реклама

реклама

Ці слова належать колишньому головному лікарю санаторно-курортного комплексу „Моршинкурорт” Богдану Аксентійчуку, який дуже любив Україну і рідну оздоровницю. Саме він зберіг її у скрутні часи становлення незалежності і розпочав процес модернізації. Зараз заклад очолює Ігор Токар, котрий прагне продовжити найкращі традиції свого попередника. А ще він пробує залучити до лікування в Моршині не лише українців.


Місто здоров’я у лісі

Одночасно в СКК „Моршинкурорт” можуть лікуватися 1676 людей і за складної ситуації в Україні заповнити всі місця не просто. І все ж, торік тут оздоровилися 31163 відпочивальника. Звичайно, переважно з України. Та були і з інших країн: 1548 з Росії, 1174 з Білорусі, 51 з Німеччини, 370 з Азербайджану, 16 з Ізраїлю, 6 з Греції. Відпочивали і лікувалися також гості з Канади і США. Цього року, туристів з Білорусі майже немає і зовсім нема з Росії. За білорусами шкодують, за росіянами не дуже. „То конфліктні, агресивні, категоричні, невиховані переважно люди”, – зізналася мені в розмові жіночка, яка надає водні процедури.

Серед українців тут чимало і черкащан. Нещодавно мені знову пощастило відвідати Моршин у складі делегації журналістів, яку організував Журналістський фонд України. І я там відразу зустрів активістку Смілянського євромайдану, депутата міської ради Наталію Шпак, наступного дня побачив родину бібліотекарів зі Сміли, а в їдальні до мене підійшов привітатися чоловік з Черкащини, який знає мене, як журналіста. Усі вони зізналися, що зустрічали на курорті й інших черкащан.

парк, у якому розташувалися санаторії „Моршинкурорту”, нагадує ліс

парк, у якому розташувалися санаторії „Моршинкурорту”, нагадує ліс


Відомий американський художник і мандрівник Роквелл Кент якось зауважив, відвідавши Київ, що бачив багато парків у містах, але вперше побачив місто у парку… На жаль, нині наша столиця вже не така. Тож шкода, що талановитий митець не був у Моршині. Там би він і зараз побачив курорт у парку, що нагадує ліс. І це не перебільшення: усі санаторії санаторно-курортного комплексу „Моршинкурорт”, розташовані компактним квадратом у центрі міста і водночас у… лісі. Вони оточені величезними деревами. Не дивно, що людей тут будять птахи, а білочки є постійними супутниками відпочивальників. Не можна передати також, яким настояним на травах і карпатських лісах є місцеве повітря. Ним просто хочеться дихати і дихати.

Унікальний курорт

Без перебільшення, Моршин – то унікальний курорт. Насамперед, ропою, яка не має аналогів в Україні, і якою лікують безліч захворювань внутрішніх органів. А також – слабо мінералізованою водою. А ще він є одним з найстаріших в Україні і має дуже зручне розташування: 14 кілометра від Стрия, 82 – від Львова і 100 – від Івано-Франківська. З усіма цими містами його пов’язує залізниця. У нього цікава історія. Так, урочисте відкриття нового на мапі Європи курорту відбулося ще в травні 1878 року. Отже, зараз тут триває 137-й сезон.

бювет мінеральних вод

бювет мінеральних вод


1883 року місцеву воду почали продавали у пляшках. Уже на початку XX століття Моршин шанобливо називали „Галицьким Карлсбадом”. На курорт приїздив навіть австрійський цісар

Перші наукові дослідження унікальних вод Моршина були проведені саме за часів Австро-Угорщини. А в 2004 році інститут Педіатрії Акушерства і Гінекології Академії Наук України провів її повторну апробацію, котра переконливо довела, що „Моршинська” негазована корисна навіть дітям з перших днів народження. Вони її можуть споживати без обробки і кип’ятіння! З 1996 року Моршинський завод мінеральних вод „Оскар” бутилює її під торговою маркою „Моршинська”. Спеціальні дослідження вітчизняних та зарубіжних учених довели, що ця вода має такі ж властивості, як і посвячена йорданська!..

На підприємстві розливають 350 мільйонів пляшок „Моршинської” в рік. Цієї весни запустили нову лінію німецької фірми „Krones”, на якій розливають 44 тисячі пляшок на годину. Це одна з найпотужніших ліній у світі!

Лікувально-діагностичний центр з зимовим садом у ньому під керівництвом Ніни Половинко став торік фіналістом Всеукраїнського конкурсу „100 кращих товарів України ”

Лікувально-діагностичний центр з зимовим садом у ньому під керівництвом Ніни Половинко став торік фіналістом Всеукраїнського конкурсу „100 кращих товарів України ”


„Наркомани” „Моршинкурорту”

Санаторно-курортний комплекс „Моршинкурорт” – лідер в Україні з лікування захворювань печінки, підшлункової залози, кишківника, шлунку та цукрового діабету. Хворі тут не лише лікують свої недуги, а й очищують організм і поліпшують імунну систему. До складу комплексу входять п’ять санаторіїв; оаза здоров’я загально курортна Бальнеологічна лікарня; унікальний Лікувально-діагностичний центр; бювет мінеральних вод і Палац культури.

У західних країнах, а в останні десятиліття і в Україні, лікарі у своїй практиці віддають перевагу пігулкам. Так простіше. Тому майже напевне можна стверджувати, що така лікувальна структура, як „Моршинкурорт”, рідкісна для сучасного світу. Це не курорт для відпочинку, розваг і СПА-салонів. Тут хворого ретельно обстежують і лікують мінеральною водою, а також відповідними процедурами. Тому, миттєвого ефекту, як від пігулки, котрі одне лікують, а інше калічать, хворі не відчують. Ефект настає згодом, після щонайменше 16 днів лікування. Але він довготривалий і надійний. Не дивно, що тут навіть з’явився жартівливий термін „наркомани” „Моршинкурорту”. Бо людина, яка відчула на собі результати лікування у Моршині, прагне будь-що приїхати сюди ще раз. Маю декількох знайомих, котрі переконані, що живуть тільки завдяки унікальній воді Моршина. Так, старша медична сестра з Вінниці Руслана свого часу помирала від проблем зі шлунком. Зараз це квітуча жінка, яка живе повноцінним життям. На курорт вона їздить уже 14 років поспіль…

нова лінія по розливу „Моршинської” на заводі „Оскар”

нова лінія по розливу „Моршинської” на заводі „Оскар”


До речі, хто усе ж не може без розваг, він таки їх знайде і в Моршині. Але не примітивні, а естетичні. Наприклад, тут можна замовити екскурсію на будь-який смак містами, замками, історичними, культурними і святими місцями Західної України.

На курорті кожен день – свято. Бо процедури приємні для організму, довкілля зачаровує, люди приязні, а в місцевому Палаці культури щодня відбуваються цікаві концерти. І якщо за процедури, екскурсії і концерти таки треба платити, то настояне на травах і насичене киснем повітря і навколишня краса – безкоштовні…

Моршин зачаровує відразу. А ветерани курорту помічають, що тут щороку з’являється якась родзинка. Керівники оздоровниці і міста працюють над його розвитком. Зараз утілюється в життя один з амбіційних проектів. Це – реконструкція пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення „Парку курорту”. Здійснюється вона в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2007-2013 за проектом „Розвиток курортів Горинець-Здруй та Моршин – шанс на активацію польсько-українського прикордоння”. Після реконструкції і так чудовий парк стане просто зразковим.

на вулицях міста можна почути народні пісні у виконанні кобзарів

на вулицях міста можна почути народні пісні у виконанні кобзарів

 

у Палаці культури Моршина часто виступають народні ансамблі

у Палаці культури Моршина часто виступають народні ансамблі

 

кафе-бар „На озерах” дуже полюбляють жителі сходу України

кафе-бар „На озерах” дуже полюбляють жителі сходу України

 

іде реконструкція парку

іде реконструкція парку


реклама

Коментарі  

 
+2 #6 Пошливы 30.07.2014 23:29
Петро может ты перепил? Толька не воду...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 петро 26.07.2014 17:27
бювет минвод платный и неслабо платный (в отличие от близлежащих Трускавца и Сходницы, где водичка природная абсолютно бесплатна - хоть залейся!). Помню, я тогда прикинул, так стакан водички оказался дороже самого дорогого львовского пива "Портер" и вплотную обнимал стаканчик сухого винца.А оплата проста - покупаешь спецкарточку и автоматика бювета нальют тебе столько, сколько оплатил. Интересно тогда мне стало, а куда деньга сия немалая идёт; но местные автохтоны рассоветовали мне вникать в это таинство. Завод минвод, якобы, оккупировали на тот момент структуры, близкие к кумам Ющенко и Саакашвили, и излишнее любопытство может закончится в местном парке под старинным ясенем... Так что не надобно ровнять Божий дар с яичницей и обогащение моршинской мафии с украинским патриотизмом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 петро 26.07.2014 17:12
Кто хочет, чтобы его ободрали аки липку - той лікується в Моршині! Побывал я в этом местечке в феврале 2008 года... Что я могу сказать вам, любі друзі? Сначала о хорошем: минвода действительно сильная - первые пять дней боялся от унитаза отойти дальше ста метров. Потом, когда организм несколько освоился с сим пургеновым действом и удалось осмотреться вокруг, Боже ж ты мой праведный! Не городишко, а сплошной затюканный мусорник. Всё русло местной речушки - обыкновенная свалка. В парке сгнившие столетние деревья падают и запросто могут тюкнуть вас по темечку с соответствующим и последствиями. В промежутках между посещениями процедур пойти некуда, нет приличного супермаркета, одни лавчёнки с ограниченным и дорогущим ассортиментом. Общепит (дикарём я там поправлял здоровьишко) - мама дорогая! Массово развита уличная торговля сувенирами, пищевыми фабрикатами и полуфабрикатами , причём, зачастую, в условиях полной антисанитарии.Но это ладно... Самое главное, о чём нигде и никогда не пишут:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Пошливы 11.07.2014 16:44
Считаю што всех героев каторые ваевали в Даунбасе нада за счет администраций отправлять для вастанавления в Моршин
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Фугас 07.07.2014 11:30
Цитую  :
Тонкий заголовок. Контрольний постріл в підсвідоме.

Ага, точно. Напоминает "хто не скаче - той москаль". Ну очень тонкий заголовок :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1   05.07.2014 21:05
Тонкий заголовок. Контрольний постріл в підсвідоме.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100