реклама

реклама

Черкащани влаштували справжнє паломництво до заповідних куточків Холодного Яру, що на Чигиринщині, де нині квітує украй рідкісний вид підсніжника – Підсніжник складчастий, пише grom-che.com.

– Цього року підсніжник почав цвісти раніше, тож з початку березня рідкісний вид вартують студенти-екологи. Особлива потреба була в цьому перед 8-им Березням, – констатує завідувач філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк. – Причому торговці останнім часом вдаються до хитрощів. Не просто зривають квіти, а викопують разом із цибулинами, саджають у горщики і продають так, ніби самі виростили. Це обман. Підсніжнику потрібно 4-6 років у сприятливих умовах щоб зацвісти,

Завдяки присутності екологічної «варти» вдалося попередити чимало подібних випадків.

Фото: ck.ridna.ua

Фото: ck.ridna.ua


– Але радує, що дедалі частіше до Холодного Яру приїжджають культурні туристи, котрі мають на меті насолодитися видовищем. Бо, повірте, що подібного явища нині, на жаль, більш ніде в Україні не побачити. Адже Підсніжник складчастий – дуже рідкісний вид. Зростає він сьогодні тільки у Холодному Яру та в Криму, – відзначає Богдан Легоняк.

Фото: ck.ridna.ua

Фото: ck.ridna.ua


Поглянути на поля підсніжників туристи їдуть сім’ями, організованими групами. Неабияк цікавлять першоцвіти і професійних фотографів.

Активісти кажуть, що готові проводити екскурсії для всіх охочих, аби лиш туристи поводили себе відповідно та мали повагу до червонокнижного виду. Детальніше про можливість екскурсії заповідними куточками Холодного Яру можна дізнатися за телефоном (096) 439-77-42.

Фото: ck.ridna.ua

Фото: ck.ridna.ua


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+7 #2 Баба Параска 2 23.03.2015 15:45
Може хтось їде і подивитися, але 90% масово їдуть за левердою.
Одні щоб було що їсти, інші щоб продати та заробити копійчину.
Бо на 1400 грн., після оплати комунальних тільки на леверду і залишається
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1   21.03.2015 11:51
Якщо залишатись весною чатувати до ранку, в тоді ще дуже Холодному Яру, то можно стати свідком того, як однієї глухої ночі, в самій його гущавині - запалає ватра, навколо якої сяде дюжина хлопів та одна файна кобіта. І в саму північ, звідти пролунає крик якогось батяра: "Швидше, швидше рви!!!". Холодноярський сон в літню ніч, коли там масово зацвітає папороть (єдине в Україні місце), все довкілля підсвічено багаттями та лунають зовсім інші, не дівочі вже крики - тема наступної оповідки "Таблоїда".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100