реклама Делікат

У Черкаському краєзнавчому музеї до Дня Української Державності відкрили авторську виставку ляльок "Князівни та княгині України".

Виставка у Черкасах. Суспільне Черкаси


Загалом об'єднали образи 80 історичних постатей — княгині Ольги, доньок Ярослава Мудрого та родини Острозьких. Відвідувачам показали роботи 50 майстринь із різних куточків України та зарубіжжя, розповіла кураторка виставки Марина Цибенко, пише Суспільне.

Натхненна ілюстраціями з історичних книг, свою ляльку зробила в образі Княгині Ольги, розповіла майстриня Світлана Клименко. Кожен елемент вбрання ляльки такий, як за часів Київської Русі:

"Одягла її, як у ті часи. Якось швидко вона в мене вийшла, за декілька днів".

Головним мотиватором цієї роботи, за словами пані Світлани, стала донька, теж Ольга:

"Коли сказали робити княгиню, я довго не думала. У доньки ще в дитинстві була книжечка, яка так і називалась «Княгиня Ольга». Тому питань до вибору не було".

Виставка у Черкасах. Суспільне Черкаси


Подивитися на авторські ляльки приходила дитяча письменниця Анна Григорович. Пояснила — так вона шукає натхнення для майбутніх творів та знайомиться з історичними постатями:

"Це нагода поглиблювати свої знання історії, а ще — відчуття, адже я пишу дитячі казки, українські сучасні казки, намагаюсь познайомити читача саме з історією України".

Зі своїми підопічними на виставку прийшла Ірина Кругляк. Вона працює вихователькою в дитячому таборі. Так, зазначила вона, разом вивчають історію:

"Один хлопчик помітив, каже: «Я впізнав того героя». Звичайно, цікаво, щоб діти таким чином вивчали історію".

Виставка у Черкасах. Суспільне Черкаси


Усі ляльки репрезентують українців, які пов’язані з історичним минулим нашої країни, розповіла кураторка виставки Марина Цибенко:

"В основному жіночі постаті, але є декілька і чоловічих. Це все видатні державники, які зробили свій вагомий внесок в українську історію. Я думаю, глядачам буде цікаво, і, можливо, вони навіть захочуть дізнатися про них більше".

Також під час виставки відбувся майстерклас, де всі охочі могли самостійно зробити ляльку-мотанку.

Виставка у Черкасах. Суспільне Черкаси


Виставка "Князівни та княгині України" триватиме до 15 серпня у черкаському обласному краєзнавчому музеї, додала Марина Цибенко.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100