реклама

реклама

97 картин козака Мамая написав канівський художник Олександр Кравченко. На своєму подвір’ї він поширює козацькі традиції та господарює.

f3eb0f9df1784f8b

У минулому житель столиці, чоловік тридцять років живе віддалено від міста. З його слів, натхнення та силу черпає з природи.

Замість люстри в Олександра Кравченка колесо з сувенірами, розписана піч, поруч портрет Тараса Григоровича та картина козака з бандурою. У такому будинку живе та пише, як його називають друзі, головний "мамаїст" України.

"Вперше побачив картину "Козак Мамай" у бабусі у хаті – то була така стара дошка і на ній козак. Було видно, що це давній-давній малюнок. Я ще тоді дитиною був, не розумів, що до чого, але запам’яталося", – згадує чоловік.

Олександр Кравченко намалював дев’яносто сім козаків-мамаїв. Частина з них – у приватних колекціях. З його слів, козак Мамай – це український символ, зображення якого не змінювалося століттями.

Своїх козаків Олександр доповнює: є у нього і зимовий Мамай, є і нові сюжети. Зі слів художника, він і сам як герой своїх картин – живе на природі, має коней, овець, двір облаштував у народному стилі, а серед молоді та гостей поширює українські традиції. Все це дає сили для творчості.

"Мене це надихає жити і творити. Чотири пори року тут прекрасні. Я завжди людям кажу: приїздіть, щоб подивитися", – каже Кравченко.

Чоловік малює не лише козаків. Серед його робіт є і дуб Максима Залізняка, і українська природа.

За словами Олександра, приїжджала до нього і письменниця Дара Корній. Образ такого ж художника-"мамаїста" є у її творі „Щоденник мавки“.

Тетяна Рева

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100