Голови Соснівської та Придніпровської районних у місті Черкасах рад направили звернення голові Черкаської обласної державної адміністрації Тулубу С. Б. та прокурору міста Черкаси Гармашу В.М. з проханням вирішити питання щодо відновлення права територіальної громади на участь у формуванні та реалізації державної політики, забезпечення фінансування працівників структурних підрозділів виконавчих комітетів районних рад згідно з чинним законодавством.

Як йдеться у зверненняі, мова йде про те, що Черкаська міська рада 30.12.2010 прийняла рішення № 2-129 «Про міський бюджет на 2011 рік», у пункті 37 якого визначила, що виконавчі комітети Соснівської та Придніпровської районних у місті Черкасах рад та їх структурні підрозділи, що мають статус юридичних осіб, є розпорядниками коштів нижчого рівня, які фінансуються з міського бюджету через головного розпорядника коштів - департамент забезпечення діяльності виконавчого комітету Черкаської міської ради. Також доручено департаменту забезпечення діяльності виконавчого комітету Черкаської міської ради затверджувати виконавчим комітетам районних у місті рад та їх структурним підрозділам штатні розписи та інші документи, передбачені постановою КМУ від 28.02.2002 року № 228, як розпорядникам коштів нижчого рівня.

Таким чином Черкаська міська рада в рішенні «Про міський бюджет на 2011 рік» без обґрунтувань і законодавчих підстав фінансово закріпила та підпорядкувала самостійні підрозділи виконавчих комітетів районних рад за головним розпорядником коштів міського бюджету – департаментом забезпечення діяльності виконавчого комітету Черкаської міської ради. Але згідно ст. 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відділи, управління та інші виконавчі органи рад є підзвітними і підконтрольними радам, які їх утворили, підпорядкованими їх виконавчим комітетам.

Крім цього, структурні підрозділи виконкомів районних рад були по суті включені до структури виконавчого комітету Черкаської міської ради.

Статтею 22 Бюджетного Кодексу України передбачено, що розпорядниками коштів другого ступеня можуть бути – бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань та здійснення видатків з бюджету, які у своїй діяльності підпорядковані головному розпоряднику, який координує їхню діяльність, та мають підвідомчі установи.

Враховуючи, що виконавчі комітети Придніпровської та Соснівської районних рад, управління праці та соціального захисту населення виконавчих комітетів та їх фінансові відділи є підзвітні та підконтрольні районним радам і підпорядковані їх виконавчим комітетам, а не головному розпоряднику - департаменту забезпечення діяльності виконавчого комітету Черкаської міської ради - вони не можуть бути розпорядниками коштів нижчого рівня.

В порушення вимог ст. 68 Бюджетного кодексу України, міська рада не визначила для районних у місті рад склад доходів та видатків відповідно до повноважень, переданих районним у містах радам.

У коментарі до ст.68 Бюджетного Кодексу України зазначено, що згідно з ч.2 ст.63 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» доходи місцевих бюджетів районних у містах рад формуються відповідно до обсягу повноважень, що визначаються відповідними міськими радами. Згідно з ч. 2 ст. 64 Закону районні у містах ради та їх виконавчі органи самостійно розпоряджаються коштами відповідних місцевих бюджетів, визначають напрями їх використання.

Оскільки районні у місті ради продовжують свою діяльність та діють повноваження, делеговані рішенням міської ради від 17.02.2009 № 4-965 «Про обсяг і межі повноважень, які визначаються Придніпровській та Соснівській районним у місті радам та її виконавчим органам», міська рада не мала ніяких законних підстав і прав на звуження повноважень органів місцевого самоврядування – Придніпровської та Соснівської районних рад, не надавши джерел формування власних бюджетів.

Враховуючи, що пункт 37 рішення «Про міський бюджет на 2011 рік» є незаконним та таким, що порушує гарантовані Бюджетним Кодексом України, ч. 1 ст. 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» права районних рад самостійно розробляти, затверджувати і виконувати бюджети районів міста, Соснівська районна рада м. Черкаси звернулась до суду з позовом про визнання протиправним та скасування пункту 37 вказаного рішення міської ради.

13.04.2011 Соснівським районним судом м. Черкаси по справі № 2а-1420/2011 було винесено ухвалу про забезпечення позову, якою зупинено дію пункту 37 рішення Черкаської міської ради від 30.12.2010 № 2-129 «Про міський бюджет на 2011 рік».

Для забезпечення здійснення соціальних виплат населенню 18.04.2011 Черкаська міська рада прийняла рішення «Про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2010 № 2-129 «Про міський бюджет на 2011 рік», не передбачивши при цьому порядок фінансування на утримання установ та виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ району.

Результатом таких дій стала невиплата авансу за 1 половину квітня місяця.

З метою захисту трудових прав працюючих, дотримання положень колективних договорів, недопущення виникнення заборгованості по виплаті заробітної плати та відсутності коштів на функціонування установ, що може привести до непередбачуваних наслідків та соціальної напруги, голови Соснівської та Придніпровської районних у місті Черкасах рад просили голову Черкаської обласної державної адміністрації та прокурора міста Черкаси вирішити питання щодо відновлення фінансування.

Звернення опубліковане на офіційному порталі Соснівської районної у місті Черкаси ради.

реклама

Коментарі  

 
+5 #11 ВаньОкк 22.04.2011 13:44
Цитую ещё один сотрудник утснз:
а то, что работники всего здания остались без денег - руководству наплевать, главное чтоб им было хорошо.

ДА А ВАМ ЩОБ БЫЛО ЛУЧШЕ СОКРАЩЕНИЕ ПЕРЕЖИТЬ ИЛИ ЧЁ??
УТСНЗ СОТРУДНИКИ ПИСАТЕЛИ ВООБЩЕ В АБРЕВИАТУРЕ НИКОВ СВОИХ ОШИБКИ УТСЗН ПИСАТЬ НУЖНО
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #10 ещё один сотрудник утснз 19.04.2011 21:48
а то, что работники всего здания остались без денег - руководству наплевать, главное чтоб им было хорошо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #9 Віктор 19.04.2011 21:36
Цитую Кронос:
Предлагаю нардепу Олийнику трудоустроить голов районов Дубину, Душка и их замов Коваленко, Мушиеку, Овчаренко и прочих помощниками народного депутата, вывезти их в Киев, платить им зарплату и перестать издеваться над городом.

Підтримую і нас багато.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #8 vita 19.04.2011 19:49
Когда уже город избавится от этих дармоедов? Все мэры пытаются убрать районы, а они до сих пор на месте. Никому не подчиняются, государства в государстве.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #7 Кронос 19.04.2011 18:47
Предлагаю нардепу Олийнику трудоустроить голов районов Дубину, Душка и их замов Коваленко, Мушиеку, Овчаренко и прочих помощниками народного депутата, вывезти их в Киев, платить им зарплату и перестать издеваться над городом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #6 Бамбарбия 19.04.2011 18:35
Интересно, как теперь Душок отдувается перед своими же работниками, капец, я б на фирме не показывался, если б такое упорол..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #5 Kotovsky 19.04.2011 18:32
Варто нагадати панам з "районнів", що згідно Зкону України про "Територіальний устрій..." не існує "громади району в місті". а натомість існує територіально громада седа, селища, міста. І на тому велика жирна КРАПКА.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #4 Кронос 19.04.2011 17:19
Когда уже эти упыри нажрутся?!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Дядя Стьопа 19.04.2011 17:07
Предлагаю Тулубу наложить резолюцию: арестовать руководителей районов.
И все. Точка. Районов в городе не будет.
И не будет этих марателей бумаги.
Это выходит мужики потратили на написание писюльки время, которое я оплатил из своих налогов.
Не хочу платить налоги на неизвестно что.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 док 19.04.2011 16:52
Правильно делают! Пора поставить в стойло распоясавшихся чиновников горисполкома.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100