реклама

реклама

Цими  вихідними Звенигородщина опинилася в епіцентрі культурних подій. Сюди, на малу батьківщину Кобзаря, з’їхалося майже 60 юних художників та літераторів з Полтавщини, Січеславщини (колишня Дніпропетровська область), Миколаївщини, Київщини та Черкащини. Вони узяли участь у Всеукраїнському мистецькому пленері «Тараса пензлі оживають».

1

Всього три години за умовами конкурсу отримали юні художники на виконання завдання. Вони мали написати з натури осінній натюрморт або портрет.

15-річна Світлана Пустовіт з села Вільховець Звенигородського району неохоче відкладає пензля. Але журі у складі професійних художників уже готові оцінювати роботи конкурсантів. Дівчина хвилюється: їй би ще годинку на доопрацювання деталей натюрморту.

«Взагалі-то я готувалася писати пейзаж, але через погодні умови ми мусили працювати у приміщенні і я обрала натюрморт, – говорить вона.

Її викладачка зі Звенигородської дитячої  школи мистецтв Лілія Стовповенко упевнена: участь  дівчини у конкурсах піде їй лише на користь.

«Цього року рівень конкурсантів достатньо високий. Уявлення не маю, як журі обиратиме кращих. У будь-якому випадку Світлана тут набуде того досвіду, який потім їй знадобиться у майбутньому», – зазначила Лілія Стовповенко.

А 14-річна Аделіна Кулібаба з міста Зіньків, що на Полтавщині, вирішила ризикнути і узялася за портрет.

«По-перше,  мені сподобалася модель, а по-друге, – розповідає дівчина, – я вирішила випробувати себе. Взагалі-то я люблю живопис, але мені здається, що я пошкодувала б, якби не спробувала».

Журі у складі професійних художників оглядає роботи. З-поміж 30-ти картин вони мають обрати кілька найсильніших. Визнають: рівень учасників достатньо високий. Здивовані, що діти впоралися зі складним завданням всього за неповні три години.

Олеся Кравчук, художниця та викладачка у ЧНУ ім. Б.Хмельницького, серед тих, кому доведеться визначатися із переможцями.

«Я завжди студентам раджу брати участь у конкурсах. Тут можна навчитися набагато більше, аніж деінде, – говорить художниця. – Адже ти тут змагаєшся. Коли знаходишся серед кращих, ти підтягуєшся до їхнього рівня. А ще потрібно уміти абстрагуватися від зовнішнього світу і зосередитися на роботі. Тож конкурси – це і навчальний момент, і психологічний, і мотивуючий:  в разі перемоги ти почуваєшся окриленим, це надихає. Ти розумієш, що ідеш правильним шляхом і у тебе є майбутнє».

А тим часом на сцені Будинку культури у селі Шевченкове юні літератори декламують власні вірші. По тому на них чекало творче завдання і майстер-класи від визнаних поетів та авторів збірок.

Авторка 8-ми поетичних збірок, членкиня Національної спілки письменників України та голова журі Катерина Вербівська вже третій рік долучається до конкурсу «Тараса пензлі оживають». Багатьох учасників чула і бачила на інших поетичних конкурсах. Каже: їй цікаво спостерігати, як відточують перо юні обдарування.

«Вони ще навчаються, їм потрібно підказати, як заміна одного-двох слів може покращити ритміку вірша чи його зміст. Ми нікому не кажемо «не пиши». Писати має кожен. Але якщо ви хочете,  аби вас читала і слухала Україна,  читайте і слухайте тих, до кого вже прийшло визнання. Якщо вас задовольняє слава у тісному колі друзів, лишайте усе незмінним», – наголосила  письменниця.

Творче змагання, майстер-класи визнаних художників та письменників, виготовлення листівок для АТОвців, екскурсія шевченківськими місцями, концерт та нагородження. Таким насиченим був для учасників день. Ніхто не поїхав додому з порожніми руками: і призери, і учасники отримали заохочувальні подарунки від спонсорів.

Гран-прі серед літераторів  отримав учасник з Ілля Зачепа з міста Кам’янка.  Судді відзначили  високу поетичність та образність його прози.

А переможців серед живописців та графіків обирали  визнані майстри пензля –  Заслужений художник України Віктор Олексенко, Неоніла Недосєко, Лілія Полудень та Олеся Кравчук. За їхнім рішенням Гран-прі дісталося студентові Черкаського бізнес-коледжу  Іллі Гилюку.

Співорганізатор конкурсу «Тараса пензлі оживають» та керівник арт-студії «Глорія» Черкаського міського будинку культури імені Івана Кулика Ганна Чуприна зауважила, що через карантин проведення конкурсу було під питанням, але зусиллями небайдужих все вдалося.

«Нас незмінно підтримує Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації. Попри усі виклики, ми розуміємо, що спілкування  професійних художників і дітей, визнаних літераторів і дітей – безцінне. Адже це люди, які уже отримали визнання, їм є про що розповісти, вони знають, як допомогти тим, хто лише робить перші кроки. Це так важливо берегти у дітях цей вогник таланту, підживлювати його добрим словом та працею», – підсумувала Ганна Чуприна.

Наступного року Всеукраїнський художній пленер «Тараса пензлі оживають» відзначатиме своє 15-річчя. Організатори планують підготувати щось новеньке для учасників та приємно здивувати їх.

2

3 

4

5 

6

7 

8

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100