ku0 Керуючий справами виконавчого комітету Черкаської міськради Микола Кудрявцев – «битий воїн». А такі, як відомо, цінуються більше, ніж «небиті». Можливо, саме тому  31-річний Микола Сергійович і зайняв після місцевих виборів відповідну і відповідальну посаду. Очевидно, новий-старий керівник міста Сергій Одарич сумлінну роботу Миколи Кудрявцева під час виборів на посаді голови Черкаської міської виборчої комісії помітив і оцінив...

Хоча не всіх робота останнього на виборах захоплювала. Так, автору під час виборів доводилось чути критичні зауваження у бік голови Черкаського тервиборчкому від голови обласної виборчої комісії Ольги Козько. Зокрема, у ОВК бідкалися, що з Черкаської МВК довго надходять дані голосування.

Ключова фігура минулих місцевих виборів у Черкасах - голова виборчкому Кудрявцев

Ключова фігура минулих місцевих виборів у Черкасах - голова виборчкому Кудрявцев

Прокуратура ж взагалі порушувала на початку виборів проти Миколи Кудрявцева кримінальну справу, оскільки побачила у його роботі на посаді голови МВК певні недоліки.

Змучений виборами. Фото з листопадового засідання комісії. Підбиття підсумків виборів...

Змучений виборами. Фото з листопадового засідання комісії. Підбиття підсумків виборів...

Тоді ж Миколу Сергійовича мало не зняли з тієї посади. Та Микола Кудрявцев пережив вибори достойно, адже мав за спиною і багаторічний досвід юриста, і досвід роботи на виборах.

У той виборчий період, беручи коментарі, «Прочерк» зустрічався з Миколою Сергійовичем у кабінеті тервиборчкому, де повітря було наелектризованим. Там було душно від безлічі відвідувачів, які товклися при вході, від самих членів МВК, які постійно розбиралися з якимись документами. Микола Кудрявцев був знервованим, схвильованим, заклопотаним, інколи – з розчервонілим обличчям, інколи – з кількома телефонами одразу, і він намагався пояснити, що не може говорити з усіма одночасно…

Нині ми зустрілися з Миколою Кудрявцевим у його кабінеті на другому поверсі міськвиконкому. Він просив трохи зачекати, бо саме тривала якась зустріч. Він був зайнятим, але це була зовсім не та атмосфера цейтноту, що панувала під час виборів. Спілкуватися ми могли довго.

Розмова стосувалася як скорочення штатної чисельності чиновників, так і зовнішнього вигляду будівлі міськвиконкому, як розгляду бюджетних питань, так і заходів, що можуть обмежити доступ громадян до чиновників.

Розмова була поділена на дві частини. Перша – про скорочення чиновників, розгляд бюджетних питань. Друга – про нововведення у мерії, доступ до чиновників тощо. Відповідно і публікуємо інтерв’ю двома частинами.

– Чи планували ви під час виборів йти у владу?

– У владу йти не планував. Але я просто хотів змінити вид діяльності. Мене перестала приваблювати суто юридична складова. Я хотів більше перемкнутися на щось інше, і управління у тому числі. Але конкретно про роботу у виконавчому комітеті не думав. До виборів я працював адвокатом, директором юридичної фірми, певний час працював на «Азоті»…

Свідоцтво про реєстрацію кандидатом на посаду міського голови Черкас отримує головний опозиціонер - Микола Булатецький

Свідоцтво про реєстрацію кандидатом на посаду міського голови Черкас отримує головний опозиціонер - Микола Булатецький

– А чи був досвід роботи на виборах до цих виборів?

– Так, з 2006 року я був членом цієї комісії, тільки не очолював її. Але ж основна робота там була саме у тому році. Вже після того ми, може, разів з п’ять збиралися, зокрема, коли було заміщення депутатів. Якщо пам’ятаєте, у 2007 році було питання стосовно відкликання депутатів фракції «Справедливість». Виникла певна суперечка через нечітко виписані законодавчі норми. Тож комісії довелося позасідати досить активно.

– Які обов’язки на вас покладені на новій роботі?

– Якщо одним дієсловом, то це «координувати». Тобто це означає відповідати за роботу забезпечення нашого виконавчого комітету, забезпечення юридичне, бухгалтерське, фінансове, організаційне. Це кадрове забезпечення і забезпечення усіх заходів, які проводяться (не лише культурні заходи, а й наради тощо). Крім того, це робота зі зверненнями громадян, юридичних осіб. Це також координація роботи єдиного дозвільного центру.

– Я так розумію, ви координуєте зв'язок між міською і обласною владою.

– Лише організаційно. Просто через наш департамент ідуть звернення. Ми можемо зорганізувати спільні наради, провести аналіз з юридичної точки зору спільних рішень.

– Чи активно листується міська і обласна влада?

– Активно, але в основному у нашому напрямку. Тобто нам надсилають більше листів. Ми ж просто переадресовуємо у відповідні управління.

Головна місія Миколи Кудрявцева в мерії - "координатор"

Головна місія Миколи Кудрявцева в мерії - "координатор"


– Губернатор дає якісь вказівки меру?

– За законодавством це не передбачено. Є доручення органу місцевого самоврядування розібратися у межах своїх повноважень. Але це повноваження виключно органу місцевого самоврядування, або міського голови. Якщо ж спілкування відбувається між губернатором та мером, то їм не потрібен посередник у вигляді керуючого справами. Тож те, про що ви говорите, відбувається в основному у формі звернень на рівні управлінь облдержадміністрації.

– Стосовно тенденції озвученої урядом і президентом щодо скорочення штатної чисельності у владних структурах і зменшення витрат на апарат управління. Вже можна сказати, яка точно кількість чиновників буде скорочена у Черкасах? Яку суму коштів завдяки цьому вдасться зекономити?

Керуючий справами виконавчого комітету Черкаської міськради до всього намагається підходити грунтовно

Керуючий справами виконавчого комітету Черкаської міськради до всього намагається підходити грунтовно

– Ми зобов’язані вийти на суму економії близько 5 млн грн. Адже не вистачає коштів на оплату праці в галузях освіти і охорони здоров’я. Та власне, і апарату управління не вистачає коштів на оплату праці. З огляду на це потрібно просто скорочуватися. І тут поєднуються інтереси і в оптимізації управління, і у відкиданні зайвих функцій, і одночасно в економічному ефекті. На даний момент було напрацьовано декілька моделей скорочення. У тому числі через реорганізацію управління районами в містах. Що стосується місцевого самоврядування, то скорочення відбуватиметься в усіх управлінських ланках: і у Соснівських і Придніпровських виконавчих органах, і у нас у виконкомі. Планувались варіанти скорочення у півтора рази, – із 150 осіб в одній із рад до 110 осіб. Але потрібно враховувати обсяг нових функцій, які працівники виконуватимуть за новою управлінською структурою. Наразі розглядається варіант утворення районних адміністрацій. Не плутайте з державними адміністраціями. Мова йде саме про районні адміністрації як виконавчі органи міської ради для управління районами у містах. Це буде виконавчий орган міської ради підпорядкований міській раді та міському голові як в прийнятті рішень так і в кадрових питаннях. Інша суттєва відмінність у тому, що фінансування і забезпечення, контроль штатної чисельності здійснюватиме централізовано міська рада. До цього бюджети розприділялися так: згідно запиту виділявся бюджет на райони міста і райради самі собі встановлювали штатну чисельність тощо. На даний момент, якщо буде прийнята така модель, будуть утворені адміністрації. Їх наповнять кадрами за рахунок нинішніх виконавчих комітетів (з Соснівської та Придніпровської районних рад) та, можливо, інших спеціалістів. Це фактично буде новий відбір працівників. Але їх загальна чисельність буде скорочена.

Очікується, що найближчий завал у кабінетах мерії може бути не раніше наступних виборів...

Очікується, що найближчий завал у кабінетах мерії може бути не раніше наступних виборів...

– Які терміни виконання ?

– Контрольні терміни ставилися до 1 травня. Для того, щоб отримати певний економічний ефект за рахунок коштів скорочення витрат на оплату праці, то потрібно (в ідеалі) з першого травня вже приступити працівникам адміністрацій до виконання своїх обов’язків. Тут існують певні розбіжності у поглядах на таке реформування самих керівників районних органів влади. Був навіть великий спротив. Адже навіть на психологічному рівні важко сприйняти таку перебудову. Однак у дискусіях навколо цього питання, вважаю, що вже більше конструктиву. Ми вже обговорюємо як модель місцеву адміністрацію в районах. Це добре. І зараз вже дискусії точаться в сфері штатної чисельності, які функції передати, які ні тощо. Зараз стає питання повернення до сфери управління районів територіальних центрів соціальної допомоги. Тобто реорганізація там серйозна. Конкретні цифри штатної чисельності дуже плавають. Але загальна кількість скорочення буде доволі суттєвою. Нами розглядався, наприклад, варіант скорочення в районах і виконкомі разом – з 672 осіб до 520 осіб. Можливо ця кількість буде коливатися. Зараз не готовий сказати, бо кожного дня нові пропозиції.

– Зрозуміло. До речі, ви доволі молода людина у раді…

– Але вже сива...

 – Це мабуть від виборів?...

– Ні, це було і раніше, але останні, звичайно, були важкі…

– Я власне вів до того, що вам, очевидно, важко переконувати в необхідності реорганізації старших за себе людей, яких у виконкомі багато.

– Ні, мова йде не про віковий ценз. Є люди набагато старші за мене, але які абсолютно нормально сприймають необхідні зміни. Важче сприймає реорганізацію старше покоління не за віком, а за чиновницьким стажем.

– Як ви їх переконуєте?

– Просто для того, щоб переконувати людину, треба співставити те, що є зараз, що ми хочемо і пояснити чому. «Чому» – всі нібито розуміють. «Що ми хочемо» – вже дається набагато важче. У більшості люди визнають, що нинішній стан справ може і не ідеальний, але він працює. Так, я не можу не погодитися з ними. Дійсно всі працюють. А деякі працюють цілими днями і після роботи залишаються. Але ж нам непотрібно, щоб люди просто працювали і втомлювалися. Потрібно, щоб робота давала користь і, можливо, за рахунок менших витрат часу. Тому і передивляємося функції усіх наших підрозділів. Процес трохи пригальмувався через розгляд бюджетних питань.

– А на якій зараз стадії розгляд бюджетних питань?

– Довго і важко йшов процес розгляду програми соціально-економічного розвитку. Депутати побажали працювати в режимі роботи комісій. Завтра проект Програми соціально-економічного розвитку буде винесено на сесію міської ради…

Від «Прочерку». У другій частині ви дізнаєтеся про те, яка пропускна система діятиме найближчим часом у мерії, як влада може обмежити доступ громадян до себе, про появу у місті ратуші, про булаву для мера тощо.

НОВА МЕРІЯ – новий проект «Прочерку». Це серія інтерв’ю з керівниками черкаської міськради та міськвиконкому, у яких ми представлятимемо черкащанам нових людей у владі, розповідатимемо про їх обов’язки, повноваження та погляди.

реклама

Коментарі  

 
0 #23 kotovsky 08.02.2011 20:44
"червоно-білі" - це хто?
Вибачаюсь - "білосердечні"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #22 аналізатор 08.02.2011 17:32
Цитую Kotovsky:
Питання модератору: Ви за "червоних", "червоно-былих" чи за правду? Цензура чи що?

Я думаю, товаришу котовський, що модератор за демократів. Вашого коментах при пануванні на сайті червоних точно не було б. У червоних разгавор був кратак. Там чуть шо - на Соловки. А "червоно-білі" - це хто?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #21 Kotovsky 08.02.2011 16:00
Шановний "Прочерк"! Деж Ваша "неупередженість " та "незалежність ЗМІ", про яку тут дуже багато висловлювалися! ?
"Прочерк" - це майданчик коректних дискусій! - це дуже добре, але хто визначає ступінь "коректності"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #20 Kotovsky 08.02.2011 15:45
Питання модератору: Ви за "червоних", "червоно-былих" чи за правду? Цензура чи що?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #19 Розплата 08.02.2011 11:58
***
Голови ТВК та їх члени після виборів не повинні призначатися на посади, а повинні бути нейтральними. Ніхто і невірив в незаангажованіс ть голови місьеого ТВК так що зрозуміло на кого голова ТВК працював.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #18 Черкащанин 08.02.2011 11:27
Расшевелили осиное гнездо,ув.Николай Сергеевич если о Вас говорят значит Вы кому-то нужны и не понимаю почему определенная категория людей думает что "МИ Вільні і маємо право на думку та слово " и если эта мысль не совпадает с другими,то у других не правильная и они "підлабузники"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #17 Ursus 07.02.2011 14:42
Краще б у Кудрявцева запитали, як так вийшло, що Калашника тягнули-тягнули, але так і не протягнули? ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #16 Наталья 07.02.2011 13:38
Smila ми з Вами не працювали,не працюємо і працювати не будемо,про яку Ви говорите очікувану посаду?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #15 Розплата 07.02.2011 13:33
***. Безумовно життя образило тому, що у міській владі одні підлабузники. Щоб так захищати потрібно талант мати та гідність втратити. А МИ Вільні і маємо право на думку та слово доти поки Партія Вільних Дармоїдів не зробила для міста нічого доброго.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #14 Smila 07.02.2011 13:23
Голови ТВК та їх члени після виборів не повинні призначатися на посади, а повинні бути нейтральними. Ніхто і невірив в незаангажованіс ть голови місьеого ТВК так що зрозуміло на кого голова ТВК працював. Мудрі з ПВД поставили Булатецького другим, щоб в разі суду не представник ПР був другим. Пані Наталью він успішний,відпов ідальний та талановитий поки ВАС не надув,а як обдурить або не дасть очікувану посаду ВИ неуспішна, не відповідальна та неталановита іншої заспіваєте, ми ВАС добре знаємо бо працюємо разом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100