leon0 Насамперед про нові тарифи на квартплату, а також на тему вивезення сміття, ремонту житлового фонду та про ціни на проїзд у міському транспорті спілкувався «Прочерк» з заступником міського голови Черкас Олексієм Леоновим.

Усі вище перераховані питання якраз і знаходяться в компетенції Олексія Павловича. Однак зустрітися з ним, як виявилося не так просто. Зустріч декілька разів переносилася. То заступника мера негайно викликали на нараду до міського голови, то він кудись їхав вирішувати комунальні питання міста, то вирішував якісь питання з відвідувачами. «Нещодавно до нас прийшов старий чоловік. Хотів вирішити щось по комунальній сфері. Я йому кажу, щоб йшов до Василя Старікова, який теж цією галуззю завідує. А відвідувач каже, що, мовляв, тільки до Леонова! І так всі, особливо нині, коли у всіх на вустах тема нових тарифів на квартплату», – розповіла мені секретар заступника мера, поки я чекав на зустріч.

З найболючішої теми ми і почали.

«Хотіли ввести нові тарифи з 1 березня, але, на жаль, не встигаємо…»

– Нещодавню сесію міськради пікетували комуністи. Днями на мітингу протесту про погіршення життя вже сьогодні заявляли біло-сердечні. Серед скарг громадян – і підвищення тарифів на квартплату. Одна жінка розповідала, як її вразили квитанції з новою ціною на воду й тепло…

– По воді і теплу нові тарифи затверджені комісією НКРЕ. Там чітко прописані всі чинники, які вплинули на ціну. Я не бачу підстав не довіряти даній структурі. З часом ці тарифи переглядатимуться, у залежності від вартості газу. А щодо тарифів на квартплату, то вони на сьогодні ще узгоджуються. Службами утримання будинків та міськвиконкомом розглядаються можливості зниження тарифів за умови одночасного не зниження якості послуг, що надаються. Тарифи будуть введені, коли міськвиконком вже не матиме ніяких питань до розрахунків СУБів. Ми отримали дуже багато звернень від громадян під час проходження регуляторного акту. Над ними треба ще попрацювати. Щодо зменшення тарифу, то сьогодні ми розглядаємо питання про вилучення з квартирної плати вивезення тпв (твердих побутових відходів). Ми маємо висновок інспекції цін по тпв, де чітко прописані норми накопичення і їх вартість, тобто цей тариф, що буде затверджений, вже економічно обгрунтований. Тож черкасці зможуть укладатимуть прямі угоди з організацією, яка вивозитиме сміття. Сподіваюся, що відповідне рішення вступить у дію з 1 березня. Це по вивезенню сміття. А щодо квартплати, то новий тариф почне діяти не з початку березня. Повторюся: прискіпливо розглядаємо усі звернення по будинках, щоб по кожному були зрозумілі тарифи. Так, ми могли прийняти один тариф для всіх, як робиться в інших містах. Але ж будинки відрізняються один від одного. Сьогодні наше бачення таке – протягом березня розгляд усіх звернень буде завершений. Хотіли ввести нові тарифи з 1 березня, але, нажаль, ми фізично просто не встигаємо. Наприклад, ми переміряємо деякі прибудинкові території. Щодо відмов громадян від деяких послуг, то як вже повідомлялося раніше, багато людей відмовляються від прибирання сходових клітин.

Комунальна тема - це сфера соціальної напруги

Комунальна тема - це сфера соціальної напруги

– До речі, яким чином ви сплачуєте за квартплату? Цікаво просто, чи буде покращення умов сплати комунальних тарифів.

– Я сплачую через автомати, якщо є вільний час. Наприклад, Укртелеком знаходиться поряд з міськвиконкомом, для цього не потрібно багато часу. Щодо покращення умов сплати комунальних тарифів, то над цим варто попрацювати. Ми звернули увагу, що з Нового року, коли був знятий мораторій на нарахування пені, люди хотіли якнайшвидше сплатити кошти. З’явилися дуже великі черги. Ми зараз ставимо завдання, щоб кожен мешканець якнайраніше отримував квитанцію, не пізніше 8 числа місяця. Інколи є збої, коли свята або вихідні. Але намагаємося спрацьовувати оперативно, щоб мешканці будинків мали більше часу для сплати. Крім того, зараз усі розрахунки контролює міський розрахунковий центр. Це дає змогу одночасно отримувати усі квитанції. Щодо сплати за компослуги через термінали. Їх у місті вже достатньо. І користуватися електронною карткою набагато зручніше. І не сприймаю розмов, нібито багатьом громадянам, особливо старшого віку, важко розібратися з терміналом. Я якось запитував керівників деяких комунальних підприємств, чому вони видають зарплату готівкою. Одна з відповідей була така: мовляв, люди похилого віку категорично не хочуть користуватися електронною карткою. Після спілкування з цими працівниками, на моє здивування, виявилося, що вони не проти користуватися електронною карткою. Нині майже всі працівники комунальних підприємств міста переведені на зарплатні картки.

– А як же заощадливі пенсіонери? Автомат же не приймає копійок. Куди різниця переходить?

– Ви не перший це запитуєте. Якщо ви отримуєте квитанцію на сплату якихось послуг, то там є декілька блоків. Це борг минулого періоду, скільки ви проплатили зараз і сума до оплати. Тобто різниця виокремлюється. У вас є два варіанти. Ви можете копійку не доплатити і це перейде в борг, а можете переплатити, і це вам зарахується на майбутній період.

– А ви у квартирі живете чи в приватному будинку? Скільки платите за житло?

– Я живу у стандартній трьохкімнатній квартирі. З моєї зарплати на сплату компослуг йде близько 10%.

– Багато вже було розмов про необхідність підвищення вартості компослуг. ЗМІ укладали списки міст України, з яких випливало, що Черкаси лідирують за величиною тарифів…

– По-перше, тариф повинен давати можливість підприємству-надавачу послуг якось розвиватися. По-друге, хотів би бачити тариф таким, який би дав можливість виконувати ті поточні роботи, з якими звертаються до нас мешканці. Не можна порівнювати тариф у Черкасах з іншими містами. Бо треба заглянути з чого тариф складається. У деяких містах окремо сплачують за вивезення тпв. У деяких – окремо виведена сплата за обслуговування ліфтів. Є міста, де фактично поточний ремонт не закладається абсолютно ніякі кошти. Але жителі Черкас хочуть, щоб ми і поточні ремонти робили, і капітальні. Десь треба пофарбувати стіни, десь вентель поміняти і так далі. Звернень багато. І я б не казав, що в Черкасах найвищі тарифи. За тарифами йде і якість послуг. Повірте мені, я їздив в інші міста, у деяких про поточні ремонти і мови нема. У деяких містах абсолютно стоять ліфти. Черкаси – єдине місто в Україні, яке має 100% показник роботи ліфтів. І в цьому немалий вклад міста. А ті показники, що ми досягли протягом років – капітальний ремонт проводимо не більше 20 днів, а поточний – не більше трьох – це набагато нижчі за нормативні показники.

Питання будівництва сміттєзвалища залежить від Тулуба

Перед новим роком фірма раптово припинила вивезення сміття

Перед новим роком фірма раптово припинила вивезення сміття

– Ви згадували про вивезення сміття. Пригадується, перед новим роком в Черкасах «зникла» фірма, що займається вивезенням сміття. Як вирішилося питання із цією фірмою і де гарантія, що подібна ситуація не повториться?

– Дійсно, торік вивезення твердих побутових відходів з житлового сектору здійснювало ТОВ «Грінко-Черкаси». І в зв’язку з неналежним виконанням умов договору, постійними зривами графіків вивезення сміття, було прийнято рішення щодо розірвання укладеної угоди. На сьогодні вивезення тпв з обох районів міста здійснюється ТОВ «Ремондіс», яке позитивно себе зарекомендувало. Вони торік працювали лише по Соснівському районі. Ця фірма дотримується умов договору, не допускає збоїв. Владі вдалося вирішити питання вивезення твп від багатоквартирних будинків, а от приватний сектор нас турбує. Варіант введення пакетів, як це зроблено у Дахнівці, працює. Але є нюанси. Дехто з мешканців виставляє пакети не за графіком. Дехто вантажить пакети в автомобіль і вивозить у баки до багатоквартирних будинків. А цим порушується дисбаланс.

– А з яким інтервалом працює «Ремондіс»?

– Згідно графіків. Вони вивозять сміття кожного дня в міру накопичення. Це чітка система з точним графіком. Заїзд на певний майданчик згідно графіку у них повинен бути не менше 5 хв. Це суттєвий показник. І коли я їду на роботу зранку, а проживаю я в Південно-Західному районі, то зустрічаю автомобілі фірми «Ремондіс», які йдуть в розрізі одного кварталу під загрузку.

– А вам на роботу на 8-му?

– Так. Але я виїжджаю раніше. Все-таки робота, зв’язана зі сферою ЖКГ, ненормована. Інколи доводиться працювати і у вихідні. Особливо навантаження у свята, коли місто відпочиває, а ще коли змінюється погода. Ми працюємо 24 години на добу.

– Як щодо вивезення сміття в приватному секторі? У програмі-соціально економічного розвитку написано, що цього року міська влада має намір закупити контейнери для сміття для приватного сектора. Невже стара система вивозу сміття вас не задовольняє і взагалі для чого проводиться проводити цю модернізацію?

– Невчасно викинуті пакети роздирають бродячі тварини. Сміття влітку гниє. Його розносить вітер. Ми хочемо впорядкувати цю систему і піти європейським шляхом розвитку. У цьому році ми прийняли рішення придбати близько 6 тис контейнерів – це половина від необхідності. Буде проведений тендер. Контейнери будуть встановлені в домоволодіннях. Частина домовласників хотіли б купити контейнери, інші братимуть в оренду. Зараз це питання вирішується. Є контейнери на 120 літрів, а є на 240 літрів. Та сама компанія «Ремондіс» готова вивозити сміття і з приватного сектору. У певний час буде викочуватися контейнер і машина його вивантажуватиме. Людина платитиме лише за те сміття, яке накопичила. По будівельному сміттю у нас є можливість замовляти автомобіль в КП «Черкаська служба чистоти». Плануємо передати їм вивіз будівельного сміття і вивіз негабариту.

– У контексті цієї розмови хотілося б почути про долю сміттєзвалища?

– Діючий полігон в районі села Руська Поляна площею 6,12 га майже вичерпав свій ресурс. Остаточний термін його використання закінчується у жовтня цього року. За рахунок того, що ми ввели роздільний збір петпляшок, скла, а зараз навіть окремі контейнери для картону поставили, то цим трохи продовжили термін експлуатації полігону. Торік також ми зробили ущільнення сміття. Але зрозуміло що треба будувати новий. 24.12.2003 року розпорядженням Черкаської облдержадміністрації існуючий полігон передали в довгострокову оренду на 49 років ТОВ «Українська екологія». Міська влада звернулася до голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба щодо відміни цього рішення і передачі земельної ділянки комунальному підприємству «Черкаська служба чистоти» для подальшої експлуатації полігону. Тож поки що це питання зависло в повітря, бо ділянка ж не виділена ще. Але ми вже цьогоріч запланували роботи з проектно-кошторисної документації по будівництву полігону площею 10 га терміном експлуатації на 10 років, розрахованого на 10 тис. тон сміття. Будуватимемо його в три черги поряд зі старим полігоном. Загальна вартість об’єкту – 18-20 млн грн. При умові виділення земельної ділянки. У програмі соціально-економічного розвитку передбачили суму 5 млн грн. на будівництво першої черги полігону.

«Оплата за обслуговування дитячих майданчиків – копійки»

"Якщо взяти житловий фонд, то не менше 80% всіх будівель потребують ремонту"

"Якщо взяти житловий фонд, то не менше 80% всіх будівель потребують ремонту"

– Скільки коштів цього року заклали на капітальний ремонт житлового фонду і що плануєте робити?

– Усього закладено 10 млн 598 тис грн. Якщо порівнювати з минулим роком, то це на 3 млн 141 тис. більше. Хоч рік скрутний, але ми розуміємо, що житловий фонд потребує роботи. Окремо виділяємо на ремонт покрівель, ліфтів тощо. Маємо надію, що деякі показники будуть зменшені за рахунок тендерних процедур. Вперше цього року виділено півмільйона гривень коштів на ремонт залізобетонних стінних панелей. А також з бюджету розвитку в цьому році було виділено 168 тис грн. на ремонт дитячих майданчиків.

– То який відсоток житлового фонду відремонтуєте?

– Якщо взяти житловий фонд, то не менше 80% всіх будівель потребують ремонту. Можна робити його через поточний ремонт, але він дозволяє відремонтувати не більше 10% покрівель. Зрозуміло, що все одразу відремонтувати не вдасться. Багато будинків ремонтують ОСББ. Цьогоріч їм виділено 1 млн. 698 тис. грн.

– Окремо хотілося запитати про ситуацію з дитячими майданчиками. Нещодавно ви заявляли, що чимало людей, особливо похилого віку, вимагають не ставити дитячі майданчики поблизу будинків. Як вдалося врегулювати це питання? Чи можливо наступні майданчики ставитимите після того, як проводитимете збори з мешканцями будинку?

– Ми ніколи не ставили дитячі майданчики там, де не треба. Люди стали незадоволені, бо їх стурбувало питання оплати за обслуговування дитячих майданчиків. Але це копійки. За весь час обговорення тарифів було близько 6 звернень. Це були усні пропозиції. Вмотивованої відмови від дитячого майданчика не було. І встановлення ми продовжимо. Але ця робота буде відбуватися згідно звернень мешканців міста, які ми назбирали. Ми визначилися з СУБами, з місцем розташування дитячих майданчиків, чітко визначили графік встановлення цих майданчиків. До 1 березня ми цю інформацію надамо в пресу: і по встановленню дитячих майданчиків, і по покрівлям.

За рухом пасажирського транспорту в місці наглядатиме центральна диспетчерська служба

– Окреме питання про вартість проїзду в транспорті. Яка буде вартість проїзду? Як щодо диференціації цін на проїзд, про що говорив мер.

– Дуже багато було слухів, різної інформації про підвищення вартості проїзду. Надавалася різна інформація. Можу відверто сказати, що на сьогодні робиться розрахунок на ціну 2 грн. 50 коп. Це для автобусів. 14.01 був надрукований регуляторний акт. 14.02 закінчилася його дія. Зараз всі напрацювання, що були протягом місяця, проглядаються і оцінюються в міськвиконкомі. Всі зауваження будуть враховані. І на найближче рішення виконавчого комітету буде виноситися вартість проїзду. Піднімалося питання про диференційний підхід до проїзду. Перевізники наполягають на тому, щоб вартість проїзду була на всіх маршрутах однаковою. Їх бачення: коли проводиться конкурс на маршруті, то є можливість зміни маршруту до 25%. Тобто маршрут може піти по іншій вулиці. Деякі маршрути переплітаються. І перевізники кажуть, що хочуть бути в рівних умовах. Якщо людина хоче від площі 700-річчя до Будинку торгівля проїхати, то може ж вибрати з-поміж декількох маршрутів. А щодо тролейбусів, то ми чекаємо погодження Міністерства протягом одного тижня. Думаю що до 1 березня повинні отримати погодження. Ціна становитиме 1,25 грн.

Пан Леонов є представником команди Одарича, або Партії вільних демократів

Пан Леонов є представником команди Одарича, або Партії вільних демократів

– У обласній програмі модернізації ЖКГ є пункт про придбання 55 тролейбусів до 2015 року. Скільки коштів з міського бюджету на це буде виділено?

– Державною програмою розвитку міського електротранспорту було передбачено на період з 2007 по 2015 рік щорічне оновлення рухомого складу за рахунок співфінансування з державного та міського бюджету в кількості 79 тролейбусів. У 2008 було придбано 4 тролейбуси. У 2009-2011 роках в держбюджеті кошти на оновлення рухомого складу не передбачені. Тож ідуть розмови з лізинговою компанією про придбання тролейбусів у лізинг. Єдине, що уточню: в цьому році ми виділили 514 тис грн. на ремонт рухомого складу та контактної мережі.

"Я живу у стандартній трьохкімнатній квартирі. З моєї зарплати на сплату компослуг йде близько 10%"

"Я живу у стандартній трьохкімнатній квартирі. З моєї зарплати на сплату компослуг йде близько 10%"

– Міська влада давно розробляє Концепцію пасажирських перевезень? Що це таке і коли ми її побачимо в дії?

– Ми працюємо над нею другий рік. У чому суть? Відсутність контролю з боку перевізників за роботою автобусів та перенасичення маршрутів транспорту призводить до гонитви за пасажиром. Тож Концепція передбачає створення центральної диспетчерської служби, яка буде займатися реалізацією проїзних документів, коригуватиме роботу транспорту на маршруті, коригувати графіки руху і здійснюватиме розрахунки з перевізниками в безготівковій формі. Треба, щоб водії перестали ганятися за пасажирами, дбали за безпеку руху. А для цього треба створити рівні умови для транспортного перевезення усіх мікрорайонів. Концепція дозволить розв’язати проблему пільгового перевезення. Це дасть можливість розвантажити від надмірного транспорту всі центральні вулиці міста. За таким шляхом мають піти декілька міст України. Зараз обмінюємося інформацією з Полтавою. Там теж розробляють подібну концепцією.

– І наостанок. Ви були директором комунального підприємства. Знаєте ці підприємства з середини. Нині для комунальних підприємств міста починається випробувальний період. Які з них пройдуть випробування?

– Кожне підприємство повинне бути як мінімуми беззбитковим. Є підприємства, які дійсно повинні знаходитися на бюджетному фінансуванні, але кожен директор підприємства повинен вишукувати можливості (це і додаткові угоди, надання послуг), щоб підприємство нормально фінансувалося. Якщо якась послуга є на ринку дешевшою, то чому б нею не скористатися? Тендерні процедури показали, що комерційні підприємства реально конкурують, і в більшості виграють тендери, і надають не гірші послуги від комунальних підприємств. А що комунальні підприємства? Вони фінансуються по залишковому принципу. А ми бачимо, що останні роки фінансування не збільшується тими темпами, що необхідно. Тому ми вишукуємо можливості надавати і більш якісні послуги і за меншу ціну.

– Але все таки, які комунальні підприємства не пройдуть випробування?

– КП «Міськсвітло» цього року програло тендер на обслуговування мереж зовнішнього освітлення. Тому зараз порушується питання щодо подальшої долі цього підприємства. Та вони ще можуть займатися аварійними роботами. Практика показала, що комунальні підприємства можуть надавати більш якісні послуги, ніж це робили б СУБи своїми силами.

реклама

Коментарі  

 
0 #13 Санитар 11.03.2011 11:17
Пусть строят мусоросборник - он будет для этого***, что сейчас при власти занимается только повышением тарифов и больше ни на что не способен
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #12 MACHA 02.03.2011 13:38
Якщо пан Леонов платить за свою 3-кімнатну квартиру 10%,(а за 3-шку десь виходитьгривень 800) то це означає, що в нього заробітна плата десь 7-8 тисяч. Як співав Висоцький "..Я Вань такую же хочу"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #11 Алекс 02.03.2011 10:17
Хотелось бы услышать на счёт строительства городского канализационног о коллектора, как долго наш большой город может обходится без своих очистных сооружений и закупать эту услугу у сторонних организаций?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #10 Сергей Кузляев 01.03.2011 14:13
Цитую Kotovsky:
Дуже цікаво було побачити яким чином голосували "народні обранці" поіменно з приводу зміни тарифів. А вам - ні????

Якщо ви про депутатів міської ради, то ніяким. Бо вони не голосували.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #9 Kotovsky 01.03.2011 12:46
Можливо пан Кузляєв підкаже, де саме можна побачити як голосують наші депутати на сесіях по тим чи іншим питанням?
Дуже цікавлять наші "мажоритарщики". Хочеться побачити - кого-ж таки ми обрали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 Anna 28.02.2011 19:39
І чого при всих сучасних світових технологіях ми збираємось будувати нове сміттєзвалище за 20 млн грн. Можливо краще було зазтосовувати технології більш сучасні та безпечні для наколишнього середовища, за ці самі кошти. Наша країна хоче потрапити до Європейського Союзу, то якщо ми і надалі будемо розширювати кількість сміттієзвалищ, то ідея з Євросоюзом залишиться далекою мрією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 Kotovsky 28.02.2011 18:16
Дуже цікаво було побачити яким чином голосували "народні обранці" поіменно з приводу зміни тарифів. А вам - ні????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #6 Fagot 28.02.2011 13:29
Леонов- звичайний служака, без Божої іскри: як Одарич скаже, так і буде. :P :P За проїзд в маршрутках вони добряче загнули - 2гр.50 коп. - найвищий тариф в Україні, не враховуючи Києв. Але ж не зрівняти довжину маршрута в Києві та Черкасах.. Очевидно і відкати Леонов з головним лобістом перевізників Горкуном отримують найвищі в Україні..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 Віктор 27.02.2011 18:41
Цитую Елена:
Мы писали Леонову письмо,в котором спрашивали,поче му такое существенное повышение на тепло и гор.воду,ведь ТЭЦ перевели с газа на твёрдое топливо,но ответ "завис".В этой статье Леонов прямо говорит о "пересмотре тарифа (ТЭЦ) в зависимости от цены на газ". Кто может прояснить ситуацию?

Требуйте пересмотра тарифов на тепло, гарячую и холодную воду. Или пускай опубликуют составляющие сей тариф. Я знаю, что там много лишних затрат,не относяшихся к себестоимости. При таком плохом учете на Теплокомунэнерг о (под карандаш. На Водоканале амортизируют воздух. Основные средства переоценили на бумаге в 1 млрд,грн.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #4 Елена 27.02.2011 18:18
Я прочитала,что на борьбу с амброзией выделили аж 200 тысяч гривен!!!А на ремонт ВСЕХ троллейбусов-514 тыс.грн.Может,Бог с ней,этой амброзией(всё равно разбазарят эти деньги) и пополните парк парами новых троллейбусов7!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100