реклама

реклама

Учора в рамках фестивалю дитячої книги до Черкас приїздив відомий український письменник та перекладач Іван Андрусяк. У книгарні «Буквиця» він розповідав малим читакам власні твори, ділився життєвим досвідом та відповідав на запитання шанувальників.

– Є на цьому світі люди «прибацані». Ці люди – філологи. От я належу саме до таких «прибацаних» людей. Філологи у дослівному перекладі – люди, які люблять слово, мову. Коли знаходиш якесь красиве, соковите слово, то для філолога це, як цукерка. Філолог кладе собі це слово на язик і починає його обертати, смакувати. Цукерка рано чи пізно закінчується, слова не закінчуються ніколи! – таємниче розповідає відвідувачам книгарні Іван Михайлович.

Таким соковитим словом для Івана Андрусяка стала віднайдена у Харкові «чакалка». Кілька років автор просто смакував цим словом, потім написав повість-казку «Стефа і її Чакалка». Зараз книгу перевидали вже вдруге. У перевидання додали розділ «Як не спалити школу». Бо, як жартує літератор, як її спалити всі й так знають.


Питання виховання дітей за допомогою ремінця письменник важає непростим. Батьки такий метод застосовували, а от сам Іван Михайлович ремінь у вихованні не використовує.

– По попі бити можна, інколи навіть треба, але людина – така істота дивна: вона звикає як до доброго, так і до поганого. Коли кожен день бити по попі, то вона звикне і ефект втратиться. Кайфу не буде, – жартома розповідає Іван Андрусяк.

Сам письменник має двох доньок: Лізу та Стефу. Дівчатка є не лише героями казок, а й співавторами. Якщо вони бачать у творах фальш, сюжет доводиться переписувати.

– У літературі для дорослих я завжди люблю казати таке: «Роблю те, що я хочу, все решта – до лампочки». У літературі для дітей я не маю права так сказати, бо дитяча література – це величезна відповідальність. Я маю такий девіз: «Не нашкодь!». Допоможеш чи ні – це таке діло, аби не нашкодити, – говорить Іван Михайлович.

Щоб бути спокійним за зміст казки для дітей, перед прочитанням малечі радить її читати батькам.


У свої книги Іван Андрусяк завжди намагається вкладати щось повчальне. Розважальні ж, на його переконання, «згодяться» лише, щоб у далекій дорозі почитати.

Писати він почав у першому класі, тоді ж і видав свою першу книгу з гордою назвою «Вірші». Книгу «зліпив» сам та видав в одному примірнику. У школі особливим розбишакою не був. Зізнається: прогуляв лише 5-7 класи. У початкових класах був відмінником, а школу закінчив із золотою медаллю.

Серед найзаповітніших мрій письменника – заборона полювання.

– Категорично заборонити полювання на будь-яку живу істоту. Як в оцих мисливців піднімається рука вбити зайчика? Ви знаєте, що зайчик плаче, як немовля, коли його поранять? Як можна вбити пташку?.. Ти не вбий ту пташку, а погодуй її! – закликає Іван Андрусяк.

Усіх бандитів Андрусяк поділяє на дві категорії. У першій, наприклад, – Олекса Довбуш. У другій – теперішні політики.

– У другій – бандити Янукович, Азаров, особливо бандити Табачник разом з Колесніченком. Хтось із них залишить по собі добру пам’ять людям? Я віруюча людина, тому мені їх шкода по-людськи. Не можна жити так, щоб тебе проклинали мільйони людей… – роздумує Іван Михайлович.

Бабаями ж письменник вважає народних депутатів, «незалежно від якої фракції».

Щодо того, що письменники йдуть у політику, у пана Андрусяка теж думка негативна.

– Якщо це графоман або попсовик, то туди йому й дорога. Література чистіше буде! А якщо це письменник, то ставлюся з сумом і жалем… Шкода. Хоча справжні письменники дуже рідко йдуть у політику, – відповідає на запитання журналіста «Прочерку» Іван Андрусяк.

  

Зараз видавництво «Грані-Т» готує нову книгу Андрусяка під назвою «Третій світ». Вийде вона до кінця наступного року. Матиме видання два варіанти: звичайний та шрифтом Брайля (для читання незрячими людьми, – ред.). Іван Михайлович попереджає: книга буде непростою.

– Інколи треба не просто балуватися. Часом з дитиною треба говорити про смерть, про каліцтво, про якісь речі, з якими дитина стикається. Треба вміти про це говорити, це складно, я намагатимуся це зробити, – зауважує письменник.

До Черкас письменник приїхав вже не вперше. На запитання, як оцінює наше місто замислюється, а потім з посмішкою відповідає: «Прикольне!».

Поспілкуватися з письменником Іваном Андрусяком можна у соціальній мережі «Фейсбук» (http://www.facebook.com/profile.php?id=100000653423864) або на його офіційному сайті (http://dyskurs.narod.ru/).

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100