За результатами вибіркового опитування домогосподарств на тему здоров’я, проведеного Головним управлінням статистики в Черкаській області, 58% черкащан оцінюють своє здоров’я на «задовільно». На третьому місці після гіпертонії та серцевих захворювань – хвороби суглобів (артит та артроз (22%).


За всеукраїнською статистикою, 50% населення страждають від дефіциту кальцію. Так, зокрема, 30% жінок та 20 % чоловіків страждають від остеопоротичних переломів. Діти у віці від 3 до 6 років за рік додають в рості 6 см (через дефіцит кальцію виникає особлива небезпека виникнення рахіту).

У зв’язку з цим фахівці Асоціації дієтологів України провели перший майстер-клас у рамках Всеукраїнської інформаційно-освітньої програми «Будемо здоровими», на якій побував і журналіст «Прочерку».

 

Медики запевняють, що для здоров’я кісток людині потрібен кальцій. Цей макроелемент в організмі людини не синтезується, тому потрібно знати джерела його надходження.

– На першому місці, безумовно, – молочні продукти. 60-70% добової потреби людини в кальції знаходиться в молочних продуктах, – запевняє голова Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. – За останніми стандартами дорослим людям рекомендується споживати 750 мл молочних продуктів. Серед інших джерел кальцію – рослинні продукти. Його багато в броколі, капусті, бобових, горіхах.

Щоб кальцій нормально засвоювався, за словами Олега Віталійовича, необхідно споживати вітамін D, достатня кількість якого є в жирній морській рибі.

– Треба мотивувати рідних та знайомих споживати цей продукт 3-4 рази на тиждень. Якщо говорити про ціну, то ця риба є економічно доступнішою у порівнянні з ковбасними виробами, – переконаний пан Швець.

Інший механізм постачання вітаміну D відбувається завдяки ультрафіолетовим променям. За 10 хвилин під дією сонячного проміння виробляється добова норма вітамінів.

Проте статистика свідчить, що і без того низький рівень споживання молочних продуктів в Україні продовжує знижуватися. Однією із причин є те, що люди не вірять в безпечність цього виду продукції.

Проте директор зі зв’язків з громадськістю компанії «Данон-Україна» Валерія Тріфонова переконує в протилежному: молоко псує людина.

– Люди часто надають перевагу купівлі молока на ринку, не замислюючись про гігієну його виробництва. Молоко гарне, але псує його людина, коли починає доїти корову, забруднюючи його руками чи виливаючи продукт у відносно чисте відро.

На виробництві ж, за її словами, працюють за технологією «холодного ланцюжка», коли усі процедури з молоком відбуваються при температурі 2-4°С. За таких умов усі потрібні бактерії «сплять», тому не розмножуються і не ростуть, а відтак молоко не кисне та не псується.

– Коли ви купуєте продукт, то повинні зберігати його при температурі не вище 6°С. Якщо температура буде вище, непотрібні бактерії почнуть рости і може з’явитися пліснява, – попереджає Валерія Тріфонова. – Часто мами беруть молочні продукти з собою на пляж, а тоді дивуються, чому в дитини стався розлад шлунку, і починають кивати на молочний продукт. Але продукт виготовили гарний, просто мама його вже зіпсувала.

У групі ризику – блакитноокі білявки

Багато хто помилково вважає, що остеопороз – це проблема бабусь. Але підвищена ламкість кісток часто буває у молодих. До того ж, у групі ризику – вишукані блакитноокі білявки. Головна причина – в генах, оскільки остеопороз – хвороба спадкова. І саме у білявок такий ген трапляється частіше, аніж у брюнеток.

Ще один фактор ризику – низька вага. Дається взнаки й неправильне харчування.

Через це кістки стають тоншими, крихкими і дуже погано зростаються після переломів. Через остеопороз можуть серйозно постраждати й інші органи, у першу чергу, – серце та мозок. Вчені підрахували, що дефіцит кальцію є причиною 150 хвороб.

Є й природні причини: після 25-30 років людина втрачає близько 1% кісткової маси на рік.

Але найбільших втрат кісткова маса зазнає через сидячий спосіб життя. Дослідження вказують: щільність кісток залежить від того, наскільки гарно розвинуті м’язи. Тому потрібно якомога більше рухатись.

 

Що шукати на упаковці молочних продуктів?

На упаковці продукту обов’язково має бути зазначений вміст стандартних йогуртових культур – болгарської палички та термофільного стрептококу – з необхідною концентрацією калонієутворювальних одиниць не менше 107 на 1 г. Якщо такої інформації немає, то або йогуртових культур там немає, або вони є в незначній кількості.

Чи свідчить короткий термін про кращу якість продукту?

Зазвичай короткий термін споживання свідчить про відкритий тип виробництва і невисокі стандарти гігієни.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100