реклама

реклама

Відкриття виставки «Глибини душі» черкащанки Марії Гвасалія та Олександра Поротька відбулося 17 грудня в арт-галереї «Склад №5», – про це повідомляє кореспондентка видання «Прочерк».

20221217_163549

Виставка «Глибини душі» об’єднала у собі два види мистецтва: флюїд арт і дрифтвуд. Флюїд арт – це напрям абстрактного живопису. Ця техніка малювання рідким акрилом дає можливість створювати непередбачувані та оригінальні твори флюїд-живопису. Цей різновид малювання на виставці представила художниця із Черкас – Марія Гвасалія.

«Більшість часу я знаходжуся у тісному контакті із своєю душею, тому часто мені набагато важче пояснити словами свої почуття. Коли з нами говорить душа – це підсвідомість, з цього і виникає абстракція. Абстракція – то про сміливість людини. Для справжнього митця порівняння його твору з дитячим малюнком – це найкращий комплімент. Адже діти – чисті сутності, на яких соціум ще не встиг накласти свої шаблони і рамки, тож через їхні твори ллється найсвітліша енергія душі. Я, як митець, максимально оберігаю свою дитячу душу», – зазначила у своїй промові художниця Марія Гвасалія.

20221217_164822

Від початку повномасштабного вторгнення художниця створила такі картини: «Воїни світла» і «Очищення» та "Вільні, щоб творити". Роботу під назвою «Воїни світла» Марія Гвасалія створила у ніч перед початком повномасштабного вторгнення росії в Україну. Також у ніч після «бавовни на кримському мосту» художниця створила композицію з двох картин під назвою «Очищення». Під час повномасштабного вторгнення дівчина активно волонтерить, а кошти від продажу деяких картин направляє на амуніцію для військових.

«Кожен мій ранок починається із вдячності воїнам світла, які захищають нас кожної секунди. І кожної ночі я дякую їхнім сім’ям за міць духу і підтримку, бо знаю як це. Мій брат від початку цієї війни стоїть на захисті України. Вдячна, що жива на своїй землі й маю змогу творити», – зауважила Марія Гвасалія.

20221217_160952

Улюблена картина Марії Гвасалія має назву «Лабрадорит». Вона поєднує у собі зелений, чорний та золотий. Зелений один із найулюбленіших кольорів художниці. У цій роботі поєднані вода та земля, що відображають внутрішній світ авторки. Вона зазначила, що не продасть цю картину ні за які гроші.

«Стиль картин притаманний до інтер’єрів скандинавський квартир, досить стриманий. Кожна робота передає свою емоцію. У військовий час інколи хочеться переключитися, тоді розрадою стають мистецтво та живе спілкування», – поділилася відвідувачка заходу Валерія.

До творчості Марію Гвасалія наснажує природа. Однією із робіт, на створення якої художницю надихнули хвойні ліси та енергія землі, стала картина «Карпатські гори». Дівчина любить мандрувати та досліджувати світ у пошуках музи.

20221217_165255

Олена, мама художниці, розповіла, що Марія була творчою з раннього віку та почала малювати у рік-півтора: «Вона любила малювати тваринок. На малюнках вони завжди були одягнені та прикрашені. Тому, я думала, що їй буде притаманний стиль народний, можливо щось подібне до творчості Марії Примаченко, але ні. У стилі флюїд-арт Маша має досить невеликий досвід, але вона дуже наполегливо до цього підійшла. Тому, я думаю, що це початок її творчого шляху і далі виставки будуть ще масштабнішими».

Для вступу у ВНЗ Марія навчалася малюванню всього місяць. Викладач не хотів починати із нею займатися, але після першого уроку побачив у дівчині потенціал. Мама Марії, Олена пригадує: «У дитинстві вона була дуже самостійна, завжди все доводила до кінця і намагалася усе зробити ідеально».

На відкриття виставки пані Олена завітала у світшоті, на якому зображена одна із картин Марії.

20221217_171843

«На моєму світшоті надрукована Машина робота. Вона запитала, яка з картин мені найбільше подобається. Я відповіла, що саме ця, тому що мені подобається наближення до чорного і вкраплення золота. Чорний – це те, що у нас є поганого в житті і те, що нас бентежить. А золото передає те, що незважаючи на пітьму, ми маємо у житті безцінне: дітей та можливість творити. Згодом Маша подарувала мені світшот із улюбленою картиною у її виконанні. Маючи такий одяг, я розуміла, що прийти на таке дійство, як сьогодні, потрібно лише так»,  – поділилася мама художниці Олена.

Половина картин, що представлені на виставці, наразі вже продані та є приватними колекціями, а іншу частину можна придбати.

Крім батьків на виставку завітали викладачі та друзі Марії Гвасалія, а також колеги по цеху. Серед них і художник Дмитро Клименко: «Я бачу енергію, з якою Марія писала ці картини. Техніка флюїд-арт надає велике поле для експериментів. Мене найбільше вразила робота під назвою «Сміливість». Це крайня робота Маші. Як на мене, динаміка та сила, які тут зображені, передають стан нашої країни зараз. На таких заходах наша задача – обмінюватися енергією та рухати країну вперед».

Дрифтвуд – це мистецтво, яке ґрунтується на створенні предметів декору та різних дрібничок із так званих «плавунців», які викинуло на берег під час шторму. Сонце і вода перетворили дерево на гладкі заготовки, форму яким надала сама природа. Такий напрямок прикладного мистецтва почав набирати популярності останні десятиліття. Вироби у техніці дрифтвуд, зокрема оригінальні скульптури та світильники, на виставці репрезентував Олександр Поротько із Світловодська.

20221217_165050

«Це наша з Олександром Поротько спільна виставка. Він дуже класний майстер по дереву. На жаль, не зміг бути сьогодні присутній, адже живе в іншому місті, але ми організовували все це разом. Більшість наших витворів в інтер’єрі чудово гармоніюють між собою. На мою думку, мої роботи на морську тематику особливо цікаво поєднуються із дерев’яними виробами Олександра», – зазначила Марія Гвасалія.

Також художниця поділилася, що має намір розширювати горизонт та планує організувати свою наступну виставку у Києві або Львові.

Арт-галерея «Склад №5» – новий простір для культурних заходів у Черкасах. Галерею відкрили 24 вересня на 7-мий місяць після початку повномасштабного вторгнення, проте ідея виникла більше двох років тому.

«Коли я взяв це місце в оренду, тут була холодильна камера. Я мав багато знайомих художників і митців, тому думки про власний арт-простір не полишали мене. Довелося провести тут багато монтажних та ремонтних робіт і от у Черкасах з’явилося нове місце, де митці можуть презентувати свої таланти, а молодь – відпочивати та культурно розвиватися», – розповів власник арт-галереї Олександр Чорновол.

20221217_165019

Окрім виставок, у Арт-галереї «Склад №5» проводять різні заходи, зокрема стендапи та акустичні вечірки. Напередодні тут завершилася виставка учнівських робіт до Дня української армії.

Художник Дмитро Клименко поділився: «Склад №5 перетворювали в галерею на моїх очах. Тут митці можуть представляти свої роботи. Я міркую над тим, щоб організувати тут виставку своїх картин, намальованих за допомогою штучного інтелекту».

20221217_165132


Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100