реклама

реклама

Заслужений художник України Максим Гладько виконав серію портретів: Миколи Міхновського, Дмитра Донцова, Михайла Грушевського, Симона Петлюри, Володимира Винниченка, В'ячеслава Липинського, Павла Скоропадського, Нестора Махна, Степана Бандери, Миколи Плав'юка, В'ячеслава Чорновола, Левка Лук'яненка. Історик Олександр Солодар зібрав 12 біографій постатей, з іменами яких пов'язані державотворчі процеси в Україні.

IMG_20240216_130019

Набори з 12 портретів і книги «ІДЕЯ І ЧИН» будуть передані в шкільні, міські дитячі бібліотеки Черкащини та інших областей України.

Ідея створення із серії графічних робіт ідеологічного проекту належить черкаській видавчині Юлії Чабаненко.

– Ми надрукували тисячу таких  екземплярів за підтримки Ротарі-Клубу Черкаси. Частина накладу буде відправлена за кордон: в українські школи Франції, Америки, Норвегії, – сказала видавчиня.

Як отримати портрети, дізнавалися з Харкова, Вінниці. Головне, не просто їх повісити, а знайти місцевого історика, оживити ці постаті, – сказала видавчиня.

IMG_20240216_131244

За словами директорки музею Ольги Гладун, коли з'явилося свято День української державності, музей навіть не мав, що представити на загал, був лише портрет Чорновола:

– Тоді ми подумали, чому б не показати нові постаті, нові імена, імена, які були замовчені. Максим збирав різні малюнки, фотографії, можливо уцілілі марки, потім усе компонував, шукав свій особистий показ. Ідея була в тому, щоб розкрити не лише зовнішність, а й внутрішню складову героя. Щоб перед нами постала людина, діяч.

Історик Олександр Солодар, у книзі «ІДЕЯ І ЧИН» розповідає про всі постаті, прив'язуючи їх до Черкащини.

IMG_20240216_125234

– Організатори проекту звернулися до мене з проханням скласти перелік осіб, які могли стати образами для художника. Дискусії тривали довго: у нас є митці, політики, військові. Вирішили, що варто намалювати портрети ідеологів. Тих, чиї ідеї впливали на українське державне будівництво від початку двадцятого століття і впливають досі.

Діди й прадіди Грушевського народилися на Чигиринщині. Він товаришував із Марком Грушевським, який працював у Суботові. Винниченко ніби народився під Кіровоградом, але екзамени складав в колишньому Чигиринському повіті. Скоропадський також причетний до Чигиринщини, бо в жовтні 1917 року, в Чигирині, відбувся Всеукраїнський з'їзд, де його було обрано отаманом Вільного козацтва, – сказав історик.

IMG_20240216_130507(2)

Юлія Чабаненко подякувала за їхню роботу вчителям історії, присутнім на заході. Висловила свої сподівання, що саме педагоги, завдяки портретам, донесуть важливі теми до свідомості дітей.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100