реклама

реклама

Вже вчергове перший вікенд листопада у Кам’янці асоціюється з музичним змаганням юних виконавців. Після торішньої перерви організатори заходу – Кам’янський заповідник, міська влада та меценати з Києва – за умов дотриманням всіх карантинних норм, знову ініціювали проведення конкурсу, присвяченого всесвітньовідомому композиторові.

Концерт перможців - Марія Щавелєва, І-ше місце у номінації \'\'Скрипка\'\'

У перший день конкурсу пам’яті Чайковського (5 листопада) відбувався заїзд учасників, їхнє розселення та знайомство з Кам’янкою та її культурними пам’ятками. Також дітлахи разом з педагогами провели репетиції у Великому залі місцевої музичної школи, випробувавши інструмент, на якому вони вже згодом демонстрували свою майстерність.

Традиційно для гостей були проведені оглядові екскурсії музеями Кам’янського заповідника, в ході яких вони дізналися витоки й причини, які призвели до того, що Кам’янку по праву називають одним із значимих музичних центрів. Звісно, що основна увага, в цьому контексті, була присвячена творчості та перебуванню в нашому краї Петра Чайковського.

Основні баталії конкурсу проходили у суботу 6 листопада. Це особливий день для музичної спільноти світу. Саме цього дня далекого 1893 року відійшов у вічність Петро Ілліч Чайковський. Згадуючи його творчість та великий вклад у розвиток світової культури, у Кам’янці і проходить всеукраїнський музичний конкурс.

Напередодні виступів до дітей звернулися представники журі. Цього року їх очолював легендарний баяніст та композитор Володимир Зубицький. Він разом із постійними членами журі – Л.Олійник, В.Зубенко – представниками Кам’янського заповідника та місцевої влади, побажали учням успіхів, наснаги та якнайкращого втілення своїх програм.

Опісля, впродовж дня 18 конкурсантів демонстрували свої вміння й здібності у грі на скрипці та фортепіано. Часи очікування й переживання увінчувалися виходом на сцену, де для учасників проходили їхні хвилин слави.

Завершився ж конкурсний день сольним концертом видатного музиканта, баяніста, композитора та диригента, лауреата багатьох міжнародних премій та нагород, голови журі XVIII-го Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам’яті П.Чайковського Володимира Зубицького (нині проживає в Італії). Більше години часу містяни, гості та учасники насолоджувалися музикою великого митця сучасності, підтверджуючи слова про нього як “людина-оркестр”. Це було велике свято музики, яке подарував нам цей чудовий виконавець. Твори Баха, П’яццоли, власні композиції та ін. – все це створило незабутню атмосферу душевної гармонії, що створює її величність Музика. Автора не хотіли випускати зі сцени, але ж все, навіть дуже хороше, на жаль закінчується. Концерт В.Зубицького став чудовою мажорною нотою суботнього вечора 6 листопада.

У завершальний недільний день музичного змагання (7 листопада), учасників чекали найприємніші події. Спочатку юні виконавці в історичному музеї Кам’янського заповідника відвідали традиційне “Чаювання з П.І.Чайковським” – легкий сніданок зі смаколиками, пам’яті великого композитора. Опісля діти з педагогами взяли участь у майстер-класі, який провів відомий український скрипаль, учасник Національного ансамблю солістів “Київська камерата” Кирило Бондар. У даному професійному дійстві пан Кирило залучав окремих конкурсантів, наочно демонструючи їм тонкощі гри, певні прийоми, які допоможуть майстерно оволодіти “королевою” музичних інструментів (скрипка).

Далі гості перемістилися до Кам’янської музичної школи, де на них чекало найбільш очікувана подія – нагородження переможців. Зазначимо, що жоден з учасників та педагогів не залишилися без цінних або заохочувальних подарунків. Окремі презенти також передали і на музичні школи виконавців. Тож, наші відвідувачі не розчарувались – додому кожен з них повернувся не з порожніми руками (весь перелік лауреатів можна подивитись за посиланням https://kammuz.com.ua/news/laureaty-hviii-go-konkursu-pamyati-p-i-chajkovskogo-poimenno/ ).

Серед переможців слід виокремити: ПОГОРІЛУ ЄЛИЗАВЕТУ (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.) і ЩАВЕЛЄВУ МАРІЮ (ДМШ ім. П.І.Чайковського м.Кам’янка, Черкаська обл. ), які обоє отримали диплом за І-ше місце у номінації “Скрипка” (середня група), а також БЕЗ’ЯЗИЧНУ ЮЛІАННУ (ДШМ “АНТАРЕС” м.Умань, Черкаська обл.), яка завоювала І-ше місце у номінації “Фортепіано” (молодша група).

Після нагородження вся колона із конкурсантів, журі, гостей вирушили до музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Спочатку у дворищі закладу урочисто поклали квіти до пам’ятника композитору, а потім – попрямували до приміщення музею, де відбувався святковий концерт переможців. Лауреати цьогорічного конкурсу у різних вікових групах та номінаціях виконували свої переможні твори, наповнивши зали музею чудовою класичною музикою. Тож пам’ять про П.І.Чайковського продовжує жити. Свято музики, яке тривало ці 3 насичені дні – цьому яскраве підтвердження!

Концерт Володимира Зубицького

Майстер-клас від Кирила Бондаря 

Погоріла Єлизавета - І-ше місце у номінації \'\'Скрипка\'\'

Нагородження переможців 

Під час конкурсу

Покладання квітів до пам\'ятника П.І.Чайковському  

Олександр Мушта, Кам’янський заповідник

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100