реклама

реклама

220 га землі віддають в оренду в Гельмязівській громаді Золотоніського району на 25 років через конкурс, у якому не можуть взяти участь усі охочі.

630_360_1625580639-553

Про це в коментарі «Прочерку» зазначив депутат сільради Валерій Вака.

– Ще в січні сільська рада вирішила, що буде продавати право оренди цих земель, які раніше належали державі, а тепер передані об’єднаній територіальній громаді, – розповів депутат. – Торги декілька разів скасовували. Нарешті голова громади Іван Тітаренко, відповідно до закону, одноосібно, вирішив, хто саме проводитиме торги: ТОВ «Товарно-земельна біржа Черкащини». Але дуже швидко з’ясувалося, що охочі взяти участь у торгах не можуть цього зробити: реквізити, вказані на офіційному сайті Держгеокадастру України, неправильні, а отже зробити реєстраційний внесок не можна.

Оскільки потенційні учасники торгів дуже швидко поставили сільраду до відома про помилку в реквізитах, а її так і не було виправлено, депутат Вака припускає, що тут може мати місце протизаконна дія з метою не допустити до конкурсу «непотрібних» учасників. Він каже, що домагатиметься скасування торгів або їх результатів.

– Перед цим було проведено кілька цілком прозорих торгів. А тут – на тобі. Та ще й ідеться про надзвичайно велику площу землі, яка здається в оренду, та ще й на цілих 25 років! – обурюється депутат.

Вкрай незадоволені також і потенційні учасники торгів, які не змогли взяти в них участь.

– Ані рахунки, ані юридична адреса не відповідають дійсності! – сказала в коментарі «Прочерку» юристка з земельних питань ТДВ «Русь» Ольга Стороженко. – Зареєструватися ми не змогли. Готуємо документи на оскарження такого проведення торгів. На ім’я сільського голови ми направили листа з проханням скасувати аукціон.

У СТОВ «Агрофірма «Маяк» також заявляють, що, попри бажання, не змогли взяти участь у торгах.

– Залишається припустити дві можливості: або голову ОТГ обманюють, або... аукціон проводять «під когось», – вважає директор «Маяка» Олексій Васильченко. – Я не пригадую, щоб хтось так чудив.

Претенденти на участь в аукціоні, які так і не змогли цього зробити, наголошують, що те, що відбувається навколо торгів, має місце на тлі постійного браку коштів у бюджеті громади.

– Прикро, що прогалиною в законі, який дозволяє сільському голові одноосібно призначати виконавця торгів, скористалися чиновники у нас на Золотоніщині. Якщо на це буде заплющено очі, то вже незабаром таке відбуватиметься скрізь, – переконаний Олексій Васильченко. – І тоді постає питання: навіщо проводити децентралізацію, якщо те, що відбувається зараз, ще гірше від того, як розподіляв землі Держгеокадастр?

На жаль, «Прочерку» не вдалося взяти коментар у голови Гельмязівської громади Івана Тітаренка. Спочатку він повідомив журналістові, що говорити не може, оскільки відбувається нарада, а після цього більше не знімав слухавку і не перетелефонував.

За зазначеним на сайті YouControl телефоном ТОВ «Товарно-земельна біржа Черкащини» нам удалося поговорити з помічницею керівниці, котра, щоправда, своє прізвище не назвала.

– У нас реєструвалися всі, хто хотів. Хто потребував, тому надавали письмові, телефонні відповіді, – сказала жінка. – У нас зареєструвалося дуже багато учасників, усі діючі агрофірми (а не «товки», які вчора створені під конкретні питання): золотоніські, із черкаського регіону, київська агрофірма. А те, що місцеві корольки з’ясовують між собою стосунки, кому воно може дістатися, то це нас просто туди втягують, і ми стаємо цапами-відбувайлами. Всякого роду провокації робляться для того, щоб торги не відбулися.

Також наша співрозмовниця зазначила, що в неї немає жодних листів і звернень скаржників (при цьому самі скаржники стверджують, що не лише телефонували, а й навіть намагалися завітати у «Товарно-земельну біржу Черкащини», але за зазначеною на сайті Держгеокадастру адресою нікого не знайшли). Наша співрозмовниця зазначила, що може надіслати контакти п’ятьох учасників торгів, які таки змогли зареєструватися (проте цього списку ми досі не отримали). Вона також пообіцяла, що в середу зранку «Прочерку» дасть докладніший коментар керівниця «Товарно-земельної біржі Черкащини» Наталія Соколенко. Але, на жаль, сьогодні вранці зв’язатися з Наталією Миколаївною не вдалося.

Додамо, що вчора був останній день, коли ще можна було зареєструватися для участі у торгах.

ДОПОВНЕННЯ:

Коли статтю вже було опубліковано, на нашу електронну скриньку надійшов лист від адресата "CONSULTING COMPANY", в якому зазначено телефонні номери двох компаній, представники яких "погодилися дати коментар". Водночас, автор листа просить не оприлюднювати назви цих компаній, "оскільки до земельних торгів учасники не мають бути знайомими або пов'язаними особами, також не повинні мати змоги між собою домовлятися". Ми припускаємо, що вказані номери телефонів належать компаніям, які змогли зареєструватися для участі в конкурсі. Але ці номери не відповідають офіційним, оприлюдненим на сайті YouControl, тому ми не можемо перевірити приналежність наданих нам номерів згаданим компаніям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ:

Скандальний аукціон у Гельмязівській громаді скасовано.

У Гельмязеві зі скандалом спробували провести торги на оренду 220 га землі.

Максим Степанов

Тематична ілюстрація: Укрінформ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #3 Артикл не сняли 06.08.2021 11:32
На уточнення. Значит с этими в цене не договорились.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #2 МІСЦЕВИЙ 04.08.2021 16:42
Судячи з усього українці спочатку стають щахраями а потім народжуються.Це ..............
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Сармат 04.08.2021 12:25
це лише початок))) далі буде цікавіше, особливо, коли згодом сюди зайдуть іноземці)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100