реклама
Sucurity Police

реклама

Сьогодні черкаські активісти Нацкорпусу оглядали бомбосховища на їх придатність до перебування там людей.

14

Адреси бомбосховищ знайти дуже легко. За пошуком у Google «Захисні споруди Черкас» одразу ж можна перейти на документ, де є адреси бомбосховищ. Сьогодні представникам Нацкорпусу з активістами і журналістами вдалося перевірити 5 бомбосховищ. У якому вони стані?

Наприклад, бомбосховище за адресою Гоголя, 222 розміщене біля 4-поверхової «сталінки» – це ОСББ «Відродження 222». До речі, тут має бути не просто бомбосховище, а й протирадіаційне укриття. Таких у Черкасах усього 5. Але потрапити сюди неможливо – раніше голова ОСББ казала Нацкопусу, що коли приймали будинок на баланс, то перевіряли укриття і виявили, що воно практично не придатне до використання: воно не облаштоване, і там задуха.

270060178_3234551640159827_3045199865236401720_n

Ветеран полку «Азов», представник Нацкорпусу Ярослав Лисенко, який в громадській раді при Черкаській ОДА очолює відділ в справах ветеранів, каже, що сам в 2014 році був на фронті, потім повернувся в 2017 до Черкас і разом з побратимами зайнявся національно-патріотичним вихованням. Окрім того розуміє, що для захисту цивільного населення все ж необхідно мати бомбосховища не лише на папері, а й в реальній площині у належному стані.

– Наприклад, бомбосховище на території ОСББ точно є ,але доступу до нього немає. При тому, що тут ще чотири такі саме протирадіаційні бомбосховища. Всі вони введені в експлуатацію в 1957 році. І ці дані можна знайти на сайті Черкаської міськради. Це бомбосховище, що на території ОСББ, має площу 48 квадратних метри. Місткість – 100 осіб, але як говорив, з’ясувати, чи там є вентиляція і доступ води, розібратися поки неможливо, – каже Ярослав Лисенко.

Де вхід до цього бомбосховища неможуть навіть сказати старожили.

Також партійці Нацкорпусу побували на території Заводу телеграфної апаратури (Одеська, 6). Ця територія досить велика. Практично, всі корпуси недіючі, будівлі з розбитими вікнами, подекуди в каналізаційних колодязях відсутні люки. При вході в одну з покинутих 6-поверхівок висить старий подертий напис «Вхід у бомбосховище». Тобто, приміщення бомбосховища є, але воно також фактично не придатне для використання. Складається враження, що приміщення бомбосховища на ЗТА пережило пожежу й нині перебуває в жахливому стані.

12

Поряд інше бомбосховище. Теж в ганебному стані. До слова, щоб побачити ці бомбосховища довелося вести довгі обурливі розмови з керівництвом тієї структури, яка опікується цією територією. Врешті бомбосховища побачили, але тепер це просто занедбані приміщення…

767

90 

98

– Гнила енергетика, комунікації практично знищено. Треба ставити питання про зняття цього приміщення з обліку як бомбосховище, – сказав у коментарі журналістам Ярослав Лисенко.


Нагадаємо, сьогодні ж міський голова Черкас говорив у коментарі пресі, що, впринципі, бомбосховища Черкас готові, у разі потреби, виконати свою функцію, та чи готові ці приміщення, що на фото, виконати взагалі, якусь функцію, невідомо… По території бігають пси, охоронці казали, що нібито приїздили інвестори, але готові купити території і щось будувати, коли тут буде все знесене…

Також активісти побували на околиці Черкас на Черкаському міському РЕМі (Червона Слобода, вулиця Михайла Вербицького, 1). Бомбосховище на 200 осіб у гарному стані: має електрику, опалення, санвузли, душові та резервуари з водою, яка оновлюється раз на місяць. Також там є ліжка та протигази. Приміщення потребує косметичного ремонту, але в цілому відповідає нормам і може в момент загрози прихистити всіх, хто в цей момент працює на підприємстві.

09

03

34

2  

Вадим Трохимець, директор черкаської міської філії РЕМ, каже, що бомбосховище в належному стані, бо за ним стежать, проведено ряд ремонтів, зокрема, відновлена вентиляційна камера, щоправда більшість приміщень не ремонтувалися з 80-х. Та все ж тут свіже повітря через те, що є вентиляція і тут є вода, що важливо.

Також побували у бомбосховищі за адресою вул. Лазарєва, 4 (у дворі будинку, де розміщене кафе «Чашка»).

02

 78

На стіні висить напівобідране оголошення «Сховище», яке вказує чи то на під’їзд, чи то на підвал. Урешті вдалося зайти у під’їзд будинку. Двері в підвал були відчинені, тому що там поруч розташована друкарня. Бомбосховище – за надійними дверима, всередині немає світла, але в цілому в приміщенні можуть за потреби розміститися громадяни.

01

Водночас колишній керівник поліції Черкащини Владислав Пустовар каже, що у ситуації, яка склалася в країні, інформацію дозовано мають давати державні органи, і давати ту інформацію, що можна.

– Є ж президентська вертикаль, і влада має інформувати, що робити людям. По бомбосховищах не вважаю інформацію таємну. Але здається мені, на території Черкаської області воєнних дій не буде, крім дестабілізації. Часи зараз інші, – каже Владислав Пустовар.

За інформацією деяких інших джерел, свого часу, ще в період теракту 11 вересня 2001 року з бомбосховищ Черкас закордон повідправляли протигази, металеві ліжка здали на металобрухт. Бомбосховища на частині підприємств є, але не факт, що вони в нормальному стані. Перегляд бомбосховищ за випадковою вибіркою показує, що за одні ніхто не дбає, і навіть невідомо, як туди зайти, інші взагалі в такому занедбаному стані, що невідомо, чи можна їх назвати бомбосховищами. А лише деякі, як на Черкаському РЕМі, в нормальному стані. Додзвонитися до начальника Управління цивільного захисту Черкаської міськради Володимира Лободи неможливо, хоч мер міста радив до нього звернутися...

Редакція направила обласній та міській владі запити, щоб з’ясувати, чи вистачає бомбосховищ на Черкащині та в місті Черкаси з розрахунку на душу населення та в якому вони стані? Очікуватимемо на відповіді…

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #18 Вася 07.02.2022 15:27
Цитую Чук:
Цитую Есть одна проблема:
Сегодня, у такого отморозка как хуйло, точно есть в арсенале бетонобойные бомбы, для которых эти старые сооружения не представляют проблемы.

Никто не будет применять бетонобойные бомбы. Если будут идти с левого берега, поставят пару градов на том берегу и дадут несколько залпов по городу для паники и картинки для телека. Куда прятаться людям от осколков? Понятно, что лучше замковый узвиз дерибанить, чем отремонтировать десяток бомбоубежищ в воюющей стране.

Бетонобойные бомбы (в России это БетАБ требуют мощной системы наведения,котор ой у них просто нет) это очень дорогое удовольствие и применяется для других целей,к которым бункер с жильцами не относится.А вот стандартный боеприпас 152 мм. и выше очень хорошо подходит..Он дешёвый, их много и высокое поражающее действие.. И тут нормальные советские бомбоубежища Очень хорошо подходят..
Только содержать их нужно было...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #17 Вася 07.02.2022 14:53
Бомбозаховище-это очень привлекательный объект, для того,чтобы разворовать и все сдать в металлолом.Хотя творческого подхода нет!!!
Вон в Киеве в официальном бомбоубежище открыли стриптиз-клуб!!!это все, что нужно знать про подготовку к войне....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #16 Вася 07.02.2022 14:24
А эти, театралы-проверяющие не знают,что они увидят? Что в Украине было создано?
У нас могут только ломать,крушить и разваливать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #15 унтер-zoольдатен 29.01.2022 10:21
Цитую Фаустпатрон:
Цитую МН17:
А то гонят на донецких, типа - "свой город не смогли защитить от путена". А вот и ответ как власти Черкасс собираются защищать своих жителей - НИКАК. Выйдут с хлебом-солью, берите, забирайте, только в креслах нас оставьте.

....моя работа имеет непосредственно е отношение к россии
- а кем вы работаете?
Оператором "джавелина"... :lol:

а также построят бункер под одессой поставят современный госпиталь с супертехнологич еским крематорием и датут пять тыся касок времен второй мировой войны
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #14 Мемуари Муаммара 26.01.2022 11:21
В дитячій лікарні на О.Теліги є бомбосховище,по руч пологовий будинок теж. Колишній завод "Імпульс" також. Правда стан мабуть жахливий,як і скрізь
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #13 Америкен Джпвелiн 26.01.2022 11:03
Який жах.Я Америкен Javelin ,виготовлений 2006 року (термін екплуатаційної придатності 10 років) потрапив на Україну 20 січня. Прошу мене повернути назад.
і знову продати цим дурним мешканцям України. Потім ще раз продати і так багато разів поспіль.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #12 черкащанин 26.01.2022 00:29
На Темпі (зараз Венето) було класне бомбосховище. Просторе і з усією начинкою.Ще в ті далекі часи був там і бачив. Зараз там автостоянка, але сховище є, не відомо в якому стані. Треба перевіряти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #11 Зеленгосп 25.01.2022 07:40
Цитую МН17:
А то гонят на донецких, типа - "свой город не смогли защитить от путена". А вот и ответ как власти Черкасс собираются защищать своих жителей - НИКАК. Выйдут с хлебом-солью, берите, забирайте, только в креслах нас оставьте.

До того часу Бондарян вже буде громадянином Вірменії :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #10 Чук 25.01.2022 07:20
Цитую Есть одна проблема:
Сегодня, у такого отморозка как хуйло, точно есть в арсенале бетонобойные бомбы, для которых эти старые сооружения не представляют проблемы.


Никто не будет применять бетонобойные бомбы. Все банальнее. Если будут идти с левого берега, поставят пару градов на том берегу и дадут несколько залпов по городу для паники и картинки для телека. По РашаТудей скажут для ваты, что это Ярош обстрелял мирных черкащан, вата поверит. Куда прятаться людям от осколков? Понятно, что лучше замковый узвиз дерибанить, чем отремонтировать десяток бомбоубежищ в воюющей стране.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #9 Фаустпатрон 24.01.2022 23:18
Цитую МН17:
А то гонят на донецких, типа - "свой город не смогли защитить от путена". А вот и ответ как власти Черкасс собираются защищать своих жителей - НИКАК. Выйдут с хлебом-солью, берите, забирайте, только в креслах нас оставьте.

....моя работа имеет непосредственно е отношение к россии
- а кем вы работаете?
Оператором "джавелина"... :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100