реклама

реклама

Хто має обслуговувати ліфти в черкаських багатоповерхівках – суперечка на цю тему, яка вже понад рік триває в судах, цього тижня спливла на поверхню. Компанія-управитель «Нова Якість» створила власну структуру, яка мала б відповідати за забезпечення безперебійної роботи ліфтів, тоді як придбаний компанією «McLaut» «Черкасиліфт» робить усе можливе, щоб зберегти контроль над підйомниками за собою.

Ліфт2

Ситуація ускладнюється тим, що в більше ніж 500 ліфтів (загалом у місті – 787 ліфтів) закінчився термін експлуатації. Експерт з промислової безпеки ліфтів Валерій Цебро каже, що, відповідно до «Правил з будови і безпечної експлуатації ліфтів», ліфти, які відпрацювали нормативний термін експлуатації, мають бути зупинені.

– Там може що хочеш бути. Може бути і зношення тяглових канатів, і пошкодження дверей. У таких ліфтах люди піддаються небезпеці! – переконаний фахівець.

За його словами, ці підйомники необхідно обстежити і в разі потреби зробити капітальний ремонт. Натомість, цього зараз не робиться.

Одна із послуг, яку, відповідно до договорів, має надавати мешканцям багатоповерхівок управлінська компанія «Нова Якість», – це обслуговування ліфтів. Перший рік своєї роботи ця компанія користувалася послугами «Черкасиліфту» – організації, в підпорядкуванні якої свого часу були всі ліфти Черкаської області.

– Торік, 20 травня 2020 року, в нас закінчився договір з «Черкасиліфтом» на технічне обслуговування більше ніж 700 ліфтів у будинках, за які відповідає наша управлінська компанія, – пояснив ситуацію під час пресконференції в четвер очільник «Нової Якості» Андрій Бортник. – У зв’язку з цим компанія «Черкасиліфт» мала передати нам технічну документацію на ліфти та ключі від ліфтових приміщень. Без цієї технічної документації підйомники будь-хто, відповідно до закону, обслуговувати не може. Заборонено навіть входити в ліфтове приміщення, вмикати і вимикати техніку. Якщо, борони Боже, в якомусь ліфті щось станеться, то хто за це не відповідатиме?

Нова Якість

Як зазначив Андрій Бортник, компанія «Черкасиліфт» жодних документів і ключів «Новій Якості» не передала. Про це його структура поінформувала правоохоронні органи та місцеву владу. За заявою компанії-управителя було розпочато кримінальне провадження, яке підтвердило, що документація й далі перебуває у «Черкасиліфті». Але на тому й закінчилося.

– Ми спробували розв’язати питання в судовому порядку. Подали позов щодо витребування технічної документації, дійшли до Верховного Суду, отримали рішення Верховного Суду, що всі договори з «Черкасиліфт» закінчені, і документи слід було передати з самого початку, але й по цей день цього не зроблено, – розповів Андрій Бортник.

Наразі підприємство має вже 13 рішень місцевих судів (по різних будинках), які після проходження апеляції набрали законної сили, котрі підтверджують, що «Черкасиліфт» зобов’язаний віддати «Новій Якості» технічну документацію. Як зазначалося, є також одне рішення Верховного Суду (по чотирьох будинках).

Водночас, прокуратура порушила кримінальне провадження щодо «Нової Якості», яка не сплачує «Черкасиліфту» за обслуговування ліфтів. Ці дії прокуратура кваліфікувала як «шахрайство».

– Хоча ми не маємо жодного договору з цим підприємством, і щодо цього є рішення Верховного Суду! – обурюється Андрій Бортник.

Як зазначив адвокат «Нової Якості» Максим Підгорний, в межах згаданого кримінального провадження слідча суддя Соснівського районного суду винесла постанову про арешт технічної документації на ліфти і передачу цієї документації для зберігання «Черкасиліфту». Адвокат розцінює це провадження як засіб для того, щоб і далі не віддавати документи «Новій Якості».

– Коли ми дізналися про цей арешт, то звернулися до того ж суду з проханням зняти його. Але прокуратура вже кілька разів передавала це провадження то в одну, то в другу, то в третю свою структуру, і таким чином підсудність змінюється. Справа перекочувала з Соснівського суду в Придніпровський, потім – знов у Соснівський... З чергової спроби ми виграли цю справу, і є рішення слідчого судді передати технічну документацію законним власникам, тобто, нам, але це рішення не виконується, – каже юрист.

Тим часом, Віталій Лаут – очільник компанії «McLaut», яка з минулого року є власником «Черкасиліфту», переконаний, що діє правильно. Його позиція зводиться до того, що «Нова Якість» – «ніхто, і звати її ніяк», тоді як «Черкасиліфт» обслуговує ліфти області вже більше сорока років.

– Ми готові віддати документи, але ж вони не готові прийняти джерело підвищеної небезпеки! – заявив Віталій Олександрович під час своєї пресконференції в п’ятницю.

На його переконання, місто уклало договір із ТОВ «Сантехбудреконструкція» (правонаступництво якого відстояли в судах окремі дільниці «Нової Якості») на рік із правом продовження ще на рік. Натомість, ці два роки вже минули, а отже «Нова Якість» уже не є управлінською компанією.

Разом із тим, як зазначають юристи «Нової Якості», цей підхід спростовується, по-перше, рішенням Верховного Суду від 15 червня 2021 року, в якому визначено, що «якщо за місяць до закінчення визначеного строку жодна зі сторін не повідомить письмово іншу про відмову від договору, то він вважається автоматично продовженим на наступний однорічний термін». Крім того, в статті 15 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» прямо сказано, що договір може продовжуватися на кожний наступний рік. Таким чином, типовим договором передбачена автоматична пролонгація на кожен рік, а не тільки на перші два, як стверджують у «Черкасиліфті».

Віталій Лаут також наполягає, що «Нова Якість» не має належної кількості фахівців для того, щоб обслуговувати сім сотень черкаських ліфтів. Називається навіть цифра: в компанії-управителі нібито працює лише троє техніків з обслуговування ліфтів, тоді як у «Черкасиліфті» – близько 120-ти.

Лаут

Для передачі ліфтів їх необхідно зупинити й щодо кожного окремого підйомника створити комісію з працівників обох підприємств. «Передавати ліфти нікому, тому цього й не відбулося», – каже Віталій Лаут.

– Це – цілковита неправда, – натомість стверджує Андрій Бортник. – Підприємство Лаута не наділено повноваженнями здійснювати оцінку виробничо-технічної бази іншого суб'єкта господарювання. На це є компетентні органи, серед яких Держпраця, але явно не «Черкасиліфт». Але менше з тим. У нас офіційно працевлаштовано 29 працівників, які можуть обслуговувати ліфти. У «McLaut’а», за даними податкової інспекції, – 20 працівників. Де поділися ще сто – це питання для перевірки Держпраці. Є рішення цього органу, в якому зазначено, що наша дозвільна документація повністю відповідає вимогам Закону, і там не бачать підстав не передавати нам документацію на ліфти. Про це рішення проінформована і Комісія з надзвичайних ситуацій Черкаської міської ради. Вона скерувала відповідний лист «Черкасиліфту» з вимогою передати документацію нам.

Оскільки передачі ліфтів з «Черкасиліфту» до «Нової Якості» не відбулося, то керівництво «McLaut’а» вважає свої договори про обслуговування ліфтів чинними.

– Ми продовжуємо надавати мешканцям багатоповерхівок послуги з обслуговування ліфтів, – заявив Віталій Лаут. – Натомість «Нова Якість» ці послуги нам не оплачує й наразі заборгувала близько 10 мільйонів гривень. Тобто, вони отримують ці кошти у людей, а нам не сплачують, тож ми маємо надавати послуги за власний рахунок. Чи це не шахрайство?

Натомість, у «Новій Якості» категорично заперечують, що збирають у людей кошти на обслуговування ліфтів.

– «Нова Якість» із квітня минулого року не надсилає платіжок за обслуговування ліфтів, оскільки не надає цієї послуги. Наразі «Черкасиліфт» займається самоуправством. Маючи ключі, вони приїжджають, щось роблять, а в більшості випадків – нічого не роблять, через що ліфти зупиняються. Саме так сталося з ліфтом у будинку за адресою Амброса, 48 – він не працює вже тиждень, – обурений Андрій Бортник.

Він також зазначив, що ліфти зв’язані з диспетчерською саме «Нової Якості», тому працівники «Черкасиліфту» чи «McLaut’а» не мають жодної інформації про те, що в них відбувається, а отже не можуть кваліфіковано обслуговувати підйомники.

– Ліфт має бути контрольований онлайн, і цього зараз нема! – каже Андрій Бортник. – А отже, поки триває цей безлад, з ним може статися все що завгодно.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #12 Олег 12.08.2023 10:48
Каким образом этот .. Лаут купил государственный Черкасылифт?! Где прокуратура?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #11 Прогноз 23.07.2021 07:37
Бондаренко - господарник! Повний хаос в комунальному господарстві.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 МІСЦЕВИЙ 22.07.2021 16:43
Кожен мешканець багатоетажки має платити.За що-ролі не грає.13 грв. По розуму-ідея Бондаренко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #9 Антон 22.07.2021 09:24
Де пакостить НЯ чи приватні перевізники, як не крути,чомусь стирчать вуха Бондаренка. Ситуація штучно заганяється в глухий кут щоб проходимців залишити "в темі". А керманич зворушливо кліпає беньками як непричетний.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #8 Позовите Поплавского 21.07.2021 11:38
Он обещал. Когда зеркало в одном из лифтов торжественно открывал, перед выборами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Руслан 20.07.2021 14:44
Вже два тижні як Няшка не вивозить смяття. :sigh: Здавалось - нарешті настане рай. А місто опинилось у повній дупі. :-x Такого срачу не було років з 10.. То може треба з приводу повної антисанітарії провести сесію?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 стабилизец 20.07.2021 12:25
кумовство - национальнэ надбання. как говорил олийнык. толя со своими дружбанами то цалуецца то плюется. лохи оплачивают.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #5 Виборець 20.07.2021 11:53
Цитую Любов Майборода:
Суцільні бізнесові розборки... У нас є департамент житлово-комунального комплексу, де його аналітика? На четверг планують позачергову сесію з невідомих підстав "по ліфтам" - ні письмового звернення департаменту, ні зрозумілого проекту рішення. Може досить підставляти депутатів???

На квартири Черкас вже давно надходять від "нової якості" якісь рахунки за якісь послуги і з якими то боргами. Коли закінчиться це здирництво?
Щодо нових "послуг". Для мене це не бізнес розборки, а звичайне рейдерство. Це наїзд не на підприємство Черкасиліфт, це рейдерство на гаманці черкащан. І в цьому ваша вина: Що за маячня з аналітикою ?, з якою - то позачерговою сесією?
Може досить вашої некомпетентност і?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 щука 20.07.2021 08:12
За часів Сорокалєта передача документації РЄУ блокувалося корумпованим наскрізь Технічним наглядом.
Копай тут, Бортник.
Але гроші з мешканців за ліфти береш справно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #3 Тарас 19.07.2021 14:12
Цитую Ботнар:
Там де Нова Якість- там усюди шахрайство та кідалово!

Кідалово крізь, де через комунальні підприємства відмивають мільйони. На цьому тримається черкаська влада. :sigh: часника так не подоїш...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100