реклама

реклама

Черкащанка Лідія Федорівна виїхала з Черкас, але залишила тут будинок і не може тепер продати його. У неї навіть не вийшло лишити довіреність ріелтору, бо нотаріус поки не знає як це правильно оформити.

0c0176c-land

– Коли помер чоловік, я переоформлювала все на себе. Це будинок, ділянка під будинком і плюс 0,16 гектарів городу. Все це моє, а я виїхала тепер і не можу навіть довіреність на когось оформити і лишити людині документи, – каже Лідія Федорівна.

З якою проблемою зіткнулася жінка? З моменту запуску ринку землі 1 липня укладено 1411 земельних угод станом на 21 липня. Про це станом на 26 липня повідомляє пресслужба Мінагрополітики. Також, подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 3947 нотаріусів. Всього заяв – 4415, із них погоджено 3891, у черзі на розгляд – 8, відмову отримали 516. Нотаріуси з Державним земельним кадастром працюють у штатному режимі, йдеться в повідомленні.

Але старт ринку землі самі учасники називають фальстартом.

«Нотаріуси не зможуть нормально перевіряти покупців сільгоспділянок після 1 липня», – йшлося напередодні 1 липня в повідомленні Нотаріальної палати, де говорили, зокрема, про витрати, пов’язані з перевіркою нотаріусами інформації про клієнта в ДЗК. Але не лише в цьому проблема.

– Думали, з 1 липня будуть черги? Але ні! Нотаріуси всім відмовляють у проведенні угод з землями сільгосппризначення. Причина проста – немає доступу до відповідних реєстрів для проведення всіх необхідних перевірок. Мова про реєстри Держземкадастру. Нотаріуси елементарно не можуть провести всі перевірки за вимогою законодавства. Та й сам реєстр потребує доопрацювання. Закон вже в силі, а виконати неможливо… Мають або вводити черговий перехідний період з спрощеною схемою продажу, або все блискавично доопрацювати, що навряд чи… – каже черкаський ріелтор Олена Дерябіна.

Справа в тому, що у закон також втрапили дачні ділянки та сільські будинки, землю під якими записали як земля для ведення сільського господарства. Виходить і будинок не можуть люди продати. Потрібно змінювати цільове призначення.

– Ви хочете продати ділянку, для цього йдемо до нотаріуса, який має перевіряти документацію, необхідна купа протоколів, яких ще ніхто не розуміє, все має проходити через окремі рахунки в банку. Це гальмує процес. У Черкасах ще жодна угода не пройшла. Люди дали завдаток і чекають. І ми чекаємо. Люди дали завдаток по будинку в селі, дали завдаток по дачній ділянці в кооперативі під Черкасами і чекаємо… А раніше нотаріус перевіряв документи по землі, брав витяг, що земля не в арешті, робив угоду, – каже Олена Дерябіна «Прочерку».

Ринок землі і нерухомості був якраз активним в літній період. А тепер є багато незручностей.

Нотаріус Руслана Левицька каже, що зараз дійсно зі зміною законодавства є багато нюансів і мало хто береться укладати договори. Мова і про земельні ділянки, і про хати, які стоять на землі, призначеній для особистого селянського господарства. Сюди підпадають і сади в кооперативах.

– Очікуємо роз’яснення нотаріальної палати, поки все в стані розробки. Ринок вже працює, але, на жаль, нотаріуси не всі беруть на себе відповідальність. Як бути? Потрібні чіткі роз’яснення для прозорої законної роботи, – каже фахівець.

Поки унормовується законодавство, колишня черкащанка Лідія Федорівна не може продати ні будинок, ні ділянку під будинком, ні город. У неї якраз земля підпадає під дачні ділянки та сільські будинки, землю під якими записали як земля для ведення сільського господарства. Коли нотаріуси отримають роз’яснення і по нормативних актах все стане ясно, вона змушена буде повертатися в Черкаси і тоді укладати угоду. Це якщо трапиться покупець, а якщо ні, буде лишати довіреність ріелтору.

Про те, що ажіотажу навколо ринку землі не буде, говорив нещодавно і уманчанин, голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун в інтерв’ю Mind.

«Бо ринок має стабільно запрацювати. В Україні понад 6000 нотаріусів, які тепер несуть відповідальність і мають визначити походження грошей покупця (легальні/нелегальні – Mind). До того ж, на сьогодні у нотаріусів ще немає можливості автоматично підтягнути дані щодо концентрації землі в одні руки (на перехідний період – 100 га – Mind), тому слід перевіряти безліч реєстрів. Наразі Мін’юст працює, аби зробити це автоматичним. Отож, сьогодні ці операції вимагають чимало часу», – зазначав Андрій Дикун.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Сармат 27.07.2021 11:39
Ну не здивували: все як завжди - спочатку приймаємо закон, а потім через півроку механізм його застосування чи ще якісь підзаконні акти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100