У Черкасах придумали як заробити на сім’ях з дітьми, порушуючи права людини та продукуючи широке поле для корупції.

Учора знову у Черкаській міській раді шукали аргументи, щоб штрафувати батьків неповнолітніх за перебування їх дітей без супроводу дорослих ввечері та вночі у громадських місцях. Рішення дуже специфічне і, як виявилося, стосується не тільки батьків та їх дітей, а практично кожного жителя чи гостя Черкас. Наприклад, якщо це рішення приймуть, то мені особисто загрожує позбавлення волі до 3 діб, тому не можу мовчати і пишу цей блог про абсурдність та антиконституційність аргументів від лобістів антиконституційного нововведення.

Хронологія подій

Отже 31 січня 2012 року з подачі секретаря міськради Віктора Горкуна вдруге внесено на розгляд сесії проект рішення «Про обмеження перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, на вулицях і інших громадських місцях міста Черкаси у вечірній та нічний час». Цього разу його повернули на доопрацювання. Опрацювати усі зауваження та внести зміни у міськраді повинні за два тижні.

Хоча даний проект рішення пройшов погодження юристами міськвиконкому, в ньому виявилися не враховані права людини. Зокрема стаття 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування. За винятком обмежень, які встановлюються законом, аж ніяк не рішенням органів місцевого самоврядування. Такі ж положення містяться у ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та у ст. 2 Протоколу № 4 до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод".

Українські баталії

У будь-якому разі вирішувати питання, які стосуються права українців на пересування може лише Верховна Рада, а не місцева влада. І відповідний законопроект розглядався в ній кілька років тому, однак був провалений, не набравши потрібно кількості голосів. Аналогічні незаконні рішення в Україні були і деякі діють досі, зокрема у смт. Городище Черкаської області. Однак частина з подібних рішень оскаржена в судах, зокрема в судовому порядку скасовано подібне посягання на права людини в Чернігівській області.

Підводні каміння Черкаського рішення

Черкаське рішення цікаве ще й тим, що запідозривши у «неповнолітцтві» ввечері по дорозі з роботи людину можуть затримати до 3 діб до з’ясування особи. Звичайно при умові, що з нею немає паспорту. Та і чи доцільно носити його з собою на пляж, за хлібом в магазин чи навіть у нічний клуб – незручно і ризиковано. Навіть у палятурці, що з нього лишиться через кілька років активного юзання? Тому тут відкривається ще й широке поле для корупції, оскільки потенційно справу можна буде уладнати за кількасот гривень. Тай хто з батьків захоче, щоб при порушенні на їхнє чадо, хай ззовні велике, але ще неповнолітнє, заводили якісь справи правоохоронні органи. Тому теж потенційно пропонуватимуть відкуп.

Якщо дотримуватися цього рішення, то неповнолітні інногородні студенти навіть при серйозній навчальній потребі фізично не зможуть після 22.00 вийти в сусідній гуртожиток без своїх мами і тата, або ж ректора. Зато його сільських батьків десь з глибинки Черкаської області після можливого «палєва» ППСу і трьох діб тримання під вартою їх Черкаського спудея, змусять приїхати на адмінкомісію і сплатити штраф. До речі у інших містах.

Ціна питання

За порушення потенційного незаконного рішення Черкаської міськради передбачено притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 184 Кодексу про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей, що передбачає накладення штрафу від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян). Застосування цієї статті є достатньо суперечливим, оскільки обов’язки батьків визначені Сімейним кодексом і до них не входить питання перебування дітей без нагляду у нічний час на вулиці. Фактично, нова відповідальність запроваджена на практиці без внесення змін до КУпАП, що піднімає питання чіткості в закону в питанні встановлення адміністративної відповідальності.

Виклик громаді

Незаконність та абсурдність цього рішення Черкаської міськради більш ніж широко аргументована вище, тому закликаю представників ЗМІ звернути увагу не лише на емоційні судження та аргументи лобістів, а також на цілий ряд порушених норм українського права та його наслідки. Звертаю цим дописом увагу на порушення також тих, хто готовий чути і має можливість впливу на прийняття подібних рішень – НЕДОПУСТИТИ ПРИЙНЯТТЯ ЦЬОГО АБСУРДНОГО ТА НЕКОНСТИТУЦІЙНОГО РІШЕННЯ!

Якщо брати досвід Європи, то з криміногенністю підлітків борються з допомогою педагогів, психологів та інших експертів, шукають насамперед, джерела зростаючої агресивності дітей та їх злочинних нахилів. Останні дослідження свідчать, що у першу чергу, слід обмежити потік насилля у дитячій розважальній сфері: гральних пристроях, комп’ютерних програмах та Інтернеті. Психологи твердять, що це скоротило б дитячу злочинність та агресію на 40-50%.

Насильство приводить до насильства, а не до чогось хорошого. Тому насильно обмежувати свободу пересування дитини, мені здається їй може більше зашкодити, ніж зробити користі. І якщо я своїй припустим 17 річній дитині на літніх канікулах дозволяю сидіти самостійно з друзями на лавочках у дворі до 12 ночі і грати в мафію, то це процес довіри і виховання, а не повод штрафувати мене . А свиня завжди болото знайде. Тим більше налякати мене штрафом у 51-84 грн. навряд чи вдасця міськраді. Тому на основі коментарів в інтерненті до ції публікації, даний проект рішення вважаю неефективним, протизаконнним та абсурдним.

Сергій Слинько

фахівець з інформаційно-консультативної роботи

Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру

* передрук з блогу автора

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100