Анастасія Чубіна чи не наймолодша у нинішньому складі виконкому. Проте, згідно з декларацією, має і квартиру, й активи, й автомобіль "Кia sportage" 2019 року випуску. У політику вона пішла з журналістики. Адже до цього керувала відомим в Черкасах інформагентством «Вичерпно». За квотним принципом Анастасії Чубіній (представник команди «Слуга народу») як заступнику відвели освітню галузь, де вона ділить повноваження з колегою, представницею "ЄС" Мариною Гаркавою.

unnamed

НОВА МЕРІЯ – проєкт «Прочерку». НОВА МЕРІЯ – це серія інтерв’ю з керівниками Черкаської міськради та міськвиконкому, у яких ми представлятимемо черкащанам нових людей у владі, а у старих – запитуємо... Проєкт дає можливість владі бути ближчою до людей, а людям, відповідно, краще розуміти завдання та кроки влади.

Персон заступників міського голови у черкаській владі часто призначають не лише зважаючи на фах, а й інколи відповідно до партійних квот та зобов’язань. Після нинішніх виборів заступники у міського голови Черкас знову оновилися. Хто вони? Звідки прийшли? Чи всі до цього працювали у владних структурах? Хто за ними стоїть? Сьогодні наша розмова з Анастасією Чубіною.

cdba3b98ba54

– Яку ви галузь куруєте?

– Відповідно до квот, команді «Слуга народу» дісталася галузь освіти, але окрім питань загальної середньої освіти. Тобто це садочки, ПТУ, культура та спорт. А наприклад, школами опікується Марина Гаркава. Так було розподілено міським головою Анатолієм Васильовичем.

– А хто зараз директор департаменту освіти і гуманітарної політики міськради?

– Поки тимчасово виконує обов’язки Бєлов Богдан Олександрович (Сергій Воронов звільнений, а найімовірніший кандидат Ігор Волошин був призначений вже після спілкування з журналістом – ред.).

– Розкажіть, як узагалі проходили вибори? Чи був у вас шанс потрапити в міськраду та хто запропонував вам стати заступником?

– До міськради від «Слуги народу» пройшло 8 осіб. Ми виграли 4 округи, і 4 особи проходили за списком. Я була п’ятою особою за списком… Щодо посади заступника, то це було рішення фракції. Я не є членом партії, але я – член команди, і тому, звісно, погодилася.

Snimok7-710x434

– Ви – черкащанка?

– У садочок і школу я ходила в Черкасах, навчалася тут в 9 гімназії. Мама більшість свого життя працює в Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. Вона – завідувач кафедри, доктор історичних наук, професор.

– Мама у вас балотувалася свого часу від БПП, а ви від «Слуг народу»…

– Є політичні партії, а є сімейні стосунки. Вона поважає мої погляди, мама була моїм головним віп-агітатором. Це був мій перший виборчий досвід. Два місяці життя фактично були цьому віддані.

111

– А як взагалі так склалося, що ви увійшли до команди «Слуг народу»?

– Зателефонували з обласного штабу і запросили на співбесіду. До цього ми співпрацювали з ними медійно. Знаєте, для мене це було певним викликом. Однак я тоді ще думала, якщо стану депутатом, то працювати у міській раді не буду. Але оскільки я не є депутатом, то за пропозицією команди і згодилася стати заступницею.

– Коли починався ваш бізнес і хто до нього долучався?

– Інформагентство створили у 2015 році. Все починалося як сімейний бізнес. Назву «Вичерпно» придумала мама.

– Судячи з декларації, медіабізнес є успішним. Я бачу у декларації і квартира, і машина (550 тисяч гривень), і грошові активи (у гривнях і доларах)…

– Я не прийшла у міську раду гола і боса і не прийшла сюди заробляти. Щодо автомобіля, то він взятий у кредит, і вважаю, що це абсолютно нормально. Купила машину у 2019 році. Коли ти займаєшся виготовленням меблів, ремонтом телефонів, то це бізнес. Чому ж медіа не може бути бізнесом? Наш проєкт існує 6 років. Якби він не приносив коштів, ми б ставили питання, а навіщо це? Останні роки «Вичерпно» було точно прибутковим проєктом.

104218458_1580526175439945_517069514196568545_o

– Розкажіть про покровительство медійного проєкту? Бо кожному ЗМІ приписують якогось інвестора. Щодо вашого звучало прізвище успішного бізнесмена, а нині депутата Черкаської міськради Араіка Мкртчяна.

– Знаєте, нас кому тільки не приписували. Вже колись жартували, що ми проєкт співака Арсена Мірзояна, бо він приїздив на пресконференцію. Та якщо серйозно, то я не приховую, що є людиною з орбіти Араіка Мкртчяна. Чи є він інвестором «Вичерпно»? Ні! Є певні ділові стосунки. Нині ж, у зв’язку з обійманням посади заступника, я дистанціювалася від цього медіабізнесу, там керують інші люди. А я тепер отримую зарплату в міськраді, і це для мене дуже незвично. Бо раніше зарплата для мене була за залишковим принципом: спершу ти мав заробити на зарплату працівникам, податки, оренду тощо.

c902f363fb9b

– Все ж наскільки легко чи важко було пройти першу виборчу кампанію?

– Була певна критика, але від анонімів в соцмережах. Не люблю такого. Я люблю чесну гру. Боротися можна чесними методами. Кожного можна за щось підколоти, докопатися до бізнесу, але вважаю, що треба це робити по-чоловічому і боротися відрито.

– Вам всього 25. Ви не прийшли на посаду з нулями в декларації і з порожньою трудовою книгою, як дехто у попередньому складі виконкому, але все ж як зважилися очолити таку галузь?

– Я нічого не боюся. Мені не страшно. Щодо фаховості, то якби в мене було дві вищі освіти, я була аспірантка Національної академії державного управління при Президентові України, мала прозорий бізнес, мала певну впізнаваність, імідж і при цьому мала 45 років, то була б ідеальною! А коли я встигла все це зробити на 20 років раніше, то кажуть: «Боже, тобі лише 25!» Та цим можна лише пишатися. У мене в запасі ще є час, якого немає у деяких інших колег, однодумців, щоб робити гарні справи. Щодо компетентності. Вважаю, що галузь, де я до цього працювала, а це журналістика, дає змогу тепер працювати в будь-якій сфері. Бо фактично, висвітлюючи події та новини, ми були поінформовані в усьому, що відбувалося в місті. В принципі з усіма я знайома. Орієнтуюся в проблематиці. Єдине, я думала, що матеріально-технічний стан садочків був дещо кращим, ніж виявився насправді. А так, зайшовши у деякі садочки, була вражена тим, у якому деякі поганому стані.

– Які ще враження про галузь?

– Я вже виокремлювала собі деякі проблеми по пунктах. По тих таки садочках зазначу, що деякі є «золоті», а деякі такі, на яких роками не звертали уваги. Десь роками вливалися кошти, а десь – ні.

– Це пов’язано з перетягуванням депутатами бюджетних коштів на свій округ?

– І з цим також. А також хтось з завідувачів уміє краще будувати роботу, а хтось вважає, що його робота винятково займатися дітьми. Є також садочки, де великі черги, де гарні колективи, але на ці садки не виділяли в останні роки коштів. Вважаю, що це несправедливо. Цьогоріч має бути якась ставка на навчальні заклади, які показали роботу, але водночас є обділеними увагою.

– До речі, який стан з садочком №32, де виявили тріщину на стіні?

– Там зараз відкрили три групи, батьки просять відкрити четверту. Але проводиться експертиза і технічний стан не дозволяє ще відкривати групи. Там необхідно спершу укріплювати фундамент, будівлю. Тільки закінчується експертиза, і ми будемо розуміти цілісну картину, тоді можна буде говорити про якісь терміни виконання робіт. Але скажу, що вся будівля буде цілком відновлюватися і садочок точно ніхто не забиратиме, про що вже десь писали в соцмережах.

139739136_1736158453212705_2765392909813017806_o

– А як щодо фінансування ПТУ? Їх весь час пропонують на баланс області передати, бо в них, мовляв, навчаються не лише жителі міста Черкаси, а й молодь з районів.

– Одне ПТУ передане на баланс області. У міста лишилося чотири. Це великий шматок бюджетного пирога. Але у нас і кінотеатр «Україна» роками продають і вписують ті мільйони в дохідну частину міського бюджету. Разом з тим невідомо, наскільки це можливо реалізувати.

– Зараз завершується формування бюджету?

– Так. Пропозиції сформовані в галузевому департаменті, далі передано на депутатські комісії, тобто йде ознайомлення. Водночас, он бачите, я об’їжджаю садочки (на стіні на карті міста в кабінеті заступника помічено стікерами садочки, де яка є потреба – ред.). Намагаюся сформувати для себе першочергові потреби на галузь. Важливим буде також питання, яким чином депутати підійдуть до процесу розподілу ПСЕР. Якщо це буде розподіл між депутатами на малі частинки і ці копійки точково будуть кидатися на якісь об’єкти, то одна справа, але я вважаю, що нам треба глобально підходити до питання.

– Учора ви були журналістом, а сьогодні держслужбовець. Як це, змінити настільки роль?

– Нічого не сталося. Все, що тут відбувається, було відомо і раніше. Я чудово знала, куди я йду, розуміла, що одним підписом не зміню весь світ. Так, є певні бюрократичні механізми, які викликають здивування. Але руки зв’язані постановами і рішеннями. Проте все, що підписується, до цього вивчається.

6ceb42c33cc0

– Які цілі, завдання ставите на п’ять років?

– А я гадаю, що ми не маємо п’яти років. Скільки разів змінювався виконком за минулу каденцію? У нас мають бути якісь більш стислі терміни, принаймні щоб бути чесними з самими собою. Так, посада заступника є певною політичною квотою, але насправді заступники – не політики. Це мають бути пахарі, щоб, закотивши рукава, працювати. Будучи з різних політичних партій, ми стали вже командою, щоб нести спільну політичну відповідальність за успіхи чи невдачі. Я собі поставила дедлайн – рік, за який сама собі хочу показати певні результати. Один з проєктів – це реконструкція басейну на центральному стадіоні. Хочеться зробити декілька садочків, умовно, під ключ. Є садочки, де утеплена частина стін і все. А неутеплені стіни навіть не входять до проєкту. Це ж неправильно. Хочеться сподіватися, що цей депутатський корпус, який є фаховий і поміркований, підійде до питання фінансувань об’єктів з погляду державницької позиції, не будуть розтягуватися копійки на округи, парканчики, а буде спланована робота, стратегія. Хай це буде, наприклад, рік, умовно кажучи, туалетів чи утеплених стін в навчальних закладах. Пропонуватимемо декілька варіантів, подаватимемо на розгляд депутатів і сподіватимемося на порозуміння.

– Чи готові ви до політичних інтриг? Чи не боїтеся, що вас можуть використати, як це завше буває в політиці?

– Я у тому віці, коли відчуваю перед викликами не страх, а азарт. Вірю, що коли ти ставишся по-людськи і справедливо, тобі це повертається сторицею, але життя покаже.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Коментарі  

 
+2 #38 полный стабил. 13.01.2022 10:20
Цитую стабилизец:
сысоева. нашествие клонов. сезон второй эпизод надцатый. :D

100%
зайдите в ЮТУБ, откройте "Сесія Черкаської міської ради 11.01.2022" поставьте курсор на 25 мин. 38 секунду и увидите еще одну мабуть дуже талановиту депутатку, яка на сесію приїхала мабуть прямо з "роботи"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #37 Супер 13.01.2022 10:09
Цитую Доповнено:
Есть вероятность, что т.н. "адекватность" близка к кругу мальчика в трусиках, бывшего ученика этой молодыци, презентующая его именно, как чудовую и активную молодь. Долг платежом красен. В своё время директриса приложила свою руку к его успешному выпуску из этой альмы метери. И вот сегодня, когда реалии конкурса вышвырнули её вместе с её идеями, здобутками и истериками на ниву безработицы, обратилась и она, к бывшему своему ученику, теперь уже ей, поспособствоват ь в получении тёплого кресла с соответствующей зарплатнёй для своей, относительно остальных смертных, хорошей пенсии. "Сашо, поможи тепер й мені, пенсія малувата". Карты легли. Коррупция соответствует её желаниям. Звонок Шурика,- приказ для подчинённых. Ведь фамилиё молодого и активного трусеносца, бывшего школьного воспитанника, не случайно стоит в этой статье. Оно, как ружье, висящее на стене.

Вот в чому її "талант" :eek: :cry: :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #36 Доповнено 12.01.2022 21:45
Есть вероятность, что т.н. "адекватность" близка к кругу мальчика в трусиках, бывшего ученика этой молодыци, презентующая его именно, как чудовую и активную молодь. Долг платежом красен. В своё время директриса приложила свою руку к его успешному выпуску из этой альмы метери. И вот сегодня, когда реалии конкурса вышвырнули её вместе с её идеями, здобутками и истериками на ниву безработицы, обратилась и она, к бывшему своему ученику, теперь уже ей, поспособствоват ь в получении тёплого кресла с соответствующей зарплатнёй для своей, относительно остальных смертных, хорошей пенсии. "Сашо, поможи тепер й мені, пенсія малувата". Карты легли. Коррупция соответствует её желаниям. Звонок Шурика,- приказ для подчинённых. Ведь фамилиё молодого и активного трусеносца, бывшего школьного воспитанника, не случайно стоит в этой статье. Оно, как ружье, висящее на стене.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #35 Уточнення 12.01.2022 20:43
Цитую Перехожий:
Чомусь більшість журналістів вважають себе фахівцями у всіх галузях. Але дійсні фахівці читаючи їхні опуси тільки регочуть.

Так звані журналісти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #34 Marynad 12.01.2022 17:18
Цитую Амброс:
Прочерк, а чому ваші журналісти не мільйонери?

Бо мами в них не професори пож. училища)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+27 #33 Перехожий 22.01.2021 23:53
Чомусь більшість журналістів вважають себе фахівцями у всіх галузях. Але дійсні фахівці читаючи їхні опуси тільки регочуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+38 #32 Степан 22.01.2021 21:06
Дєточка,аби я в пресі не пророробив 35 років,то мо і повівся би на твою "успєшность".Ти хто така?Толі жєлєзякі інтернет проєкт який переріс в *заступника мєра*?Тьху на тебе тричі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+27 #31 заробітчанин 22.01.2021 13:58
Цитую Слідчий:
По декларації активи в 10 раз перевищують доходи. Скільки можна пхати в раду корупционерів???

А мер обіцяв, що у заступниках не буде людей без досвіду і доходів. Мабуть даремно його переобрали, знову наступили на граблі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #30 Колгоспник 22.01.2021 13:27
Цитую Громадянин:
Цитую Цікаво:
Ви бачили її декларацію? На посаді директора Вичерпно заробила за рік 25 тис грн. 2 тисячі в місяць зарплати? Дєточка любить чорний нал?
Краще б не бачили: там ще й субсидія є.

А графа : "совість" заповнена?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #29 Громадянин 22.01.2021 12:55
Цитую Цікаво:
Ви бачили її декларацію? На посаді директора Вичерпно заробила за рік 25 тис грн. 2 тисячі в місяць зарплати? Дєточка любить чорний нал?
Краще б не бачили: там ще й субсидія є.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100