Сьогодні черкаські хворі на хронічну ниркову недостатність, що проходять процедуру гемодіалізу в приватній клініці «Фрезеніус», зібралися, щоб вкотре обговорити проблему недофінансування закладу. Нині вони отримали листи від міської влади, яка інформує, що не фінансуватиме роботу цього центру. Інший лист – від головного офісу німецької клініки «Фрезеніус», – де йдеться про те, якщо не буде фінансування центру з боку влади, то інвестор припиняє надавати послуги хворим.


Пацієнти клініки бідкаються, що можуть бути позбавлені можливості проходження життєво важливої для них процедури.

На зустріч з хворими прийшла депутат облради, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Черкаської міськради Любов Майборода. Представників керівництва медичної клініки «Фрезеніус» на зустрічі не було.

– Всі п’ять років роботи медичного центру в нас є проблема недофінансування закладу. Ми ніяк не можемо знайти порозуміння з владою. Так, у 2014 році нам обіцяли, що все буде добре, але на практиці це не так. Нині центр взагалі можуть закрити, – каже голова ГО «Відродження життя» Самвел Устян. – Ми зустрічалися з головою облради Валентиною Коваленко. Вона поінформована з нашою проблемою. Обіцяла допомогти. Раніше в нас були домовленості з обласною владою. Та нині віз і нині там…

Люди спілкуються на підвищених тонах, вони схвильовані і планують їхати наступного тижня під Кабмін. Дехто висловлює думку: нещодавно змінилася влада, яка обіцяла, що «житимемо по-новому», проте проблема залишається.

Криза з проплатою коштів за послуги «Фрезеніусу» – це криза методів управління взагалі в країні і у тому числі в Черкаській області. таку думку за зібранні висловила депутат Любов Майборода.

– Проблема, на мою думку, у тому, що клініка «Фрезеніус» є приватною. Та влада насправді могла б налагодити нормальну співпрацю з надавачем послуг, а не робити з цього проблему. Нині в області 227 осіб отримує послуги гемодіалізу. 148 – в Черкаській обласній лікарні, а 79 – у «Фрезеніусі». Лікування 72 мешканців міста Черкаси, за розрахунком міського департаменту охорони здоров’я, становить 15 мільйонів гривень. Для порівняння, на медикаменти всього міста виділено 12 мільйонів. Тобто, витрати величезні. Що ж робити? Чиновники завжди хочуть спихнути проблему на когось іншого. Раніше в нас примушували і райони фінансувати гемодіаліз, і міста… Та ця процедура всюди фінансується з обласних бюджетів. Бо це є високоспеціалізована медична допомога третього рівня. І перекидати фінансування то на міські ради, то на райони – це некваліфіковано. Саме обласне керівництво має забезпечити хворих «Фрезеніусу» лікуванням, – роз’яснила Любов Майборода.

За її словами, в обласному бюджеті передбачено 24 мільйони на процедуру. Зокрема, 19 мільйонів – з державного бюджету.

– 5 березня має відбутися сесія обласної ради, де ми ділитимемо вільний залишок коштів. Це приблизно 20 мільйонів. Чи вирішить це проблему? Враховуючи обвал гривні, вартість процедури звісно може зрости. Та за таких умов слід насамперед не брехати собі. Ціну, яку нам може поставити «Фрезеніус» не витягне жоден бюджет. Та тут значно якісніше лікування. Коли відвідаєш цей заклад, то бачиш тут здорових на вигляд людей. А пацієнти обласної лікарні сіро-землистого кольору. Тож один з варіантів: ставити питання, щоб всі кошти, які виділяються на гемодіаліз, ділилися пропорційно на кожного хворого, а він вже хай обирає місце лікування. Ще, можливо, слід збільшити кількість хворих у «Фрезеніусі» (перевівши частину з обласної лікарні), зменшивши таким чином вартість послуг, – зазначила Любов Майборода.

Майборода повідомила, що просила медичний центр надати пропозиції щодо формування ціни, та поки таких пропозицій не отримала.

Сьогодні ж після обіду в ОДА має відбутися засідання спеціальної комісії для чіткого визначення ціни за процедуру гемодіалізу та обговорення даної проблеми.


реклама

Коментарі  

 
+2 #6 українець 12.02.2015 20:08
От вам і реалії ;гроші ідуть за хворим . Дуже просто . Слова росходяться з ділом . І реформа медицини це профанація для дурнів ,щоб красти з бюджету.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #5 Холодний Яр 12.02.2015 17:20
Б..доту разом з Ковалем та Ситником - у смітник! :P :P :P Тоді на все грошей вистачить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Лікар 12.02.2015 17:17
[quote name="Аліса"]Влада нова- проблеми старі!!!! Люди , добрі , Ви, ж раніше боролися з Тулубом, Брожиком, Черняком, а це якогось Одарича злякалися?[/quote

Гемодіаліз - процедура, яка відноситься до високоспеціаліз ованої медичної допомоги і фінансується з обласного бюджету. До чого тут Одарич? Чим хворі Фрезеніуса гірші за обласну лікарню?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Пацієнти Фрезеніуса 12.02.2015 17:02
Чому в усіх областях лікують ниркових хворих і лише в Черкаській не занють ян нас знищити?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Тарас 12.02.2015 16:59
Обласні казнокради знову знущаються з людей, СКІЛЬКИ ВИ БУДЕТЕ КРАСТИ???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Аліса 12.02.2015 15:02
Влада нова- проблеми старі!!!! Люди , добрі , Ви, ж раніше боролися з Тулубом, Брожиком, Черняком, а це якогось Одарича злякалися?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100