реклама

реклама

Неймовірна подорож – на відстані декількох годин. Це могло б виглядати анекдотично, але приготуйтеся здивуватися – Черкащина не така вже і проста, пише «12 вартових».

5DM31330-copy-877x470

Тож, погнали!

Черкащина дивовижна вся, але в моєму внутрішньому путівнику вона умовно розділяється на дві частини:

  • Таємнича Черкащина, яка є місцем сили (там дійсно дуже багато енергетичних схованок), але з дуже поганими дорогами.
  • Історична Черкащина, яка є джерелом пригод для будь-якого шукача, і дороги там є.

Інколи це співпадає.

Частина перша. Холодний Яр

  • Екопоселення Буда
  • Івківці
  • Дуб Залізняка
  • Гора Семидубова
  • Мотронинський монастир та джерело
  • Три криниці
  • Шаєва Гора
  • Чигирин - гетьманська столиця
  • Замок Даховських

5DM31245-copy

Екопоселення Буда

На Черкащині є щонайменше три екопоселення, але найвідоміше - хутір Буда Чигиринського району. Мабуть, дух свободи тут залишився ще з часів козацтва. Оточене з усіх боків лісом екопоселення - вдале рішення для ізоляції від надто бентежного та розбалансованого сучасного життя. Тут проживає 15 родин - переважно втікачі з мегаполісів. Є ще хати для нових поселенців, але до своєї громади приймають вибірково.

Живуть максимально наближено до природи, без мобільних та інтернету, всю їжу вирощують і готують самостійно, займаються ремеслами, в тому числі виготовляючи вироби на продаж, - двічі на рік проводять у себе ярмарок. З радістю діляться секретами випікання хлібу на сонці та пригощають місцевою сироїдницькою їжею.

5DM31267-copy

Сильно рекомендуємо Родову Садибу “Ясний День” - там можна зупинитися на ночівлю та трохи пожити тутешнім життям.

Поруч - відомий Дуб Залізняка та решта місць сили Холодного Яру.

Івківці

У цьому селищі народився Максим Залізняк. Проте одного цього факту замало для процвітання, і ще недавно село здавалося приреченим на занепад. Однак знайшовся спосіб подовжити собі життя.

Головний “ревіталізатор” Івківців, історик Назар Лавриненко, заснував музей хлібу “Зерноленд”. Спільними зусиллями місцевих жителів відновили старий Одинцівський млин. На базі колишнього радянського колгоспу створили експозицію старовинних предметів та народних ремесел: кузня, гончарня, майстерні ткацтва та ляльки-мотанки, папірня й каламарня. А ще - автентичний парк вуличних ігор далекої минувщини - новий, незвичайний досвід.

5DM31609-copy

Дуб Залізняка

Дуб, який називають ім'ям лідера Коліївщини Максима Залізняка, - це одне з сімнадцяти Національних дерев України і росте воно в урочищі Холодний Яр. Дубові вже більше 1000 років, зріст має 30 метрів, а в обхваті сягає 8,5 метрів - більшого в країні нема.

Під цим деревом колись збиралися гайдамаки, а зараз - мандрівники, адже дуб Залізняка вважається чарівним і надає наснаги досягати бажаного. Це не безумовний факт, але можна перевірити.

Поруч із дубом - ресторанчик і невеличкий сувенірний ринок.

Гора Семидубова

На околиці Івківців є гора, що має форму кургану, - археологи схиляються до висновку, що тут похований військовий діяч. Хто саме - невідомо, та є безліч легенд з цього приводу. Найпопулярніша - тут лежить прах Богдана Хмельницького. За легендою, курган насипали козаки, переносячи землю у шапках.

Раніше на горі росли величезні дуби - як охоронці могили. Їх уже немає, але можна знайти залишки жертовних алтарів і безліч інших, не менш дивних, місць цього живописного куточку Чорного Лісу.

Серед місцевих аксакалів Семидубова вважається за найсильніше сакральне місце, де важливо побути самому й насититися силою - як слід.

5DM31520-copy

Мотронинський монастир і джерело

Історія Свято-Троїцького Мотронинського монастиря починається ще до татаро-монгольської навали, а в подальшому тісно пов'язана з козацтвом, адже покровительство над ним брали на себе Сагайдачний і Дорошенко, а найвідомішим його настоятелем був колишній чигиринський сотник. Тут бував Шевченко й малював монастир аквареллю. В 1911 році Мотронинський монастир став жіночим.

Будівля монастиря кілька разів була повністю зруйнована, а потім зведена заново, але саме місце вже пронизане особливою енергетикою. Археологи вважають, що до християнських часів тут було язичницьке капище, а ще раніше - скіфське городище.

Поблизу монастиря знаходиться джерело святого Онуфрія - у народі його вважають цілющим. І для цього є передумови - адже ця вода містить оптимальні концентрації срібла та радону.

Три криниці

На околиці села Суботів в оточенні верб стоять три дерев'яні криниці. За оповідями, їх зробили три козаки за наказом Богдана Хмельницького. Вони наповнюються з цілющого джерела і цією водою лікували поранених козаків.

Є повір'я: якщо дівчина вип'є води поспіль з трьох криниць - у найближчі три дні зустріне свого судженого. Ми не перевіряли!

Шаєва гора

Заповідне урочище у Смілянському районі, в 20 км від Черкас, що став прихистком чисельних рослин і тварин, занесених до Червоної Книги України. Археологи вказують на велику кількість знахідок скіфської доби на цій території.

Шаєва гора (так-так, саме гора!) - складається з білої глини, а дещо глибше має і рідкісну блакитну глину. Раніше на вершині гори стояла церква, а до того тут було слов'янське капище. У підніжжя розташоване цілюще джерело, а саму Шаєву гору називають Малим Афоном - адже це безперечно місце сили, яке часто відвідують рідновіри, християни та просто ті, хто потребують певної енергетики.

Якщо пощастить, ви зустрінете тут місцевого відлюдника, якого всі кличуть Хазяїном Гори. Якщо побачите босоногу (незалежно від сезону) людину з довгою бородою - не соромтесь задати йому будь-яке питання.

Чигирин - гетьманська столиця

Резиденція гетьманів Хмельницьких, Виговського, Тетері та Дорошенка, одна зі столиць гетьманської держави. Колись одне з найбільших міст України, зараз це районний центр, який зберіг у собі пам'ятки славетних часів і все тут пронизано бойовим духом. Та й не тільки бойовим - дух у міста особливий.

Їдьте одразу до резиденції Богдана, а звідти - на Замкову Гору, подивитися на Чигирин з висоти. Резиденція - це реконструкція укріплень, гетьманського будинку, козацьких споруд. Тут зберігається унікальна колекція предметів того часу - одяг, зброя, медалі.

5DM31290-copy

Садиба Даховських або Леськівський палац

Цей величний красень, за легендою, був створений як конкурент “Софіївці” Потоцьких. Але він зовсім інакший - побудований у стилі середньовічного англійського замку. Окрім палацу були ще флігелі, приміщення для слуг та стайні для коней англійської породи, іподром і зимовий манеж. Садибу доповнює трапецієподібний парк, що створювався як пейзажний англійський сад. Але зараз цю пам'ятку архітектури треба вишукувати у лісових хащах.

Потрапити всередину палацу навряд чи вдасться, але навіть пройтись парком садиби Даховських - незабутнє відчуття. Бо це місце створили та наповнили люди, сповнені чеснот, розсудливості, але по-справжньому живі й сміливі.

5DM30747-copy

Частина друга. Коло Умані

  • Долина Святого Миколая
  • Музей Трипільської культури
  • Хасидський квартал
  • Лялькова хата
  • Ферма для друзів
  • Буцький каньйон
  • Палац у Тальному

Долина святого Миколая

Одне з трьох місць у світі, де є слід Миколи Чудотворця. Фізично - це абсолютно чіткі відбитки ніг на граніті, вік якого 6000 років. Ментально - шалена енергетика від каменя та від місця в цілому.

IMG_7521

Долина розташована в селі Коржовий Кут - півколо у низині, до якої можна спуститися сходами. Сліди святого - на великому камені поруч із маленькою капличкою.

Сюди приїздять за зціленням. Любов`ю. Дітьми. Актуально та безкоштовно увесь рік.

G18_5342

Музей Трипільської культури у с. Легедзине

Екскурсія на годину - якщо ви дещо цікавитесь історією. Тижневий тріп - якщо ви адепт.

G18_5524

Цей музей створено на місці найгромаднішого трипільського поселення - 15 000 людей опановували 450 гектарів землі у ІІІ-ІV століттях до нашої ери. Він дає глибоке занурення й найповнішу картину Трипільської культури в Україні.

G18_5517

Хасидський квартал і могила цадика Нахмана, Умань

Це частина хасидського світу, який існує поза українських законів, - за своїми правилами, релігійними канонами, майже автономно. Валюта: шекелі, долари, гривні. Назви вулиць вказані українською, англійською та на івриті. Їжа кошерна. Ціни високі.

PA230331

Населення 50 сімей. Але під час Рош-ха-Шану (єврейський Новий рік, кінець вересня) тут проживають 30-40 000 хасидів. Одночасно.

Стільки уваги дістається Умані завдяки могилі цадика Нахмана. Раббе Нахман із Брацлава заповідав, що його могила може знаходитися лише тут, - тож уся земля навколо неї викуплена хасидами. Та незалежно від релігії це місце є сенс відвідати - адже воно сповнене особливої сили.

PA230355

Приїхати можна будь-коли - територія відкрита. Але слід покинути квартал до першої зорі.

PA230330

Лялькова хата

Лялькова Хата чарівної майстрині Ірини Утяніної розмістилася у селі Полянецьке.

G18_5403

Тут можна доторкнутися до автентичної краси українського життя та його особливої сили, що захована в старовинних символах вишиванок та ляльках-мотанках. Ба більше - ви можете власноруч створити таку ляльку, в чому вам допоможе Ірина. Якщо хочете як слід пропитатися цією потужною енергетикою, зарядитися любов'ю та відчуттям безпеки - залишайтесь на довше, адже тут є де переночувати).

Ферма-готель у Водяниках

“Ферма для друзів” у селі Водяники - це чудова можливість відпочити у фермерському міні-готелі подружжя Оксюковських - Гасі та Андрія. Для тих, хто любить сучасний комфорт, смачну і натуральну їжу, гарні краєвиди та душевну компанію.

https://www.facebook.com/gasya.oksyukovskaya
https://www.facebook.com/andriy.oksyukovskyy

Ідеально як для спокійних і неквапливих, так і для непосидючих. Бібліотека, фермерський гектар з качками та пухнастими кроликами, поруч ліс, доглянута водойма, урочища та кар'єри, які вам можуть показати господарі - у форматі екскурсії на позашляховику. Селище цікаве відреставрованими історичними дерев'яними церквами, а взимку Водяники приваблюють охочих до активного відпочинку, адже це гірськолижний курорт. Неподалік - Жашківська конеферма та Буцький каньйон.

Буцький каньйон

Скельний каньйон, одягнений у сірий граніт, на річці Гірський Тікич - це маленька Швейцарія зі своїм водоспадом та українським Стоунгенджем. Природний заповідник, схожий на скандинавський фйорд, приваблює любителів скелелазіння та сплавів на байдарках. Але сюди варто приїхати й щоб просто насолодитися видовищними пейзажами.

Одна зі скель каньйону, вельми екстремальна, названа на честь Сергія Родіонова - українського науковця-петрографа. Є поблизу цікаві руїни - великого водяного млина XIX століття та першої української ГЕС.

Тальне та Палац Наришкіних-Шувалових

Відкриваємо хроніки бойових єдинорогів - саме ця міфічна істота зображена на гербах самого міста Тальне та мисливського будиночку Шувалова, який виглядає справжнім старовинним замком.

IMG_7346

Палац - архітектура модерну, що спирається на французький ренесанс і створена датськими фахівцями. Сімейні історії Потоцьких, Наришкіних, Шувалових, культурні цінності, колишнє багатство й сьогоднішнє зубожіння, краса й руйнація. Та щось іще - невловиме, але таке відчутнє. У це місце закохуєшся - так, ніби воно є невід'ємною частиною твоєї власної, особистої казки, в якій на тебе, безумовно, очікує щось неймовірне і, може, навіть чарівне. А як може бути інакше - у цьому величному будинку з трьома баштами, балконом, ліпниною та під патронатом єдинорога.

PA230315

Хоч садиба доволі велика, але схована у центрі величезного парку - більше 400 гектарів. Через це вона виглядає ще більш приватною і таємничою. Колись парк був витвором мистецтва, створеним за канонами англійського саду, але зараз він нагадує ліс - паркові статуї були вивезені до уманської “Софіївки”, рідкісні дерева все важче відшукати у хащах, а стадіон тут оселився ще за радянських часів. Проте й досі відчувається, з якою великою турботою влаштовувався і будинок, і територія.

У матеріалі використані фотографії Олега Кірієнка та Андрія Горба.

Лала Тарапкіна

реклама

Коментарі  

 
+6 #2 Піночет 15.06.2020 10:36
Черкаська область гарна, але замок Шувалових угробили
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Император Палпатин 12.06.2020 17:31
Фото красивые, но стоило бы сопроводить каждую достопримечател ьность ими.
Больше фото! Все остальное отлично и очень интересно. Спасибо автору))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100