реклама

реклама

marina6 Створенням комунального підприємства «Муніципальне інформаційне агентство «Черкаси» міська влада декларує намір  покращити рівень інформованості жителів міста…

За словами міського голови Сергія Одарича, проект у життя можна було втілити ще два роки тому. Проте через блокування будь-яких змін міськрадою попереднього скликання заснувати новий інформаційний ресурс вдалося тільки цього року. Презентація муніципального медіадітища відбулася в експертному клубі CherkassyNewsTV 14 січня.

Не пресою єдиною

Олена Петрова - директор нового КП «Муніципальне інформаційне агентство «Черкаси»

Олена Петрова - директор нового КП «Муніципальне інформаційне агентство «Черкаси»

Діяльність новоствореного інформаційного агентства насамперед передбачає реформування газети «Місто», що перетвориться у безкоштовний восьмисторінковий бюлетень. «Місто» роз’яснюватиме офіційні документи міської та виконавчої влади, висвітлюватиме погляди на життя та розвиток міста очима депутатів та депутатських фракцій і міститиме новинарну інформацію, без будь-яких роздумів та думок. Періодичність виходу – 2 рази на місяць.

Директор КП «Муніципальне інформаційне агентство «Черкаси» Олена Петрова зазначила, що разом із бюлетенем міська рада видаватиме 12-ти сторінковий чорно-білий додаток. Він буде продовженням газети, але той чи інший регуляторний акт роз’яснюватиме детальніше. Перед кожним офіційним документом стоятиме умовна позначка (трикутник), що окреслюватиме, кого стосується матеріал (медиків, учителів тощо).

Діяльність інформаційного агентства передбачає випуск журналу «Живи в Черкасах!». За словами міського голови, журнал довів свою ефективність і самоокупність. Тому його профіль не зміниться. Третій проект інформаційного агентства – інтернет-телебачення. Крім текстової інформації, черкасці зможуть у візуальному режимі ознайомитися з певними рішеннями та подіями.

До складу комунального підприємства також ввійде оновлений інформаційний портал міської ради, що міститиме геоінформаційну систему, тобто електронну карту Черкас. Зображення основних земельних об’єктів, як зазначає Сергій Олегович, виконуватиме довідкову функцію та залучатиме інвесторів.

Презентація муніципального медіадітища відбулася в експертному клубі CherkassyNewsTV

Презентація муніципального медіадітища відбулася в експертному клубі CherkassyNewsTV

– Геоінформаційна система – це такий торт «Наполеон». Є основа – земна поверхня. На неї зверху накладається низка шарів. Наприклад, шар вулиць, будинків, шкіл, кінотеатрів, межі земельних ділянок, які надані в оренду, і таке інше. Таких шарів буде нанесено десятки. Але, безумовно, інформацію, що має обмежений доступ, на порталі розміщувати не будемо. У перспективі, сподіваюся, можна буде погуляти вулицями міста. Я гуляв до планірки містом Шарлотт штату Північна Кароліна. Я зацікавився цим містом, – додав Сергій Одарич.

Новостворений інформаційний гравець може стати потужними конкурентом уже існуючим черкаським медіа. Проте очільник міста зазначив, що суперництва у медіапросторі не бачить. «Ми просто переміщуємо інформаційний продукт на інше поле, де не грають інші учасники», – сказав Сергій Олегович.

Фінансові питання

Оскільки функціонування муніципальних ЗМІ залежить від коштів платників податків, то виникають запитання: чи потрібне черкасцям інформаційне агентство? чи варто міській владі скеровувати кошти саме на діяльність муніципального ЗМІ, а не, скажімо, на збільшення заробітної плати.

Гід по місту - журнал "Живи в Черкасах!" - єдина самоокупна складова муніципального інформагентства

Гід по місту - журнал "Живи в Черкасах!" - єдина самоокупна складова муніципального інформагентства

З одного боку, у Черкасах достатньо газет, радіо, телеканалів та інтернет-сайтів для інформування жителів міста. Проте з іншого, медіа не можуть виділяти багато площ для розміщення офіційної інформації. Тому для того, щоб діяльність влади була прозорішою створено інформаційне агентство. За словами міського голови, муніципальне ЗМІ – інструмент зменшення видатків, раціональнішого використання і повнішого наповнення бюджету.

– Якщо людина не бачить, куди спрямовано податки, якщо людина, сплачуючи за комунальні послуги, не бачить, як використовують кошти, то вона віддає їх із меншим задоволенням або шукає спосіб, як їх не сплачувати взагалі. І навпаки, якщо для людини цей процес – абсолютно прозорий, якщо вона розуміє, що ці гроші їй повертаються у вигляді послуг, то їй легше розлучатися з коштами. Це абсолютно необхідний процес: інформувати громаду міста», – зазначив Сергій Олегович.

За словами очільника міста, 300 тисяч гривень на рік бюджетом передбачено на випуск бюлетеня «Місто», на інтернет-ТБ – близько 150-200 тисяч гривень. Журнал «Живи в Черкасах!» повністю самоокупний, тому додаткових видатків не потребує. Крім того, Сергій Одарич зауважив, що видатки на інтернет-ТБ – разові. Оскільки треба облаштувати студію та закупити обладнання.

Щодо фінансової підтримки працівників новоствореного інформаційного агентства (до речі, у структурі холдингу бюлетень і журнал готуватимуть 7 осіб, а для роботи над порталом та інтернет-ТБ керівництво планує взяти ще 2-3 особи), як стверджує депутат Черкаської міськради, ініціатор створення ресурсу Марина Волошенко, заробітна плата буде визначена за тарифною сіткою державних службовців. «Вартість одного примірника бюлетеня «Місто», ціну 1 кв. см зараз прораховує департамент економіки», – зазначила пані Марина. Крім того, міський голова додав, що у майбутньому зарплата буде «плаваючою» і залежатиме від економічної мотивації та кількості реклами.

Муніципальний ЗМІ європейського зразка

Депутат Черкаської міськради Марина Волошенко є куратором всіх медіапроектів мера Черкас

Депутат Черкаської міськради Марина Волошенко є куратором всіх медіапроектів мера Черкас

Марина Волошенко наголосила, що діяльність мерії має бути прозорою. За її словами, люди повинні знати про ті процеси, що відбуваються всередині будівлі міської ради.

– Ми обирали депутатів, які приймають життєво важливі рішення для громади міста, і ми не знаємо, як відбуваються сесії. Так, приходять журналісти, приходять люди, яких безпосередньо стосуються питання, що розглядають на сесії, але ми не маємо змоги доносити до людей усі процеси, які відбуваються протягом 4-5 годин. Ми хочемо, щоб жителі міста бачили, як голосують ті депутати, за яких вони у свій час голосували; чому відбувається прийняття тих чи тих рішень і т.ін. Громада на це заслуговує, – додала пані Марина.

На думку Сергія Одарича, те, що зроблено зараз у Черкасах, втілено у більшості європейських міст. «Всі міста, які себе поважають, мають власні видання, власний інтернет-канал для донесення офіціозних повідомлень, – сказав очільник міста. – Надавати офіційну інформацію всім жителям міста вимагає закон».

реклама

Коментарі  

 
-2 #16 Lissa 08.02.2011 02:47
А я считаю, что такое СМИ нужно, мне интересно знать о всех решениях гор.власти, а газету покупать накладно. С нетерпением жду когда интернет портал полноценно заработает, а если еще и ТВ будет так вообще супер.
А те кто говорит, что нужно было деньги послать на з/п медикам или на покупку лекарств, просто ничего не знают о том, как выделяют деньги из бюджета и на что их можно тратить... Или знают, но лицемерят...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #15 Сергій Кузляєв 26.01.2011 18:43
Цитую Гонта:
Шкода Кузляєва - втомився зачищати патрона: якщо інформацію потрібно "друкувати" ДРУКУЙТЕ - 50 тисяч бюджетних грошей вистачить. Для чого за бюджетні гроші створювати комунальне підпрємство з журналом та інтернеттелебач енням?


Журнал за 8 місяців свого існування ЖОДНОГО разу не взяв з бюджету копійки. Він самоокупний. Видається за рахунок реклами. Майже такеж завдання поставлене перед газетою.
Щодо інтет-телебачення, то
а) це разові внески. в основному на придбання обладнання і ремонт приміщення
б) 200 тис. закладені у бюджеті розвитку, з якого не можливо фінансувати заробітну плату вчителів чи купувати медикаменти. Кошти у бюджет розвитку надходять в основному з двох джерел: продажу майна та землі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 ЗНАЙКА 26.01.2011 18:42
Кузляєв знає чого захищає, шановний ГОНТО. На останніх виборах гарно заробили хлопці прес-секретарі.Тож треба репетувати про правильність курсу патрона. Якби ті рішення міська влада так виконувала, як дбає про їх оприлюднення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #13 Гонта 26.01.2011 18:24
Шкода Кузляєва - втомився зачищати патрона: якщо інформацію потрібно "друкувати" ДРУКУЙТЕ - 50 тисяч бюджетних грошей вистачить. Для чого за бюджетні гроші створювати комунальне підпрємство з журналом та інтернеттелебач енням?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #12 Сергій Кузляєв 26.01.2011 15:37
Цитую 5 копійок:
Невже всю інформацію не можна доносити через сайт міськвиконкому! !!!!!!!


За законом необхідно обовязково друкувати у газеті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #11 5 копійок 26.01.2011 13:35
Невже всю інформацію не можна доносити через сайт міськвиконкому! !!!!!!! там же кінь не валявся. а що до інфи яку будуть друкувати, то є великі сімніви, що вона буде продуктивна. Не розкажуть про "переваги" комунальних модернізацій та грошові потоки, хто з чиновників скільки заробив і чиї фірми встановлюють склопакети, возять черкащан, надають медичні послуги...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 ПЕГАС 26.01.2011 13:11
Ніяка пропагадна Одаричу з Бродським не допоможе -доведеться шукати іншу "бананову республіку" ***...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #9 жужа 26.01.2011 11:38
В лікарнях немає медикаментів, в школах батьки здають на ремонти, а Одарич мільйон гривень витрачає на "висвітлення" своєї діяльності. Верх цинізму. І знаходить ***, типа Кузляєва, які горою захищають свого патрона. Насправді ларчик відкривається просто: через ЗМІ найлегше відмивати гроші, які потратив Одарич на вибори..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #8 Frontmen 24.01.2011 21:19
Одарич начитався Оруела і створює МІНІСТЕРСТВО ПРАВДИ за наші гроші... Дивна людина.. Кому потрібна його гебельсівська пропаганда? Люди і так ВСЕ бачуть. Краще б видав по два рулона туалетного паперу - хоч якась користь..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #7 Сергій Кузляєв 24.01.2011 18:01
Цитую Детектор:
Цирк якийсь, товаришу Кузляєв! І "по-четверте" і "по-тридцяте" можна ліпить хоч стотисячний тираж, коли друкується все за рахунок скорочених вчителів і лікарів, а газета роздається "на шару"!


Ваше прво вважати бодай щось цирком.
Але я продовжу.
Ці 300 тис. не врятують жодний дитячий садочок. Бо місячне утримання одного садочка - 800 тис. у місяць. Скільком вчителям ви дасте зп? Врахуйте педагогів у Черкасах 3,5 тис. Це одноразова доплата кожному вчителю в 85 грн. Відніміть податки і отримайєте 50 грн. на руки.
Але для того, щоб взагалі платити вчителям зарплату треба опублікувати рішення про міський бюджет. Питається а де? і за які гроші? Або для того, щоб збирати податки і тим самим оплачувати утримання шкіл і садочків, треба опублікувати рішення у газеті.
Для тих хто не занє утримання газети Місто
2011 рік - 300 тис.
2010 рік - 345 тис.
2009 рік - 310 тис.
2008 рік - 410 тис.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100