реклама

реклама

Хелловін відзначають щорічно у ніч з 31 жовтня на 1 листопада перед Днем усіх святих. Відьмина ніч вважається найстрашнішою в році. Страшне свято відзначають в багатьох західних країнах світу. Останні роки це свято набуло популярності й в Україні. Проте через повномасштабне вторгнення росії в Україну цього року лякливих декорацій та тематичних івентів у Черкасах значно поменшало.

1667239887672

В англійській мові цей день називається All Hallow's Eve, якщо скоротити цю назву, вийде Halloween. За повір'ями, у відьмину ніч злі духи і нечисть з’являються на землю, а щоб захиститися від них, потрібно надіти страхітливий костюм або поставити в будинку вирізане з гарбуза страшне обличчя.

На думку багатьох дослідників, Хелловін є християнізованим святом, яке походить від кельтських святкувань жнив та дня мертвих. У часи язичництва, коли рік ділився на зиму і літо – цей день вважався сакральним. Кельти вважали, що з 1 листопада їх головний бог – Сонце, потрапляє в полон на весь зимовий період до князя пітьми і головному володарю царства мертвих – Самхэйну. Люди розпалювали високі багаття і робили жертвопринесення, намагаючись задобрити могутнього Бога. Дата була обрана невипадково – першого листопада кельти святкували Новий Рік.

На даний момент найбільш поширене святкування Хелловіну в США, Канаді, Ірландії і Великій Британії. Незважаючи на те, що це не державне свято, воно майже настільки ж популярне, як і Різдво.

Черкащанка Олена Козоріз, яка зараз мешкає в англійському містечку Бріджвотер біля Брістоля, розповіла, як там місцеві жителі відзначають це свято:

«Влаштовують дуже багато тематичних вечірок напередодні Хелловіну. У пабах багато відвідувачів, всі святкують. Персонал у магазинах та кафе наносить грим та одягає костюми. Також старовинні замки прикрашають і встановлюють 3D анімації із різними привидами. Звичайно, всі прикрашають свої будинки ліхтарями Джека, кажанами, павутинами та іншими містичними символами. На каміни у домівках чіпляють спеціальні шкарпетки, туди батьки кладуть подарунки для малечі».

IMG_20221101_043639_004

Олена Козоріз також зазначила, що Хелловін в Англії святкують дні три. Це супроводжується безліччю салютів та петард. У школярів з нагоди гуляння два тижні канікул.

Згідно з традиціями, його продовжують святкувати англійці, шотландці та ірландці. Не дивлячись на те, що в Україні поняття «Хелловін» з'явилося не так вже давно, святкують його з жартами і весело, особливо це дійство полюбилося молоді.

«Я сприймаю це свято як фан, так як до нього ставляться у США, Ірландії, Канаді та Великобританії. День усіх святих мені подобається ще з часів університету, я вчився на факультеті романо-германської філології, і це був один із найяскравіших студентських днів. Коридори прикрашали хелловінськими атрибутами, студенти розфарбовувалися, придумували собі цікаві та різноманітні образи. До цього дня влаштовували ще концерти, я брав у них участь. З того часу мені це свято подобається», – поділився своїм ставленням до Хелловіну черкасець Олексій Юрін.

IMG_20221101_043624_964

Він пригадує: «Востаннє я переодягався в образ мумії у 2018 році, коли робив перформанс у Черкаському художньому музеї, там раніше щороку проводили різноманітні акції до Хелловіну. Зараз я вже не відзначаю активно це свято, але мені подобається, коли молодь це робить. Вони створюють позитивну атмосферу».

Проте, цього року, можливо, у зв’язку з війною, черкасці втратили інтерес до зарубіжного свята. Про це свідчать скромно прибрані вітрини магазинів та кав’ярень...

20221031_134038

20221001_142426  

«На мій погляд Хелловін – це не наше свято. В Україні з часів християнства ніяких його аналогів і бути не могло. Подібні вірування треба пошукати в дохристиянському світогляді», – вважає доктор філологічних наук Наталія Ярмоленко.

За язичницькими віруваннями західних європейців у ніч Хелловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти для себе тіло. Тому для відкупу від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у двері, слугує відкуп – насипати торбу гостинців-ласощів.

Традиції святкування Хелловіну в Англії описала Олена Козоріз:

«Днями сусідка з дітьми ворожили на багатті й кидали туди спеціальні різнокольорові камінці – це своєрідна розвага і обряд. У святкову ніч діти ходили у костюмах по домівках, збирали цукерки і казали : «trick or treat» (з англ. «цукерки або життя»). Батьки ходили з маленькими дітьми, а старші самі. Класно, що дітвора тут не нахабна: беруть по одній цукерці – більше соромляться. Треба їх запрошувати, щоб взяли більше. До речі, цукерки роздають усі в обгортках із страшними монстрами».

До слова, колись представники церкви радили в Черкасах не популяризувати це свято.

Поза тим, інколи в місті проходили вкрай епатажні заходи до цього свята.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100