У Черкаському обласному краєзнавчому музеї готуються до «олімпійської» виставки, яку присвятили олімпійському спорту на Черкащині. Навіть відкрити її збираються у день старту ХХХ літніх Олімпійських ігор – 27 липня.

– Окрім того, що цього року в Лондоні відбуватимуться олімпійські ігри, Черкащина відзначає ще кілька важливих дат, – розповідає заступник директора музею, заслужений працівник культури України Тетяна Кайдалова. – Кілька днів тому  своє 45-річчя святкував срібний призер Олімпійських ігор у Сеулі 1988 року, черкаський веслувальник Олександр Мотузенко, а ще в цьому році 75-річчя відзначатиме Андрій Хіміч, золотий призер Олімпіади в Токіо. У нашому музеї, до речі, зберігається унікальна річ – його байдарка. Її ми також представимо на виставці.

Тетяна Кайдалова каже: вперше у музеї буде така масштабна виставка, присвячена спорту.

– Коли я почала вивчати матеріали і знайомитися зі спортсменами Черкащини, то зрозуміла, що потрібно показати про них якомога більше, бо це надзвичайно гідні люди. Вони активно пропагують фізкультуру і спорт, працюють з дітьми, – показує фотографії пані Тетяна.

Один з найцінніших експонатів – срібна медаль Олександра Мотузенка

Один з найцінніших експонатів – срібна медаль Олександра Мотузенка


Ще далеко не всі речі виставлені на стендах, однак і в процесі підготовки «Прочерку» вдалося побачити чимало цікавого. Найцінніший експонат виставки – срібна медаль Мотузенка. Тут же неподалік експонується і його «олімпійське» весло.

Весло срібного призера Олімпіади в Сеулі

Весло срібного призера Олімпіади в Сеулі


Кубки, дипломи, нагороди – то є у кожного черкаського спортсмена. Чемпіонка світу Ірина Краснянська принесла в музей свої костюми, в яких виступала на змаганнях.

Речі і нагороди Ірини Краснянської

Речі і нагороди Ірини Краснянської


Учасниця Олімпійських ігор в Пекіні, легкоатлетка Олександра Стадник також принесла свій формений одяг, а ще – сувеніри-символи Олімпіади, кросівки і кубки. На все це незабаром можна буде подивитися у виставковому залі.

Символи Олімпіади в Пекіні

Символи Олімпіади в Пекіні


– Одним з перших відгукнувся наш відомий багаторазовий чемпіон та рекордсмен Європи та світу з пауерліфтингу, а нині депутат Верховної Ради України Володимир Іваненко. Приніс свої речі, нагороди, фотографії, – показує майже завершений стенд Тетяна Кайдалова. Тут – пояс із медалями, підняти який – не так і легко. А щоб перелічити, то треба витратити чимало часу.

Володимир Іваненко одним з перших приніс свої речі

Володимир Іваненко одним з перших приніс свої речі


– Він часто буває в нас у музеї, – зауважує заступник директора.

Нагороди і кубки приніс і чемпіон України з шахів черкащанин Володимир Якимов. А окрему частину експозиції присвячено параолімпійським чемпіонам.

Тут речі легкоатлета Олександра Дриги, майстра спорту міжнародного класу  з кульової стрільби Василя Ковальчука.

– Це спортсмен, у якого немає руки, але він уже зміг досягти таких результатів! Узагалі наші параолімпійці – люди, з яких треба брати приклад. Вони не тільки зуміли досягти таких результатів, а нині тренують дітей, – показує фотографії заступник директора музею.

Також на виставці є окремий розділ, присвячений Олімпіаді в Москві 80-го року. Тут – чимало цікавих сувенірів і символіки.

– У фондах музею зберігається більше 100 одиниць марок, сувенірів, монет, – розповідає Тетяна Кайдалова. – Тоді це дуже широко пропагувалося, і музей закуповував ці речі.

Сувенірів, марок і монет в музеї – більше сотні

Сувенірів, марок і монет в музеї – більше сотні


А ще на виставці можна дізнатися про те, як зароджувався олімпійський спорт на Черкащині. Виявляється, одним з перших відомих чемпіонів-черкащан був Микола Ріттер, уродженець Золотоноші. Він брав участь в Олімпіаді в Афінах ще в… 1896 році. Якраз тоді, коли після дуже тривалої перерви Олімпійський рух  у світі було відновлено з ініціативи французького громадського діяча, барона П’єра де Кубертена.

25 листопада 1892 р. у парадній залі Сорбонни він прочитав лекцію «Олімпійський ренесанс», саме тоді і промовив свою знамениту фразу «Потрібно зробити спорт інтернаціональним, потрібно відродити Олімпійські ігри».

Є в експозиції і матеріали про відомого богатиря Івана Піддубного.

– Під час роботи виставки ми також будемо демонструвати фільм про відкриття і закриття Московської Олімпіади, і про видатних спортсменів України і Черкащини, – розповідає Тетяна Кайдалова.

реклама

Коментарі  

 
-2 #2 Цинікус 27.07.2012 20:40
Тепер із-за шмону від кросівок мабуть відвідувачів поменшає, залищаться самі витривалі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Телеспортсмен 19.07.2012 09:56
Браво!З фоток навіть видно, що варто побачити експозицію.Тільки одне питання- здається в минулому році губер відкривав Музей спортивної слави Черкащини на стадіоні.Якщо все тут, то що там? Треба сходити подивитися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100