реклама

реклама

Володимира Цибулька – відомого політолога, поета і перекладача черкащани пам’ятають ще з часів Помаранчевої революції. Свого часу він був радником Віктора Ющенка і довіреною особою тодішнього губернатора Черкащини Олександра Черевка. Нині він активно коментує політичні події, веде кілька блогів на популярних інтернет-сайтах і, як запевняє, щомісяця буває на Черкащині. Бо, крім того, що народився в селі Хмільна на Канівщині, підтримує дружні стосунки з мером Черкас Сергієм Одаричем, політиком Володимиром Косминою. А стосунки з губернатором Олександром Черевком вважає навіть більше, ніж товариськими. Про це та інше – в інтерв’ю «Прочерку».
Цибулько - політолог

Цибулько - політолог


 – Чи часто Вам вдається бувати на Черкащині? З ким підтримуєте найміцніші зв’язки? Що говорять про Вашу підтримку свого часу помаранчевої команди?
– На Черкащині буваю майже щомісяця, спілкуюся найчастіше з ріднею та місцевою інтелігенцією. Якщо хто й сумнівається в потребі виходу на Майдан, то лише одиниці, та й ті чітко називають винуватців. В цьому сенсі Черкащина позитивно консервативна... Для черкащан національна ідентичність така ж суттєва у політичному виборі, як і для галичан. Щодо моєї участі в помаранчевій команді, то для більшості людей, котрі мене знають, це було цілком логічним продовженням тієї лінії поведінки, котрої я тримався ще від початку 80-х років, коли вперше опинився в письменницько-дисидентському середовищі. В політиці дотримуюся стилю, коли принципи важливіші, ніж твоє особисте місце в якомусь процесі. А ще – ідеш в політику – забудь про страх!
Цибулько - поет

Цибулько - поет


– Чи підтримуєте нині зв’язок з кимсь із черкащан – політиків, діячів – нинішніх чи колишніх?
– Звичайно, аякже! Я багато років приятелюю з Сергієм Одаричем, ще з часів його київської кар’єри. З рядом міцевих політиків також спілкуюся, підтримую контакти, наприклад, з Володимиром Косминою, котрий свого часу  був моїм коректним конкурентом в 201-му окрузі. От з ким не мав і не матиму справ, то хіба з лівими, з комуністами чи соціалістами.
"При Ющенку Черевко був загальнодержавною фігурою"

"При Ющенку Черевко був загальнодержавною фігурою"


– Чи спілкуєтеся з колишнім губернатором Олександром Черевком?
– Олександр Черевко  для мене можна  сказати більш ніж  товариш, нас поєднує дуже багато позитивних справ, що не заважає часом мені  бути  досить суворим його критиком. Мені здається, що він був єдиним керівником Черкащини, котрі з області не смоктали ресурси, а вливали. Про це звичайно свідчили показники, але важливішим для мене був внутрішній настрій людей, мені здається, люди в цей час відчули себе господарями  свого краю, своєї землі. Люди шанували своїх героїв, і вся країна була з черкасцями. Це гарне відчуття було добре відчутним чи то на вшанування Кобзаря, чи В’ячеслава Чорновола, чи річниці Корсунської битви. Мені здається, вивівши область в лідери держави,  Олександр Володимирович  і сам став політичною фігурою загальнодержавного рівня.  Так було з В’ячеславом Чорноволом коли здавалося б він лише голова Львівської облради у свій час, але Львів тоді озиралася вся Україна. Так і в часи Черевка на Черкащину озиралась вся Україна а президент Ющенко здається тут бував частіше ніж на рідній Сумщині!

– Чи плануєте консультувати когось із політиків, які будуть балотуватися по округах  на Черкащині?
– Є лише попередні розмови, тому категорично сказати, що займатимуся виборами, на сьогодні не можу, але консультації продовжаться після Різдвяних свят. Не виключено, що це буде партійна кампанія в цілій області і кілька округів для кандидатів для цієї політичної сили. Не виключено також, що коли з’явиться ініціативна група, наприклад, у колишньому 201 окрузі( поки що не відомо як тепер ділитимуться і номеруватимуться округи), котра буде готова мене підтримати, то можу й сам собі стати виборчим технологом. Політичні обставини змінюються тепер аж надто стрімко!

– Як Ви можете охарактеризувати стиль роботи нинішньої влади на Черкащині? Губернатора? Особливо в порівнянні з колишнім.
– Вільна Черкащина  не надто поважає людей, котрі обмежують можливості, що здобувалися кров’ю і потом. А особливо, коли позбавляють кревно заробленого. Та й показники говорять самі за себе – область за економікою сповзла в третій десяток регіонів. Хоча , наприклад, для Канева зроблено досить багато, тут лише питання - скільки тут зусиль губернатора, а скільки все ж таки самого  Віктора Януковича, котрий так, як і його попередник, виявляє до Канева певний сентимент. Зараз готується всесвітній  200-літній ювілей  Тараса Шевченка,  тому мені здається, що Черкащині потрібна влада і владний стиль, котра не зганьбить це святкування новітнім закріпаченням.
За списками "Нашої України" Володимир Цибулько став народним депутатом

За списками "Нашої України" Володимир Цибулько став народним депутатом


– На Вашу думку, чому в черкаської опозиції, як і в української загалом, нині проблеми з лідерами?
Для черкаських політиків офісом є київський ресторан

Для черкаських політиків офісом є київський ресторан

– Все псує дистанція – двогодинна близькість до столиці дозволяє багатьом черкаським політикам більше просиджувати в київських ресторанах, ніж в партійному офісі десь у Черкасах. А ще Київ як порохотяг висмоктує талановиту молодь привабливими фінансами і кадровими перспективами. Зміниться система централізації всього і вся, от тоді й з’являться можливості для саморозвитку на місцях.    
– Як Ви прогнозуєте: скільки часу протримається нинішня влада?
– Ця влада вміє вчитися не тільки на помилках попередників, а й на своїх помилках, тому все упиратиметься у здатність реалізувати свої виборчі програми. Якщо говорити лише про Партію регіонів, то вона вже йде з базару, але персонально парламентська більшість видозміниться відсотків десь на сорок, тобто навіть не на половину. А  особисто в Януковича перспективи протриматися два терміни все ще не вичерпані. Може так скластися, що  успішне подолання кризи і зміна конституції зробить з нього такого собі «єлбаси». Так у Казахстані називають Назарбаєва. Тільки правда з символічними повноваженнями. Маятник симпатій в Україні хитнувся в бік парламентської республіки.

– Чи не шкодуєте, що свого часу підтримували Віктора Ющенка? Якби зустріли його зараз, що б хотіли йому сказати?
– Не шкодую, бо це був мій вибір. Я в Кабміні писав усі його виступи. А при зустрічі я б повторив би йому його ж фразу, котру він говорив мені при зустрічі: «Ти ще живий?». Він говорив це, маючи на увазі творчу живість, а я б натякнув би на політичну.
"При зустрічі я б повторив Ющенку його ж фразу, котру він говорив мені при зустрічі: "Ти ще живий?"

"При зустрічі я б повторив Ющенку його ж фразу, котру він говорив мені при зустрічі: "Ти ще живий?"


– Чи можете прокоментувати справу Тимошенко? Свого часу Ви критикували її як прем’єр-міністра.
– Це справа не самої лише Тимошенко, це справа всієї України. Тут і економічні збитки, тут і репутаційні втрати держави, і емоції симпатиків та суспільний скептицизм. Історія покаже, чи це  примітивна помста з боку влади, чи особиста помилка самої пані Тимошенко. Бо таємниця газових угод все ще за сімома замками. Буде в Росії колись демократична влада – і все проясниться само по собі. Як і таємниче „хі-хі” поруч з Путіним!

–  Які загальні прогнози на майбутні вибори можете зробити?
– Мені здається, що результат буде дуже нагадувати результат кампанії 2002 року. Лідером перегонів стане „Фронт змін”, а базою для створення більшості швидше за все ПР, хоча й буде другою. Не виключено, що головою  ВР може стати або Яценюк, або Кличко. Якщо ж особисто Янукович допуститься ще кількох помилок, то у парламенті може скластися й анти-Януковицька більшість, і тоді вже почнеться справжня політика, а не імітація.

Довідка
ciba9 Володимир Цибулько - поет, перекладач, есеїст і політичний діяч. Народився 27 травня 1964 року на Черкащині в селі Хмільна. Вивчав філологію в Київському та Латвійському університетах. Здобув популярність після виголошення скандальної промови на пленумі Спілки письменників України (1992). Невдовзі став президентом Асоціації письменників «Нова література».
Тривалий час був радником Віктора Ющенка.
7 липня 2005 року через  дострокове припинення повноважень народного депутата України Віктора Пинзеника ЦВК зареєструвала Володимира Цибулька народним депутатом України.
6 вересня 2005 року на 8-й сесії Верховної Ради він прийняв депутатські повноваження і вступив до фракції Української народної партії, членство в якій припинив 14 грудня 2005 р., перейшовши до фракції «Наша Україна».
Цибулько про себе : «За час від народження учився - плавав (тобто ходив на пароплавах) – писав - був визволителем Берліна (ГСВГ 83-85) - мав конфлікти з системою - був гнаний - не догнали - не догнала влада - потім довго не доганяв читач - повернувся з еміграції (тіло близько 6 років було за межами Неньки - душа ж навіки в Неньці) - творив - тексти і революції - несподівано для оточуючих, а не для себе зробив кар'єру - не перестав писати - десь поміж цього одружився і став татом двох хлопців - писати все ще не перестав - став цікавитися літаками - книги, пісні, морда в телевізорі - достатня кількість заздрісників і ворогів - так що все не дарма.
Україну вже не рятую! Але слава Богу й сам ще від неї не рятуюся!»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #16 Оксана Колісник 14.01.2012 19:19
Цитую Коля:
Оксана, так все-таки, в какой газете вы работаете? как журналист ! или в журнале?
Другий і останній раз пропоную адресувати особисті питання на мою особисту поштову скриньку okolisnyk@gmail .com Повторюю (востаннє) і те, що з анонімами не спілкуюся.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #15 Бібліотекар 14.01.2012 18:43
Цитую фелікс:
Володя!
Свої заслуги в минулому ти зганьбив підтримкою черкаських *** - Одарича і Черевка, які обікрали Черкаси і черкащан.
Біля них ти по лікті вимазав руки в те, що не змивається...

Щось не пам"ятаю якоїсь підтримки Одарича Володимиром Цибулько... Може хоч приклад якийсь чи посилання? Та не в цьому ж і справа. Судить то хто? АпАзіціонери мля...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #14 фелікс 14.01.2012 13:39
Володя!
Підтримка черкаських шлеперів - Одорича і Черевка,зганьби ла всі і навіки твої заслуги в минулому!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #13 фелікс 13.01.2012 23:10
Володя!
Свої заслуги в минулому ти зганьбив підтримкою черкаських *** - Одарича і Черевка, які обікрали Черкаси і черкащан.
Біля них ти по лікті вимазав руки в те, що не змивається...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Коля 13.01.2012 17:30
Оксана, так все-таки, в какой газете вы работаете? как журналист ! или в журнале?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #11 Оксана Колісник 13.01.2012 14:10
Цитую Цибулько Володимир:
Цитую Оксана Колісник:
У тих, хто пам'ятає Цибулька з часів Помаранчевої революції, або пам'ять коротка, або юний вік. Цибулько (після того, як блиснув на поетичні ниві) ... Але поета Цибулька мені шкода. Особливо через пісню "Вишиваний Казанова".

Я блиснув для Вас, але для людей що пригадують вісімдесяті я був давно відомим!А для згадуваної Вами Терції я написав з десяток пісень!Що ж до політтехнологій то хвилю із золотом Полуботка я запустив якраз за півроку до референдуму про Незалежність! Хочете - колись розповім про всі мої пригоди!
Для мене Ви також відомі з 80-х, як літератор. І, думаю, що Ваша розповідь про тодішні пригоди буде дуже цікавою не тільки для мене. Щасти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-19 #10 Цибулько Володимир 12.01.2012 23:51
Цитую Оксана Колісник:
У тих, хто пам'ятає Цибулька з часів Помаранчевої революції, або пам'ять коротка, або юний вік. Цибулько (після того, як блиснув на поетичні ниві) десь під 2000-ні "намалювався" на Черкащині як соратник Ліберальної партії та таких її тодішніх представників, як Володимр Щербань, Василь Богуслаєв (ген. директор "Мотор Січ", нині полум'яний регіонал) та Микола Жулинський ( дивний комплект також). Не пам'ятаю прізвища тодішнього директора АвтоЗАЗ, який разом із ними агітував Черкащину за лібаралізм і за "вітчизняний автопром"... Але поета Цибулька мені шкода. Особливо через пісню "Вишиваний Казанова".

Я блиснув для Вас, але для людей що пригадують вісімдесяті я був давно відомим!А для згадуваної Вами Терції я написав з десяток пісень!Що ж до політтехнологій то хвилю із золотом Полуботка я запустив якраз за півроку до референдуму про Незалежність! Хочете - колись розповім про всі мої пригоди!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #9 Петя Картошка 12.01.2012 23:46
Цитую ВІтя Бульба:
Як він радів, коли на декілька місяців став нардепом! Пристосуванець, на кшталт -павличка,мовчан а,яворівського, драча та подібних псевдо - патріотів, яких купили квартирами, дачами,посадами і вони були сп"янілі, що вони в незалежності п"ють, їдять, літають за кордон... Не поважаю. Чесніше б було, з іміджем жлоба!

А що тобі більше сподобалося - пють. їдять чи за кордон їздять? А коли при комуняках кгб тягало всю родину то не дуже хочеться згадувати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 Оксана Колісник 12.01.2012 10:07
Цитую ваня:
Цитую Оксана Колісник:
У тих, хто пам'ятає Цибулька з часів Помаранчевої революції, або пам'ять коротка, або юний вік. Цибулько (після того, як блиснув на поетичні ниві) десь під 2000-ні "намалювався" на Черкащині як соратник Ліберальної партії та таких її тодішніх представників, як Володимр Щербань, Василь Богуслаєв (ген. директор "Мотор Січ", нині полум'яний регіонал) та Микола Жулинський ( дивний комплект також). Не пам'ятаю прізвища тодішнього директора АвтоЗАЗ, який разом із ними агітував Черкащину за лібаралізм і за "вітчизняний автопром"... Але поета Цибулька мені шкода. Особливо через пісню "Вишиваний Казанова".

Не вводьте людей в оману - Цибулько був кандидатом по 201 округу від ПРП Пинзеника.
Та ні, я в оману не ввожу, це просто було інше і я про це забула. А то, здається, дебют політтехнолога.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 ваня 11.01.2012 20:42
Цитую Оксана Колісник:
У тих, хто пам'ятає Цибулька з часів Помаранчевої революції, або пам'ять коротка, або юний вік. Цибулько (після того, як блиснув на поетичні ниві) десь під 2000-ні "намалювався" на Черкащині як соратник Ліберальної партії та таких її тодішніх представників, як Володимр Щербань, Василь Богуслаєв (ген. директор "Мотор Січ", нині полум'яний регіонал) та Микола Жулинський ( дивний комплект також). Не пам'ятаю прізвища тодішнього директора АвтоЗАЗ, який разом із ними агітував Черкащину за лібаралізм і за "вітчизняний автопром"... Але поета Цибулька мені шкода. Особливо через пісню "Вишиваний Казанова".

Не вводьте людей в оману - Цибулько був кандидатом по 201 округу від ПРП Пинзеника.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100