Днями група черкащан відвідала управління державного екологічного нагляду (контролю) в Черкаській області. Люди скаржаться на якість повітря, утруднене дихання.

02

«15-17 серпня було жарко і безвітряно, але дихати не можна було. У дитини боліла голова. Вчувався запах паленої гуми чи пластмаси. До слова, не лише влітку така ситуація, подібний запах чути і взимку», – каже жителька мікрорайону поблизу площі 700-річчя Світлана Ганненко.

Черкащани вважають, що і рятувальники, і представники гідрометцентру, і екоінспектори мали б ретельніше перевіряти якість повітря, особливо в період, коли безліч черкащан по соцмережах скаржилися на задуху в місті. Заради справедливості, найактивнішим і найвідкритішим у спілкуванні з громадою виявився саме Олександр Позняков, начальник управління державного екологічного нагляду (контролю) в Черкаській області, тож на нього і полилися всі скарги, саме до нього і пішли черкащани скаржитися на якість повітря. Представники інших служб і відомств завбачливо відмовчувалися.

712a4c4cf2c07d0a8f580f163ec5dec4_0_1400_0

«Ця проблема виникла не сьогодні і не вчора. Як правило, викиди відбуваються вночі, бо коли вночі вікна відчинені, то можна прокинутися від їдкої гарі. Це навіть у паніку вганяє. Схиляюся до думки, що або якесь підприємство активізує роботу вночі абощо… Мій будинок на полігоні, і я всі труби бачу. Бачу трубу ТЕЦ, і не сказала б, що це саме це підприємство - забрудник, бо хвіст труби при такому запаху не в наш бік направлений. Отже, можемо припустити, що це інше підприємство, але ж хтось має контролювати діяльність підприємств? Має бути в когось список підприємств-забруднювачів?!» – каже мешканка мікрорайону ПЗР Тетяна Діденко, яка є куратором територіального осередку ГО «Справа громад».

Дехто з присутніх скаржився, що, відчуваючи якісь домішки в повітрі, потім скаржиться на біль в грудях.

Олександр Позняков з колегами вислухав громадян та пояснив, що перевіряти всіх і вся він так просто не може, бо законодавство забороняє. Перевірці піддаються лише підприємства з високим ступенем ризику.

«Водночас, я також читаю соцмережі, бачу, де люди найбільше скаржаться. Громадяни навіть писали, що в одному з мікрорайонів бачили трубу, що забруднює довкілля. Ми виїздили на місце, виявили два підприємства. Але одне з них – це ФОП. Проблема в тому, що зараз є певні нормативні акти, і вони обмежують екологічну інспекцію в правах. Ми контролюємо викиди з труб, але якщо нас допускають, тоді перевіряємо, як саме здійснюється викид. І тут теж нюанс. Держава фактично дає право підприємствам працювати, забруднювати з самого початку, адже зрозуміло, якщо присутні викиди, то є забруднення. Проте, ці викиди не повинні перевищувати норми ГДК (гранично допустимі концентрації). Інший вже нюанс в тому, що держава змінює норми ГДК. І виходить гра цифрами. Є максимальна разова концентрація, а є час, коли не завдають шкоди довкіллю. Тож неправильно середньодобову норму прирівнювати до впливу на життя людини. У цьому контексті я розумію, чому дехто вночі забруднює довкілля, бо держоргани працюють лише в робочий час доби! Цю норму законодавства теж хочуть змінювати. Щоб не лише оперативні служби могли реагувати вночі на забруднення», – розповідає Олександр Позняков.

Він радить при виявленні неприємних і підозрілих запахів звертатися до ДСНС, адже це оперативна служба, яка має виїзні пости.

Окрім того, за словами Олександра Познякова, не зовсім коректними є дослідження гідрометеоцентру, бо не можна в дослідженні охопити все місто. Так, по формальдегіду заміри робить лише пост біля школи №13. Також у даних вказуються середньодобова норма, але треба вказувати разову норму, бо повітря може тисячу разів змінюватися.

Нагадаємо, про застарілість стаціонарних постів гідрометеоцентру «Прочерк» писав ще у 2019 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аміак, формальдегід, діоксид азоту.
Більше половини всіх викидів в атмосферу Черкас – від автотранспорту

Проблему, за словами фахівця, становить також постійне зростання транспортного потоку, а не лише працюючі підприємства. Бо транспорт нині переповнює дороги, і не завжди є контроль якості викидів. Тож слід, як це робиться в багатьох європейських містах, виводити потік за межі центру міста.

01

«Я не можу, у зв'язку з обмеженнями, виходити на ФОПів, тож радив би громадянам звертатися до ДСНС, до гідрометеоцентру. Якщо заміряти якість повітря, наприклад, в мікрорайонах неподалік колишнього цукрозаводу чи біля ДОКу, де скаржаться черкащани, і зафіксувати можливі перевищення норм у повітрі, то це вже треба звертатися в поліцію. І вже правоохоронні органи можуть в рамках кримінального провадження нас швидко залучати до контролю викидів. Оце єдиний вихід», – каже Олександр Позняков.

Черкащани обурилися, що не все врегульовано законодавчо. Так, ані Держеконагляд, ані муніципальна інспекція не працюють у позаробочий час. Тож при виявленні викидів в атмосферу треба звертатися лише в оперативні служби – в поліцію чи ДСНС. Водночас, у Держеконагляді громадянам повідомили, що ведеться робота задля встановлення автоматизованих постів спостережень по області. Так, по Черкасах вже виділено мільйон на подібні пости.

Нагадаємо, черкащани турбуються, що смердить у місті.

Результати аналізу проб атмосферного повітря у м. Черкаси за тижневий період з 9 по 14 серпня показали, що вміст формальдегіду у повітрі за 11 серпня перевищив всі показники 2021 ріку та у 10 разів перевищує гранично допустиму норму.

реклама

Коментарі  

 
+6 #6 Марго 27.08.2021 09:24
Він прав! Адже держава, починаючи ще з Яценюка,відміни ли всі контролюючи органи і екології немає. Це зробилось під соусом: допоможемо ЧП-шнікам, знімемо з них відповідальніст ь,подолаємо корупцію,заборо немо перевірять і контролювать. Немає право екол. служба прийти і зробити перевірку і забори, по закону або попередження за 2 неділі, а якщо це ФОП, то взагалі на них ніякої управи екологи не мають.Давайте ще не забувати про екологічний податок, який дуже вигідний місцевому бюджету. За 2020 Черкащина сплатила більше 73млн гр екологічного податку, з них майже 30млн в місцевий бюджет.Плюс, ще по карманах розпихалось так, що кому потрібна та екологія!У нас по області, тільки підприємств, що платять екол.податок
, зареєстровано 1907. А уявіть скільки ще лівих? Стан повітря Черкас просто жахливий, але ніхто нічого змінювати не буде.Можливо інший мер, але не цей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #5 Михайло 26.08.2021 17:56
Найкраще морозяться ЗМІ, які за інших(вигідних) умов радо оголошують журналістське розслідування. Напевно їх діти, як і прокурорські та ін. дихають з іншої атмосфери.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #4 Черкаси 25.08.2021 21:42
Вже вкотре ввечері нема чим дихати!!! Що це за влада в нашому місті, що не може прибрати забруднювача повітря??? Навіщо вона така нам потрібна, за що такі зарплати величезні получає???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 MikkyVaR 25.08.2021 17:52
Интересно спасет красота мир или уже нет. Может все ? Сожет мы уже опоздали навсегда?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #2 Дима 25.08.2021 15:23
"Я не можу" "я не знаю". Раз ты такой импотент у власти то увольняйся к чертям
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Иванушка 25.08.2021 14:11
Це правильно потрібно дихати повітрям
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100