріс чутками та міфами, які активно тиражуються черкаськими медіа. Ми спробували розібратись, хто за цим стоїть,  та що з того відповідає дійсності.

Міф № 1: Будівництво не відповідає закону

DSC_0140 Низка публікацій про начебто незаконність проведення будівельних робіт одночасно була поширена у черкаських ЗМІ. За коментарем ми звернулись до заступника міського голови Черкас Віктора Беззубенка. Він категорично відкинув ці чутки, заявивши, що будівництво газопроводу повністю відповідає закону.

«Будівництво газопроводу-відводу є законним. Дозвіл виданий підрядній організації ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24», яка будує цей газопровід на підприємстві «Азот». Дозвіл зареєстрований офіційно в системі, з ним можна ознайомитися. Тому претензій у нас ні до «Азоту», ні до ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24» не може бути, адже все відбувається відповідно до законодавства», − пояснив Віктор Беззубенко.

Міф № 2: Будівництво нового газопроводу призведе до підвищення ціни на газ для мешканців Черкас.

Опоненти будівництва газопроводу заявляють про майбутнє підвищення ціни на доставку газу через будівництво газопроводу. Начебто реалізація цього проекту може мати вплив на газові тарифи для населення. Це ж що, виходить, що дотепер черкаський «Азот» частково оплачував газ замість споживачів – мешканців міста? Щоб розібратися з цим питанням, ми знову ж таки звернулися до «Азоту».

«Немає жодного зв’язку між новим будівництвом та формуванням тарифів для населення на транспортування газу», – зазначають у пресслужбі «Азоту».

«Тарифи на постачання газу регулюються державою та встановлюються виключно НКРЕП. Рівень тарифів залежить насамперед від якості менеджменту «Черкасигазу». Ми вважаємо категорично недопустимим перекладання результатів своєї неефективної діяльності на звичайних споживачів. Також, на нашу думку, неетичною є навмисна дезінформація населення з боку політиків про нібито майбутнє зростання тарифів через будівництво газопроводу», сказано в офіційній заяві підприємства.

Тож, хто й чому поширює чутки про зростання тарифів для населення?

«У черкаських політиків завжди були дві теми для маніпуляцій та підвищення політичних рейтингів – екологічна безпека і тарифи для населення. Схоже, що «страшилки» про підвищення цін – це чергова піар-акція, мета якої – дискредитувати проєкт будівництва газопроводу», – зазначає політичний експерт Сергій Кудзьо.

У Group DF, до якої входить Черкаський «Азот», вважають спробу прив’язати будівництво нового газопроводу до начебто майбутнього зростання цін на газ звичайною маніпуляцією, а вихід низки публікацій у черкаських медіа – замовною кампанією з дискредитації масштабного проєкту та його зриву.

«Цей проєкт – надзвичайно важливий для нашого підприємства, але він важливий і для Черкас. Новий газопровід знизить навантаження на міську систему газопроводів та, відповідно, зменшить ризики техногенних аварій у міській системі газопостачання. Проте ми вже бачимо, що ідея появи у Черкасах нового газопроводу сподобалась не всім. У всіх цих негативних публікаціях, які розміщено прямо під кальку, є свої, дуже конкретні замовники та виконавці. Варто лише замислитись, хто втратить від будівництва нового  газопроводу, і їхні імена стають очевидними. Я не хочу називати поіменно замовників поширення цієї брехні. Просто самі проаналізуйте, кому невигідне будівництво суто з економічної точки зору, проаналізуйте, хто втратить», – коментує Олег Арестархов, керівник з корпоративних комунікацій Group DF.

Нескладно здогадатись, що будівництво нового газопроводу насамперед невигідне монополісту АТ «Черкасигаз». За оцінками експертів, компанія втратить близько 25% своїх річних доходів. Чи критично це для компанії? Навряд чи. Згідно з даними публічного аудиторського звіту, у 2020 році «Черкасигаз» отримав прибуток в розмірі 270 млн грн, а чистий дохід від реалізації продукції склав 2,06 млрд грн. Навіть якщо компанія умовно і втратить 25% свого доходу, то прибуток залишиться на рівні 202 млн гривень, а чистий дохід від реалізації – 1,5 млрд.

«Звісно, це дуже грубі оцінки, потрібно детально аналізувати структуру доходів компанії, цінові тренди та обсяги споживання газу на ринку, коментує Іван Погрібний, інвестиційний аналітик компанії СOMMODITIES INVESTMENS. На доходи компанії насамперед впливає ефективність її управління, рівень виробничо-технічних витрат. Якщо вони почнуть ремонт та заміну труб, прибуток у них виросте».

На думку Погрібного, ажіотаж та війни навколо будівництва нового газопроводу – яскраве свідчення незрілості ринку.

«Замість того, щоб утримувати великих клієнтів, домовлятися з ними про кращі умови та забезпечувати якість сервісу, черкаські «газовики», схоже,  займаються звичайним інформаційним шантажем – поширенням пліток про начебто майбутнє зростання тарифів. Це дуже недалекоглядна стратегія. Обманюючи черкащан, вони дурять своїх основних клієнтів. Тарифи на доставку газу є державно-регульованими. Тарифи встановлює НКРЄП», – каже він.

IMG_20210421_095933

У «Черкасигаз» публічно не афішують свою причетність до замовних публікацій та поширення дезінформації про будівництво газопроводу. Дуже схоже на те, що їхніми рупорами у цій темі стали два депутати Черкаської обласної ради.

Про продовольчу безпеку

Є ще одна суттєва причина, з якої будується новий газопровід. Черкаський «Азот» гравець №1 на українському ринку азотних добрив і виготовляє більше третини (!) всіх азотних добрив у країні. Від безперебійної роботи заводу залежать не лише 3000 робочих місць для мешканців Черкас, але  й ефективність всього аграрного сектору країни.

У разі, якщо існуюча застаріла система «Черкасигаз» не витримає, «велику трубу»  прорве, і поставки газу на «Азот» припиняться, втратить вся економіка країни. Адже зупинка «Азоту» призведе до  ланцюгової реакції – недопоставки добрив фермерам та колосальних збитків всього агропромислового комплексу країни.  Завод виробляє близько 1,2 млн тонн азотних добрив у рік, в той час як український ринок, за різними оцінками, споживає 4,3 – 4,7 млн. тонн. Залишити українських аграріїв без азотних добрив означатиме суттєве недоотримання врожаїв фермерами і, відповідно, суттєве зниження валютної виручки країни. Тарас Качка, заступник міністра економіки, каже, що АПК залишається другою галуззю за обсягом валютної виручки після металургії. Аграрний експорт України за 9 місяців 2020 року приніс в Україну $15,5 млрд. Це – майже 44,2% всього  українського експорту. Продукція АПК займає близько 45% всього експорту країни.

«Якщо країна втратить велику частину валютної виручки – постраждає державний бюджет, будуть скорочені соціальні виплати», –  каже Іван Погрібний.

З ним погоджується Олег Арестархов: «Розумієте, зараз хімія є одним із драйверів української економіки – зростання в першому кварталі цього року сягнуло 16%. Якщо зупиниться «Азот», це буде удар по всій хімічній галузі країни. Від хімії залежить аграрний сектор, тож зниження показників хімічної галузі болісно вдарить по аграріям, а значить – по всій економіці», – коментує він.

Очима мешканців міста

У разі негативного сценарію, не тільки національний бюджет отримає удар, регіональний теж. У разі зупинки «Азоту», бюджет Черкас втратить близько 15-20% доходів. Ні для кого не секрет, що саме хімічне підприємство залишається містоутворючим для Черкас. Від його діяльності залежать не тільки доходи 3 тисяч черкащан, які працюють на заводі, але й реалізація великих соціальних програм у місті. Достатньо пригадати, що той же «Азот» придбав для Черкас 15 нових тролейбусів – це майже третина всього тролейбусного парку міста. «Азот» підтримує медицину та систему освіти міста, займається його благоустроєм (взяти хоча б реконструкцію Палацу культури «Дружба народів» та площі перед ним).  Цей перелік можна продовжувати.

Та головне – будівництво нового газопроводу підвищить безпеку мешканців міста і значно зменшить ризики аварій у міській системі газопроводів. Всім відомі жахливі наслідки, до яких можуть призвести неполадки на газовому обладнанні та витоки газу на застарілих мережах.

Очевидно, що всі ці фактори свідчать на користь будівництва нового газопроводу.

Сьогоднішня безвідповідальність політиків, які лобіюють інтереси окремих компаній і намагаються заблокувати проєкт, щоб зберегти свої доходи, завтра може обернутися  жахливими наслідками для міста – навіть техногенними катастрофами чи екологічним лихом.

Прем’єр Великобританії Уїнстон Черчіль казав, що за безпеку необхідно платити, а за її відсутність – доведеться розплачуватися. Тож, попри тиск, є надія що проєкт нового газопроводу все ж буде реалізовано вчасно, незважаючи на шалений спротив та бажання опонентів дискредитувати його грубими пропагандистськими методами. Новий газопровід принесе мешканцям Черкас більше користі аніж проблем. Жителі міста мають отримати більше безпеки та головне – більше впевненості в завтрашньому дні.

Редакція ПРОЧЕРКу готова надати можливість АТ "Черкасигаз" висловити свою позицію щодо цієї ситуації.

реклама

Коментарі  

 
0 #13 Любов Майборода 23.07.2021 13:23
Цитую Цікаво:
"Ні для кого не секрет, що саме хімічне підприємство залишається містоутворючим для Черкас. Містоутворюючим -це як?

Бюджетоутворююч ими для міста Черкас є малий та сердній бізнес, які сплачують ПДФО та єдиний податок. Питома вага Азоту в надходженнях загального фонду за І півріччя 2021 року становить 3% (дані департаменту фінансової політики ЧМР).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #12 Перехожий 29.06.2021 22:38
Не зрозуміло до якого магістрального газопроводу ця гілка буде приєднана, яка її довжина, біля яких населених пунктів буде проходити, який наприклад діаметр труби?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #11 МІСЦЕВИЙ 24.06.2021 16:15
Це підприємство Фірташа-великого друга жителів Черкас......Чомусь не згадують.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #10 Діагноз 20.06.2021 09:15
Жирна стаття, гарно прибашляли Прочерку
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #9 Solid/ 19.06.2021 20:11
попрошенквські смердючі курятники навкололо Канева можливо змести в Славутич?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Solid/ 19.06.2021 20:04
Іншими словами - Курортному Українському в ДАЛЕКОМУ МИНУЛОМУ місту Черкаси не лозволять скинути хімічне (хіміковське) прокляття.
Рускоязикі Хіміки рулять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #7 Однако 19.06.2021 01:18
Цитую Цікаво:
"Ні для кого не секрет, що саме хімічне підприємство залишається містоутворючим для Черкас. Містоутворюючим -це як?

Ну, типа города до появления "Азота" в 1960-х гг. не существовало.
Для справки: в Пед.институте трудоустроено больше людей, чем на "Азоте".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 Зінченко 18.06.2021 21:17
Нові санкції проти головного інвестора Азоту можуть не дати завершити цей проект....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #5 Антон 18.06.2021 19:41
У цьому репортажі усі "красіві і умні". Окрім працівників того "Азоту", який будували їх батьки а наживаються ...зна хто. Але не люди праці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #4 Ґоша 18.06.2021 16:03
О, клас. Можна буде вирубати газ всьому місту без ризику для підприємства. Зелібобіків треба тримати за гланди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100