реклама

реклама

Попри те, що два тижні поспіль погода ставала на заваді святу винограду, цієї суботи, 24 вересня, у серці Холодного Яру благочинна подія зібрала відвідувачів  не лише з Черкащини, а й з Києва, Кропивницького та інших міст України.

IMG_4639

Біля сторожової вежі, поруч із яром півоній, у селі Мельники гостей зустрічали троїсті музики та організатори у стилізованому вбранні, створюючи особливу атмосферу.

– Цього дня хотілося оточити себе красою. Я люблю естетику,  відтак, аби додати родзинки нашій подій, було побажання, аби відвідувачі вбралися у старовинний одяг, – зазначив ідейний натхненник свята Артур Жуковський вбраний у костюм поміщика XVIII-XIX століття.

За задумом організаторів, вранці усі охочі могли доєднатися до колоритного ритуалу засівання жита традиційним способом як 1000 років тому біля яру півоній.

– У Холодному Яру збирається все більше і більше людей, які близькі до традицій, які зберігають звичаї і передають наступним поколінням.  Сьогодні ми засіваємо жито. Це справжній ритуал, до якого можуть всі долучитися. А в наступному році будемо жати це жито серпами, співаючи народних пісень, – пояснив ідею Артур Жуковський.

 IMG_4935

Після традиційного засівання, від якого дітвора була у неймовірному захваті, господарі та гості свята у супроводі музик рушили до виноградників, де, окрім солодкого винограду, що стійко витримав дощові днини, на всіх чекав веселий ярмарок та частування.

Поміж неймовірних холодноярських краєвидів, від яких перехоплює подих, на 1, 5 гектарах землі розташувався молодий виноградник, який наразі налічує  600 лоз винограду. Та його господар підприємець Станіслав Бондаренко вже планує розширити виноградні володіння. А нині пан Станіслав ініціював благочинну подію, аби зібрати кошти для 24 односельчан (мешканців Медведівської територіальної громади), які захищають країну у лавах Збройних сил України.

IMG_4992

– Ми вирішили влаштувати благодійний захід і зібрати гроші для Збройних сил України. Люди збирають для себе виноград, а натомість, по мірі фінансової можливості, кладуть кошти у благодійну скриньку. Ми постійно намагаємося тим чи іншим шляхом допомогти 24 захисникам нашої громади. Сьогодні – це виноград, завтра влаштуємо щось інше, – зауважив співорганізатор події Станіслав Бондаренко.

Допоки гості свята вправно збирали виноград і навіть гриби у родючих магічних лісах Чигиринщини, місцеві підприємці - хранителі давніх традицій розгортали ярмарок. Тут і виноград, і сири, і вина, і хліб, й інші смаколики, а ще куліш та шурпа готуються на вогнищі. Люди дегустували, купували, знайомилися, обмінювалися контактами та приймали замовлення, - і все під бадьорі мелодії запальних музик.  Особлива атмосфера сприяла хорошому настрою та надихала на добрі справи і щедрі побажання організаторам події.

– Хазяїн виноградника – дуже добра людина, бачите, потурбувався про виноград і у мішечки важкі грона запакував, – вдячна за свято Тетяна Гапоненко з Черкас. – Життя треба прожити, щоб щось запам'яталося. Тому я їжджу на екскурсії, щоб розповідати, яка прекрасна наша країна, як нам добре живеться в Україні.

Хліб власного виробництва на ярмарку представляв і співорганізатор події Артур Жуковський

IMG_4951

– Є багато хлібозамінників, які називають хлібом, та, можливо, сьогодні хтось вперше в житті нарешті спробує справжній хліб. Ми зберегли технологію, за якою виготовляли хліб 500, а то й 700 років тому. Цей хліб печеться в печі на дровах, без дріжджів на заквасці, з цільнозернового борошна, без цукру на меду, – все робиться руками, – з гордістю і любов'ю демонстрував свій хліб вартовий народних традицій Артур Жуковський.

Особливий подарунок для гостей свята влаштував Станіслав Бондаренко, презентувавши перший малогабаритний трактор ХТЗ-7, виготовлений на Харківському тракторному заводі понад пів сотні років тому.

– Ми придбали і реставрували цей трактор, адже він створений для виноградних садів. На ньому треба їздити поміж ряддям, обробляти і приводити виноградник до ладу, – повідомив Станіслав Бондаренко та запросив всіх до фотосесії на раритетному сільськогосподарському транспорті.

IMG_4917

Після частування, спілкування та фотографування організатори запропонували юним відвідувачам ще й покататися на конях.

Перше свято винограду в Холодному Яру вдалося на славу, залишивши приємні враження, позитивні емоції та виноградний післясмак.

Виноград назбирала, увечері його закатаю, а на новий рік відкрию і буду згадувати таке свято, яке у нас вперше проводилося. Сподіваюся, що наступного року ми сюди приїдемо і побачимо, як виноград набрався сили. Черкащина буде процвітати, а Мельники власними винами будуть прославляти всю Україну, – емоційно поділилася враженнями учасниця події Віра Висоцька.

Ольга Квятковська

Світлини Святослава Подольського

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #3 Петрович 29.09.2022 19:31
Якось Станіслав дуже схожий на Анатолія. Савпадєніє?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Петрович 29.09.2022 11:20
Цитую Андрій:
Шкода пропустив

Погода була погана.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Андрій 27.09.2022 17:15
Шкода пропустив
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100