реклама Делікат

8 вересня у с. Бобриця на Канівщині відбувся Благодійний фестиваль борщу.

Без назви

Фестиваль борщу проводиться вже третій рік поспіль за ініціативи Бобрицької ОТГ. Присутнім був і нардеп Віталій Войцехівський.

– Невеличка громада вже третій рік поспіль проводить унікальний фестиваль борщу. Цьогоріч пахощі української страви привабили не лише жителів Бобрицької тергромади, а й сусідніх - тому географія фестивалю більшає. Такі спільні заходи доводять, що ми сильні, мужні, непереможці, - зазначив нардеп.

У  2023 році Фестиваль борщу став одним із проєктів-переможців локального конкурсу «Час діяти, Канівщино!», що реалізовується Благодійним фондом «МХП-Громаді» в межах національного конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!».

- Все почалося в 2022 році. Є громадська організація у нас, яка робить сухі борщі. Родина сама зробила сушарку і почала сушити продукцію на фронт. Доєдналися інші жителі, кожне село громади стало допомагати. Сушарка велика на дровах, стали всі збиратися готувати, згодом людська ініціатива переросла в щось більше. Почали закуповувати і плівку, і спеції, інше обладнання. Згодом громада вирішила провести фест, зібрати кошти на потреби армії, на овочерізку. У 2023 році до нас вже доєдналися сусіди. А цьогоріч це ще більш масштабно. Завдяки грантовим коштам фонду, в Бобрицькій громаді придбали мобільну збірно-розбірну сцену вартістю майже 100 тис. грн. Наразі її використовують не тільки для проведення фестивалю, а й для різноманітних свят та публічних зібрань у різних населених пунктах громади, - каже  голова Бобрицької ОТГ Олена Штефан.

Без назви5434

Цього року Фонд МХП також підтримує громаду у проведенні фестивалю, взявши на себе витрати з організації дитячих розваг та інші організаційні запити.

– Я люблю борщ. Бо то квінтесенція українства! В ньому - сила, багатство проявів і наваристий характер! А ще він гуртує: у Бобрицькій громаді принаймні вже третій рік поспіль він об’єднує сотні людей на Благодійному фестивалі борщу! Наш Фонд "МХП-Громаді" традиційно підтримує цю подію - цього разу, щоб відчути національний дух і зібрати кошти на дрони для 118 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ. Я смакую тут сьогодні півтора десятки видів борщу, музику, спілкування з близькими людьми. І надихаюся єднанням громади, бізнесу і влади, - каже голова Ради розвитку громад Благодійного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай.

У 2022 році Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Таким чином, Благодійний фестиваль борщу в Бобриці є однією із форм збереження та популяризації української національної кухні, а також культури приготування й споживання борщу як однієї із найулюбленіших страв українців.

- Участь у фестивалі взяли 16 команд із різних громад Черкащини. Вони готували свій борщ на вогні та за власними рецептами, - каже авторка та ініціаторка Благодійного фестивалю борщу, начальник відділу освіти, культури молоді та спорту сільради Анна Бабенко.

У підсумку відбулася дефіляда борщів, де кожну страву було презентовано, а її смакові якості перевірить спеціальне журі.

Без назви78

Гастрономічне різноманіття фестивалю своїми авторськими борщами доповнили шеф-кухарі МХП з команди розробки кулінарних продуктів – Тарас Василевський та Денис Кравченко, які провели майстер-класи із приготування страви.

- Ми готуємо зараз борщ на багатті, подаватимемо з хроном, сметаною, пампушками. А ще буде один секретний інгредієнт, потім розповімо, - жартує шеф-кухар МХП, керівник відділу розробки кулінарних продуктів Тарас Василевський, який приїхав на фест з Києва. - Я вперше на цьому фесті. Загалом, все, що стосується кулінарії, мені цікаво. І якщо це ще й мова про українські страви, то чому б не популяризувати їх. В цілому є багато варіантів українського борщу, але наш буде готуватися з дрібкою любові!

Також під час фестивалю відбувся гастро-ярмарок виробів місцевих мешканців, благодійний аукціон. Діяла дитяча зона, виступи творчих колективів. Серед гостей івенту – бандурист Віктор Пашник та відомий гурт «Крутий заміс».

Без назви97

Результати конкурсу борщу: І місце - команда виконавчого комітету Білозірської сільської ради ІІ місце - Вокальний колектив «Кришталеві роси» села Ліпляве ІІІ місце - Григорівський сільський клуб Бобрицької сільської ради Загалом на фестивалі зібрали 85 тис. грн.

В Укргідроенерго вирішили підтримати збір Бобрицької ТГ та виділили також 500 тис грн на дрони.

Кошти будуть спрямовані на придбання дронів для 118 ОМБр

ВІДЕО і ФОТО - Прочерку

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100