реклама

реклама

Вони мало схожі на звичайних любителів води, хоча й мають купальники та плавки. Вони не подібні до прихильників екстриму,  хоча й обирають нетрадиційний відпочинок. Вислів "А нам море по коліно" якнайкраще характеризує тих, хто запливає крижаним "черкаським" Дніпром уже не перший рік.

P1010127

 Олександр Миколайович Толбатов (відомий як винахідник славнозвісного жилету із пластиковох пляшок, наповнених пінопластовою крихтою) уже 13 років прокидається о 4:00 ранку. Готує поживний сніданок (серед компонентів традиційним є чай на 21 травах та сік алоє-вера), робить вправи на пробудження мозкового центру (100 разів нахилів голови до плечей), бере ноутбук, тормозок для себе та своєї собаки Жульки і йде на пляж "П'ятачок", що поблизу Річкового порту. Дорогою пан Олександр не соромиться і заглядає у сітки для пластикових відходів, аби знайти пляшку цікавої форми для нового жилету. О 5:30 на пляжі на нього уже чекає перша група любителів "морозного" екстриму.

DSCF0099

- Ми маємо власний будиночок - колишній газетний кіоск, який нам Дирекція парків виділила, та придбану за кошти "моржувальників" побутовку. Там я вмикаю ноутбук, обігрівач, ставлю чайник.  Відбувається перша хвиля купання. Повертаємося у приміщення, змиваємо пісок із ніг, переодягаємося, п'ємо гаряченьке, ознайомлюємося з новинами. Далі всі роз'їжджаються по роботах. Настає друга хвиля. Приїжджають люди навіть із Худяків, Лесьок та Червоної Слободи. Приєднується і наш Дімочка Авдєєв. До речі, він - перший незрячий "морж" у Європі. Я беру мегафон, ласти, перчатки і веду його до води, - розповідає пан Олександр.

"Морженята"

"Морженята"

Отак і розпочинається день тих, для кого водне оздоровлення триває цілий рік. Наймасштабніше купання черкаські екстирмали проводять на відкриття свята "моржування". Цьогоріч долучитися до щорічного дійства (12 листопада) зголосилися любителі зимового плавання з Києва, Київської області, Одеси, Луганщини, Криму. Серед 200 учасників були і гості з російської Тули.

DSCF0087

-Ми організовуємо це свято, щоб привернути увагу до нашого руху, популяризувати здоровий спосіб життя, – говорить координатор черкаського клубу моржів «Дельфін» Олександр Хоменко. – Цього року з організацією допомогли МНСники: встановили на березі теплий намет, щоб було де зігрітися після пірнання, організували кип’яток для чаю, та швидку допомогу мерія надіслала.

Олександр Толбатов

Олександр Толбатов

Найдосвідченішим "моржам" уже понад 70 років, наймолодним 8. Саме "морженята" і були чи не найактивнішими на святі. Занурювалися у дніпрову воду, зокрема учні черкаської ЗОШ №34. У 2-Б класі створено групу здоров’я. Діток відбирали туди за бажанням батьків, усі пройшли спеціальне медичне обстеження. У школі вони займаються за звичайною програмою, а після уроків – оздоровчі заняття. Обов’язково – щоденне обливання. Бігають, купаються у Дніпрі, взимку обтираються снігом.

IMG_8116

Під час святкування любителі "морозного" купання отримали невеличкі подарки та "Сертифікати моржа". Такі відзнаки, за словами пана Хоменка, присвоюють тим, у кого "загартувальний" стаж складає шість років. Крім того загартувальники після водних процедур смакували гарячим чаєм та кашею.

IMG_8134

-За останні роки в Черкасах отримали «Сертифікат моржа» 257 осіб, із них 110 учнів шкіл, дітей дитсадків, - зазначив координатор "Дільфіна".

IMG_8151

Не відчувати холод, як радить Олександр Толбатов, допоможуть будь-які епітети, крім "холодний", бажання бути здоровим. Він пропагує водне оздоровлення будь-коли і будь-де. "У моєму житті було дві клінічні смерті. Я тут, щоб рятувати тих, хто дихає хімією і пускає на самотік своє самопочуття".

IMG_9910

реклама

Коментарі  

 
+14 #1 Плох 28.11.2011 12:25
...... земельку набережної Дніпра "роздав" "любим друзям", а тепер купається в Дніпрі, на фото№1 перший спереду
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100