реклама

реклама

Молодий черкаський фотограф Вадим Сапатрило навіть у 30-градусний мороз не побоявся по кілька годин мерзнути на вулиці заради свого нового відео «Зимові Черкаси». 

Унікальні фотокадри заходу і сходу сонця, вітру і туману і просто щоденного життя міста об’єднані у відео. Це техніка «time lapse».



– Потрібно знімати серію кадрів з однаковим інтервалом. В одній секунді відео може бути 25 кадрів. Тому, щоб зробити 2-секундне відео, по 2 години стояв на морозі, – розповідає «Прочерку» Вадим.

Для своєї роботи Вадим обирав різні ракурси. Але ключовими точками стали центр міста, дамба через Дніпро та околиці Черкас біля цукрового заводу. Зізнається: повертатися з дамби через парк уночі було не дуже приємно. Та нерідко в нічних вилазках його супроводжували друзі.

– На дамбі проводив по 5 годин поспіль. Щоб зняти захід сонця, перехід дня в ніч, стояв з 5-ї до 10-ї години вечора, – згадує автор. – Ще запам’яталося, як знімав схід, – виходив на лід біля Річпорту і стояв там 2 години. Мороз був під 30 градусів, було дуже холодно, але постійно думав: ну ще трохи постою, бо, може, більше такого не побачу. Адже жодного разу я не спостерігав двох однакових сходів і заходів сонця, пейзажі кожного разу інші.


Хлопець зізнається: сам дуже любить спостерігати за красою природи. Але бачити її навчився якраз через об’єктив камери.

– Часто можна почути, що на світ треба дивитися ширше, а тут якраз навпаки: через відеошукач камери помічаєш набагато більше.  Дивишся на Черкаси – якісь сірі будинки, нічого особливого, а через об’єктив сприймається все по-іншому, – зауважує він.

Та, як каже Вадим, найхолодніше йому було не в 30-градусний мороз. Бо коли на вулиці не дуже холодно, то й одягатися надто тепло не хотілося.

– Друзі приходили на місце зйомок, приносили гарячий чай, так і грівся. А от камера після 2 годин нічних зйомок в полі аж інеєм покрилася. Я її добу із сумки не витягав, щоб не було різких перепадів температури, – розповідає.

А ще шкодує, що не було хоча б якоїсь «мильниці», аби зафіксувати, як він боровся з холодом і вітром. Доводилося навіть каміння в сумку накидати для противаги.

За 3 місяці зйомок Вадим зробив 5 тис. 764 кадри.  Аби зробити з цього відео, довелося працювати тиждень.


Загалом це вже другий сюжет Вадима про Черкаси. А технікою «time lapse» зацікавився, коли побачив роботи одного американського фотографа. Тож планує знімати і третє відео, яке, сподівається, буде більш вдалим. Бо все ж знаходить у своїх роботах недоліки.

– Майже весь час був жахливий вітер, камеру, звісно, хитало. Як міг, закривав її собою від вітру. Це добре, якщо вітер ззаду чи  збоку. А якщо зустрічний, то тут вже ніяк… – ділиться він враженнями.

Нині Вадим закінчує факультет інформаційних технологій Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Фотографією зайнявся влітку 2010 року. Тож тепер хоче цим заробляти на життя. Нині вже пропонує свої послуги як фотографа у жанрах портретної зйомки, сюжетної, репортажної та інших.

ТУТ можна переглянути відео Вадима Сапатрила «Зимові Черкаси»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100