реклама Делікат

П'ять мисткинь досліджують духовні, фізичні людські кордони, порушені, зокрема, внаслідок повномасштабного вторгнення, сімейні зв'язки, а також гендерні стереотипи.

IMG_20240720_162750

Свої погляди вони передали через живопис, графіку, інсталяції, перформанси та поезію.

Відкриття виставки «Кордони 2.0» відбулося в черкаській арт-галереї «Склад №5». Про роботи відвідувачам розповіли Яна Писанко, Міла Чепрасова, Женя Коган. Тетяна Третьякова та Ельга Зефірова не змогли бути присутніми.

IMG_20240720_161206

Виставка є продовженням проекту «Кордони», презентованого 2023 року в Києві, розповіла мисткиня Яна Писанко.

– Разом ми брали участь у творчому конкурсі, команда сформувалася віртуально. Зробили проект виставки за три дні. Зійшлися на темі «кордони», бо вона – універсальна. У кожного свої кордони, кожен дивиться на них по-різному. Тема розлога, не обмежується фізичними чи географічними кордонами. Нам сподобалося співпрацювати, вирішили, що проект має продовжувати існувати.

IMG_20240720_155716

Яна Писанко поділилася, над чим працювала вона. «Незручні питання» – дощечки з недоречними питаннями, які теж можуть порушувати особисті кордони.

– «Коли заміж?», «Коли діти?», «Ти художник? Не можеш знайти нормальну роботу?»: людина їх ставить, незважаючи на почуття співрозмовника. Коли відвідувачі проходять повз ці питання, задумуються, як вони відреагували б на такі слова, чи, може, вони теж казали комусь схоже.

IMG_20240720_162017

Женя Коган говорить про свої роботи, що це – «маленький проект у проекті». Вона досліджує кордони часу.

– Сьогодення для мене – кордон між минулим та майбутнім. Досліджую, як наше минуле (коріння), впливає на розвиток у майбутньому. А наголос роблю на тому, що щось змінювати ми можемо саме сьогодні. Саме ми, не сподіваючись, що хтось це зробить колись. Працюю з образами рослин: у природі коріння впливає на їхній ріст, наше коріння теж впливає на розвиток особистості.

IMG_20240720_162258

Міла Чепрасова порушує питання Російсько-української війни, порівнює російський тоталітарний режим з раковою пухлиною, яка постійно прагне розростатись, руйнувати все на своєму шляху. Також порушує питання вразливості людського тіла та переоцінення цінностей в сучасних умовах небезпеки.

IMG_20240720_162619

Киянка Алла Мітюкова з друзями вперше в Черкасах. Днями вони побачили оголошення про виставку, вирішили долучитися.

– Найбільше вразила ідея з незручними питаннями у вигляді сходинок на підлозі. Взагалі мені сподобався цей простір, – сказала Алла.

IMG_20240720_162706

Присутнім запропонувала свою допомогу психологиня Яна Широкопояс. Вона запросила всіх на зустріч, яка відбудеться в галереї 27 липня.

– Тема психології й визнання себе є дуже актуальною. Коли ви проходите повз ці твори мистецтва, сконцентруйтесь на своїх почуттях та відчуттях, можливо до кожного об'єкта, можливо, до того, який впаде у вічі. Кому цікаво себе пізнати, спробуйте це зробити. Якщо не вдасться розібратися самостійно, я допоможу під час зустрічі.

Усі охочі зможуть відвідати виставку до 3 серпня, повідомили організатори.

Адреса: арт-галерея «Склад №5», вул. Надпільна, 252.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100