реклама

реклама

18 серпня Черкаський обласний краєзнавчий музей презентував ювілейну виставку заслуженого художника України Миколи Теліженка «Витинанка – це моя молитва». Виставковий проект присвячений 30-й річниці Незалежності України та 70-річчю від дня народження митця.

44

Виставка демонструє більше 50 робіт у техніці витинанки, що охоплюють різні періоди творчості митця. Увазі глядача представлено твори з різних тематичних серій: «Трипілля», «У просторі Тарасових думок», «Холодний Яр», «Майдан», роботи, присвячені подіям історії України від давнини до козацької доби та сьогодення.

53

Творчість Миколи Теліженка вирізняється високою художньою майстерністю та важливим історико-культурним змістом. Микола Матвійович – митець широкого жанрового діапазону. У своїй творчості він звертається до скульптури, кераміки з шамотної глини, дереворізьблення, геральдики, графіки. Сюжетно-композиційне вирішення робіт митця з різних напрямків мистецтва поєднує звернення до сакральної символіки народного мистецтва, орнаментальних мотивів, декоративність форм, оберегова знаковість. Особливою сторінкою творчого самовираження Миколи Матвійовича стала витинанка. Витинанкова техніка майстра є втіленням нового рівня традицій українського декоративного мистецтва з притаманною їй симетричною системою та символікою.

1(1)

У рамках ювілейної виставки музейні співробітники зустрілись з митцем у творчій майстерні і записали інтерв’ю, з яким можна ознайомитись за посиланням https://www.facebook.com/oblmyzkray/posts/1345796452482592

Про автора. Микола Матвійович Теліженко – відомий український скульптор, графік. Заслужений художник України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народився 16 березня 1951 року у місті Звенигородці Черкаської області. В 1978 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Педагоги з фаху – В. Борисенко, В. Овсійчук, М. Курилич. З 1987 року член Національної спілки художників України. Заслужений художник України. Учасник багатьох міжнародних конкурсів та симпозіумів по скульптурі.

Микола Теліженко – автор пам’ятників учасникам антибільшовицького селянського повстання 1920 року в с.Легедзине Тальнівського району та жертвам голодомору 1932-33 р., що споруджений у Бельгії, в місті Рейн,  мозаїчного панно «Козак Мамай» у середмісті Черкас, єдиного за радянських часів, виконаного у жовто-блакитній колірній гамі.

1 (2)

Разом з дружиною Олександрою є автором гербів Черкащини, Звенигородки, Кам’янки та ін.

На школі в селі Будище Черкаського району М.Теліженко виконав найбільший в Україні мозаїчний портрет Тараса Шевченка. Художник є автором іконостасу Покровської церкви в Черкасах та ікон у Ільїнській церкві в Суботові. Він співавтор пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії в Соборному сквері (колишньому Першотравневому парку) Черкас, меморіальних знаків (хрестів), встановлених на могилі гетьмана України Петра Дорошенка (село Ярополче Московської обл.) та на символічній могилі Нестора Махна у Гуляйполі.

Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Майстер створив чимало серій витинанок на історичну тематику: «Козак Мамай», «Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Козацькі клейноди».

4

Твори художника «100 років Української революції», «Холодний Яр», «Покрова», триптих «Чорний квадрат 33-го» лягли в основу художнього оформлення тематичних експозицій Черкаського обласного краєзнавчого музею «Національно-визвольні змагання 1917-1920-х років» та «Голодомор на Черкащині».

Твори митця експонувалися в США, Канаді, Німеччині, прикрашають музейні колекції України та приватні колекції у Польщі, Бельгії, Греції.

Нагороджений «Орденом Княгині Ольги» ІІ ступеня.

Виставка діє протягом місяця.

Текст: куратор виставки Марина Бугеря, завідувач відділу науково-просвітницької та виставкової роботи.

Фото: Олесь Маланіч.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100