реклама

реклама

Округ 197 виявився дуже популярним в Україні. Тут нині на довиборах до Верховної Ради балотується 25 кандидатів. А серед агітаторів навіть президент держави. Головне про кампанію, яка завершується на Черкащині, у матеріалі «Українського тижня».

 245259176_4338707456249384_7858519537538618104_n

Уже 31 жовтня в окрузі 197 (колись із центром у Каневі, а тепер уже в Золотоноші) відбудуться вибори до парламенту. Уточнення про центр округу на самому початку невипадкове. 197-й здавна мав центр саме в Каневі. На цих виборах його перенесли в Золотоношу, що дало можливість казати про дії на користь провладного кандидата. Той, вочевидь, просто за випадковим збігом обставин, виявився міським головою Золотоноші.

ЦВК ухвалила відповідне рішення 20 серпня. «За» тоді проголосували 10 з 16 присутніх. Таке рішення, зазначають в ОПОРА, ухвалили за поданням Черкаської ОДА, яка обґрунтовувала запит відсутністю в місті Каневі належного приміщення для роботи окружної виборчої комісії.

«В першу чергу варто пам’ятати, що теперішні вибори у 197 окрузі - це довибори. Тобто народний депутат обирається не на п’ять років, а на два або три (наступні чергові вибори народних депутатів України мають відбутися в жовтні 2023, проте розглядається сценарій і щодо жовтня 2024). Проте, відповідно до нового законодавства, а саме Виборчого кодексу, що набув чинності у 2020 році, наступні парламентські вибори відбуватимуться за новою виборчою системою. «Мажоритарки» більше не буде у загальнонаціональному масштабі», – каже політологиня Олександра Дем’яненко.

Вибори, які вже дісталися й трибуни парламенту

19 жовтня під час засідання Верховної Ради народний депутат Іван Крулько з парламентської трибуни повідомив про події, що мають, на його думку, місце під час виборчого процесу на виборах нардепа у 197-му виборчому окрузі. Якщо коротко, то казав про дії з ознаками криміналу.

«…Але найгірше – це підкуп виборців. Та шалена машина, яка сьогодні розміщена на виборах у Золотоніському окрузі по підкупу виборців, я такого ще не бачив – по 5 тис. грн дають за один голос. Скільки ж це треба було накрастися, щоб роздавати такі шалені гроші на підкуп виборців?» – обурювався Крулько

У зв'язку з повідомленнями про можливі факти підкупу виборців Громадянська мережа ОПОРА звернулася до правоохоронних органів здійснити перевірку виявлених фактів та вжити необхідних заходів. Та ж ОПОРА подає найбільше коментарів щодо діяльності двох кандидатів в окрузі – Владислава Голуба та Віталія Войцехівського. Вони ж змагаються за першість по згадках і в друкованій пресі, і на білбордах, і в інтернеті.

В інтернеті, а зокрема в соцмережах, триває змагання між політичними рекламними кампаніями і координованими локальними групами користувачів. Першу тактику використовує Віталій Войцехівський. З його сторінки, створеної лише 29 липня, запускається локалізована (таргетована) на Черкащину політична реклама. Витрати за два місяці – орієнтовно $4 тис.

Другу тактику обрала команда Владислава Голуба. Одразу після призначення виборів, у два підходи (12 квітня та 6 травня) створили 29 локальних груп (нібито жителів певних громад) з назвами за кількома шаблонами. Всі вони 11 жовтня були перейменовані з меседжами про «підтримку»/«перемогу»/«голос за» Голуба.

Проте впевнено казати, хто ж лідер на окрузі №197, наразі не доводиться. Всюдисущу активність проявляють не лише Голуб і Войцехівський, а й Роман Сущенко, інші кандидати. Той таки Сущенко використовує можливість засвітитися навіть на сесії Черкаської міськради, де йому передають слово колеги по партії (Сущенко кандидат від «Євросолідарності»). Приміром, 21 жовтня на сесії Черкаської міськради він з трибуни закликав писати листи ув’язненим українцям в Росію. За деякими партійними опитуваннями колишній політв'язень Кремля, ексжурналіст Сущенко входить у трійку лідерів по округу. Але то, знову ж, партійні дані. Незалежних немає. Сам Сущенко, звісно, насамперед бореться проти влади.

247094765_4059071810864814_3468424184499741118_n

Усього на проміжних виборах народних депутатів 31 жовтня в ОВО №197 балотуються 25 кандидатів. З числа VIP-агітаторів на окрузі вже побували і експрезидент Петро Порошенко, і чинний Володимир Зеленський. Якщо п’ятого президента супроводжував Сущенко, то нинішній світився разом з Войцехівським, мером Золотоноші.

Зокрема, за 10 днів до виборів Зеленський з кандидатом від «слуг» оглядав місто та, зокрема, новий шкільний басейн. Він повідомив, що після спорудження басейну в гімназії імені Скляренка, наступного року планується розпочати реконструкцію будівлі. За його словами, там буде «спортивний майданчик для дітей і школа». У Золотоноші президенту також відзвітували про перебіг «Великого будівництва» на Черкащині.

Зеленський2

Клони і суди

Всюди на фото біля Зеленського у Золотоноші помічений мер міста – за сумісництвом кандидат від партії влади до парламенту. Урешті, це таки зачепило опонентів Войцехівського.

Наприклад, головного редактора журналу «Громадське слідство» з Одеси Григорія Козьму, який сам балотується по округу від «Блоку Едуарда Гурвіца». Він подав до суду на Войцехівського.

243147161_4366753076778690_2740342347447637357_n

Справу мав розглянути Черкаський окружний адмінсуд. Адміністративний позов стосується визнання дій кандидата Віталія Войцехівського протиправними, та зобов'язання до відповідача – утриматися від певних дій та вчинків (у порядку статті 276 КАС України). Козьма вважає, що його опонент на виборах бере участь у заходах, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів та в яких беруть участь посадові особи і службові особи органів держвлади та місцевого самоврядування.

Самого Козьму  мало що пов’язує з Черкащиною, але не виключено, що таким чином партія рятує свою реєстрацію. Так само на довиборах на Черкащині можемо бачити кандидатів від політичних проєктів «Рівне разом» і «Молодий Харків». Жодна зі згаданих партій під час місцевих виборів не висувала раніше кандидатів на Черкащині. Між тим партії, які впродовж десяти років не брали участі в загальнонаціональних виборах (президентських чи парламентських), у судовому порядку мають бути ліквідовані. Це передбачено профільним законом.

За кілька років мажоритарна система, коли можна висувати одного кандидата на окрузі під час парламентських виборів, зникне, бо новий склад парламенту країна обиратиме після проведення виборчої реформи за системою відкритих списків. Відповідно, довибори – це шанс для партій подати кандидата і заплатити менші кошти за заставу замість того, щоб очікувати наступних парламентських виборів, де треба буде висувати кандидатів по всій країні, інформують у русі «Чесно».

До речі, слідом за Козьмою, кандидат у народні депутати Владислав Голуб також подав позов – проти президента Володимира Зеленського.

Голуб вимагає визнання протиправними дій президента щодо залучення до візитів у Золотоношу та Канів (20 жовтня) кандидата у народні депутати Віталія Войцехівського.

«Якщо ми хочемо змінити країну на краще, то маємо здолати подібні методи політичної боротьби. На мою думку, ніхто не має права порушувати закон. Тим більше президент», – каже Голуб.

«Влада, в особі Зеленського та його представників, депутатів, яка позиціонувала себе як «інші, не із політики» на ділі виявилась ще гіршою ніж за часів Януковича: починаючи від очевидних фактів, коли губернатор особисто водить за ручку кандидата від влади по виборчому округу, а головам райрад та ОТГ, шляхом шантажу, дає вказівку іншим кандидатам чинити перешкоди; візит цілого президента щоб відкрити басейн та підтримати провладного кандидата; безпідставне перенесення ТВК в Золотоношу, поближче до штабу провладного кандидата і аж до банального підкупу виборців, коли молодчики пропонують по 400 грн за голос», – перелічує всі гріхи владної верхівки Сущенко.

У паралельній площині триває боротьба клонів. Спершу у бюлетені мав бути не один Голуб і не один Войцехівський. Однак у підсумку в бюлетені лишили трьох Голубів, а от «клону» Войцехівського через суд повернули рідне ім’я і Войцехівський Віталій Олександрович в бюлетені став Шевченком Віктором Олександровичем (після чого відкликав заяву балотуватися кандидатом). Зараз команда Войцехівського (справжнього) намагається з’ясувати, що це за «клон» і чий то був інтерес.

Водночас долучаються до виборчого процесу і кандидати, які геть не відомі електорату. Наприклад, невідомо на що розраховують самовисуванці Тетяна Радченко, Іван Степанець, Наталія Степушенко, Вячеслав Резніков та інші… З них можна хіба що виділити Тетяну Радченко. За дослідженням руху «Чесно», вона виявилася найбагатшою кандидаткою. Спочатку пані Тетяна балотувалася від ОПЗЖ, а потім стала самовисуванкою. Жінка не мала жодного доходу торік, однак має готівкою долари, євро та гривні. У гривневому еквіваленті всі заощадження та доходи складають близько 20 млн.

Окремий феномен виборів – кандидат який сидить у в’язниці. Мова про лідера Черкаського осередку Нацкорпусу Дмитра Кухарчука. Після того, як він з активістами намагався задати питання президенту на піднятті державного прапора України біля об’єкту Центр України (неподалік міста Шполи), у Кухарчука почалися проблеми з законом. Зараз він у Лук’янівці, а суди постійно продовжують йому перебування під вартою. Проте він є і кандидатом у депутати по округу. У партії запевняють, що розраховують на «результат».

«Для нашої команди участь у довиборах на Черкащині – це принциповий момент. Ця влада посадила Дмитра за грати. Ця влада робить все, щоб Дмитро не вийшов з СІЗО поки не відбудуться вибори. Вони не дають нам відкрити виборчий рахунок. Вони крадуть наші рекламні конструкції. Вони переслідують наших людей. Вони хотіли підкинути нам зброю перед приїздом президента. Це все говорить лише про одне: вони бояться нас і Дмитра. Тому ми не здаємося і йдемо на результат, – каже колишній член черкаського виконкому та активіст Нацкорпусу Ігор Зайчук.

1634910904826

Шукачі щастя

Два безробітні Голуби і Іван Степанець, які в окрузі №197 йдуть самовисуванцями. Владислав Пильник, представник партії «Могутня Україна», Антон Подчапко – представник «Влада народу!». Хто ці люди? І як зрозуміти, бодай, чим вони займаються? Аналітикиня партійних фінансів руху «Чесно» Наталія Патрікєєва каже, що багато з них подають геть чисті декларації.

«Два кандидати-клони Голуба здали фактично порожні декларації. Ймовірно, що цих людей використовують для того, аби забрати голоси у кандидата Владислава Голуба, який балотувався на цьому окрузі раніше. До слова, «чисті» декларації у кандидатів Петра Кур’яти та Антона Подчапка. Ще кілька кандидатів декларують лише пенсію чи благодійну допомогу, тобто мізерні доходи, яких явно не вистачило би навіть на заставу», – каже Патрікєєва.

«Є кілька причин, чому це може відбуватися. Перша – партії, які не ведуть активної діяльності, хочуть таким чином зберегти реєстрацію. Адже наразі законодавство вимагає, аби партії висували своїх кандидатів на національному рівні – на президента чи нардепа. Інакше їм може загрожувати ліквідація. Тому зараз на виборах у двох округах можливий такий варіант. Друга можлива причина – бажання завести своїх людей у ДВК. Кожен кандидат може мати там своїх представників, можливі якісь домовленості між самими кандидатами щодо роботи цих комісій», – додає Патрікєєва у коментарі журналісту.

Нагадаємо, застава кандидатів складає на цих виборах 60 тис. грн. Проте у згаданих персон знайшлися кошти на неї. Можливо, вони справді прагнуть змін у державі, проте персони тих, хто дійсно змагається за мандат в окрузі, очевидні.

«Щодо лідера, то наскільки мені відомо, в кожній з частин округу він свій – на Канівщині один, Золотоніщині – другий, у Черкасах – третій», – каже політологиня Олександра Дем’яненко.

Важко спрогнозувати, щоб шанований Степанець чи Подчапко перемогли Голуба чи Войцехівського. Проте і останні два кандидати можуть так загратися між собою, що не помітити, наприклад, Сущенка або (як не парадоксально) Кухарчука, які вийдуть у лідери.

«Є два реальних опонента, – каже керівник ГО «Академія стратегічних досліджень» Сергій Пасічник. – В умовах кризи, особливо багатоаспектної, поляризація суспільства і еліт не дозволяє розпорошуватися на багато векторів. Є кандидат центральної влади, якому президент і його представник в регіоні дали картбланш і підставили плече допомоги. І є кандидат, який представляє таку собі умовну регіональну Фронду. З одного боку, для держави в цілому (а особливо для України), є корисною стабілізація вертикальних хребетних конструкцій. З іншого – методи їх побудови, а особливо перспективний вигляд, викликають багато запитань. У той же час, протилежна сторона пропонує по факту збереження проміжного стану вольниці, коли бал правлять місцеві агробарони і барончики, а нардеп є таким собі трансформатором фінансово-ресурсних потоків. Хоча й намагається грати за команди місцевого самоврядування... Решта – не дуже розуміє чи не дуже хоче розуміти з якими посилами йти до втомлених перманентним політичним реаліті-шоу виборців».

Довибори по округу №197 відбудуться вже через два дні після публікації цього матеріалу.

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 Весело було 30.10.2021 17:24
Як батька хоронили. А раніше, як згадаеш, аж сумно. По 2 грн. душі продавались. На скільки все подорожчало, заразом з проданими-перепроданими душами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Пат и Паташон 29.10.2021 18:56
Рулят!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 Цицько 28.10.2021 17:52
Цитую Петрович:
Я за Сущенка!
Да хоть за Диму, все равно победителя уже все знают в лицо :eek:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Петрович 28.10.2021 16:17
Я за Сущенка!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100