67817667_10218772714445515_4068163842763390976_n Мантра про зняття депутатської недоторканності є ефектом плацебо щодо реалізації запиту на справедливість від народу України. Це добре прослідковується від ініціативи «Зупини лося» про незаконне паркування в Києві – до соціологічних опитувань, якими, очевидно, послуговується Володимир Зеленський під час свого виступу та формування програми дій.

Підігріте політиками впродовж років суспільство бачить в рішенні про позбавлення імунітету парламентарів наближення їх до народу або можливість притягнення їх до відповідальності за вчинення злочинів. Втім, вирішили рубати Гордіїв вузол сокирою, а не розв'язати проблему, зберігаючи баланс. Європейські практики все ж передбачають переважно обмежений імунітет, а не повну його відсутність. Зокрема, парламентар може бути затриманий на місці злочину, або протягом наступного дня після його вчинення без дозволу парламенту, але щоб його прослуховувати, вчиняти слідчі дії, вручати підозру за вчинення злочину в межах кримінального провадження все ж потрібно звертатись до парламенту.

Щодо Венеційської комісії, то вона зазначила, що «в політичній системі з вразливою демократією, такою, як в Україні, повне скасування недоторканності може бути небезпечним для функціонування та автономії парламенту». Мова не про конкретні виборчі цикли, більшість конкретного скликання ВРУ, а в цілому систему. У наших політиків дуже малий горизонт планування, тому історія накладається виключно на поточний стан справ. Уявіть, що через демократичний інститут виборів приходить до влади партія, що не має жодного інтересу просувати верховенство права, поважати меншість. «Червоні папочки» будуть лежати на кожного для тримання на короткому повідку. Краще ж мати зашкварених, але слухняних депутатів, ніж самодостатніх політиків, які дійсно представляють весь народ, а не обслуговують інтереси третіх сторін.

До речі, Громадянська мережа ОПОРА відстоювала позицію щодо виключно обмеження, а не позбавлення імунітету народних обранців і за попереднього скликання ВРУ.

На жаль, нехтування регламенту, який є таким самим законом України, як і будь-який інший, є шляхом в нікуди.

У мене флеш-бек, бо кожна більшість копає яму опонентам, а потрапляє переважно в неї сама.

Ольга Айвазовська, громадська діячка родом із Черкас, голова правління Громадянської мережі «Опора»

* Допис у фейсбуці.

реклама

Коментарі  

 
+19 #4 Ден 04.09.2019 13:45
Якщо не буде підвищення рівня життя, зниження тарифів і реальних успішних кроків для завершення війни - на знятті недоторканості з депутатів та інших піар заходах популярність нової влади довго не протримається.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #3 Джон Болт-Он 04.09.2019 13:10
шо воно за айвазовська-навеное художник?
мабуть членкiня якогось товариства
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #2 Грандоїдка 04.09.2019 13:07
Коли нічого не вмієш, то треба вчити. Відпрацьовуй кошти, тільки поки не ясно чиї.Але видно гроші є, на розміщення на сайтах, значить заробили на виборах. Коли будемо бачити ваші декларації та фінансовий звіт О, тоді буде ясно , яка ви громадська організація
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 Борис 04.09.2019 10:14
Абсолютно погоджуюсь. Так починався фашизм у Німеччині.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100