реклама

реклама

Артисти Черкаської обласної філармонії провели патріотичний концерт-феєрію «Зачаруй» 15 лютого у Чигиринському центрі культури, дозвілля та спорту. Захід організували, аби зібрати кошти на тепловізор для бригади ТрО, про це повідомляє кореспондентка Прочерку.

20230215_181155

З благодійними концертами артисти Черкаської філармонії планують відвідати найближчі громади: Смілу, Звенигородку, Канів, Золотоношу, Чорнобай. Метою є збір коштів для ЗСУ, підняття морального духу населення, популяризація національного мистецтва та української пісні.

«Сьогоднішній захід ми присвячуємо Дню єднання, а далі будемо підлаштовуватися під заходи, які громади організовують на місцях. Наприклад, Шевченківську програму плануємо показати у березні в Золотоноші та Каневі. Щоразу це буде нова програма та інші колективи. Чигиринці забажали бачити жанр естрадного співу, тому ми приїхали з вокально-інструментальними колективами», – зазначив директор Черкаської обласної філармонії Юрій Федоряка.

20230215_172910

Концертну програму «Зачаруй» презентують уперше. Події сьогодення диктують нові тенденції, тому колективи націлилися на патріотичну тематику. З травня почали напрацьовувати оновлений репертуар та піднімати пласт культурного фонду. На основі оновлених творів почали формувати концертні програми.

Юрій Федоряка розповів, що ідея працювати не лише у філармонії, а й по регіону виникла на початку грудня, адже згідно із статутом Черкаська філармонія обслуговує всю область. Підготовка тривала близько місяця. На початку січня підготували ряд документів, отримали погодження і приїхали до Чигирина.

Вхідний квиток на концерт – донат для ЗСУ. Зібрані кошти спрямують на придбання тепловізора для одного з батальйонів 118 окремої бригади територіальної оборони.

20230215_180648

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну артисти філармонії займаються виготовленням маскувальних сіток та «кікімор». Пізніше почали співпрацювати з Центром допомоги армії.

«Минулого тижня представники Центру допомоги армії разом з військовими, які приїхали на ротацію, відвідали філармонію, щоб подякувати нашим працівникам. Під час розмови з військовими члени нашого колективу запитали, чим ще їм можна допомогти. Бійці розповіли, що потрібен тепловізор. Ми дізналися, що він коштує 1300$. Війна не зупиняється, ворог атакує, обладнання наших військових пошкоджується і потрібна допомога», – зауважив Юрій Федоряка.

Частину суми працівники Черкаської філармонії зібрали власними силами. За коштами, яких не вистачає, вирушили до Чигирина.

20230215_181916

«Спершу завітали до Чигирина, тому що деякі наші артисти звідси родом і нам було легше налагодити комунікацію з місцевою владою. Директор центру узгодила захід з мерією міста, ті підключили місцеві підприємства та організували глядачів, які можуть пожертвувати кошти. Ми сподіваємося, що це принесе результат», – пояснив ведучий заходу Юрій Федоряка.

У програмі благодійного концерту: музичні перлини українських та зарубіжних композиторів ХХ-ХХІ століття. Для чигиринців наживо співали чоловіче тріо «Обережно: гаряче», Кароліна Перевізник, Ольга Чернієнко, Юлія Шульга та Stage band «Паралелі» на чолі з художнім керівником Олександром Лісуном. Під їхній музичний супровід танцювали Анна Косенко та заслужений артист України Андрій Єфімов.

«Останні 3 роки через пандемію та повномасштабне вторгнення концертів було досить мало. Усі зараз слідкують за новинами, тримають руку на пульсі, люди відчувають багато негативу та переживань, тому це хороший привід відволіктися на кілька годин та відпочити», – розповіла директор Центру культури, дозвілля та спорту Чигиринської міської ради Світлана Перевізник.

20230215_181155

Вона також розповіла, що благодійну ініціативу підтримала Чигиринська міська рада: «Мені зателефонував художній керівник «Паралелей» Олександр Лисун і запропонував провести концерт у нашому будинку культури. Ми домовилися, що цей захід буде благодійним, щоб змотивувати наших людей долучитися. Чигирин місто «довге», тому після концерту міська рада організувала маршрутні таксі для людей».

У Чигиринському центрі культури є 12 народних колективів: хор, музики, фольклорний ансамбль, тріо тощо. Наприкінці осені вони також їздили по сільських клубних закладах Чигирищини та Медведівської ТГ із благодійними концертами. Тоді вдалося провести 10 заходів, під час яких зібрали 100 тисяч гривень. Їх спрямували на генератор та інше обладнання для військових, які зверталися за допомогою до міського голови. Навесні чигиринці планують поїхати ще в один благодійний тур.

20230215_161920

Наприкінці концерту артисти Черкаської обласної філармонії вийшли на сцену та разом виконали пісню «Ой у лузі червона калина», глядачі у залі підспівували їм стояче. Під час благодійного виступу в Чигирині вдалося зібрати 35 000 гривень.

Чигиринка Ольга Мар’янова поділилася враженнями після концерту: «Про захід дізналася в інтернеті і вирішила відвідати, залишилася дуже задоволена, отримала масу позитивних емоцій. Вдячні артистам, що вони приїхали до нас із такого благодійною метою. Приємно, що наша чигиринська громада має можливість внести свою частку у велику справу для допомоги  нашим воїнам».


Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100