Питання забезпечення лікуванням хворих на ниркову недостатність в обласній лікарні та Фрезеніусі вкотре порушили на спеціальній комісії в обласній державній адміністрації. Обговорювали, зокрема, ціни на послуги гемодіалізу для пацієнтів-нирочників.

– Хворі на ниркову недостатність насамперед мають отримувати якісне лікування – не залежно від того, в якому закладі лікуються: приватному чи комунальному, – говорить заступник голови обласної адміністрації Віталій Коваль. – А для того, щоб визначити суму коштів, необхідну для виділення з обласного бюджету для лікування хворих, слід зробити обрахунок середньої ціни на послугу гемодіалізу, враховуючи дані обласної лікарні та приватної клініки.

Нагадаємо, в області лікується методом гемодіалізу 229 осіб, з них 150 – в Черкаській обласній лікарні та 79 – у «Фрезеніусі».

За словами директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолія Ситника, загалом у минулому році на лікування хворих методом діалізу було передбачено понад 35 млн. 550 тис. грн., зокрема, виділена субвенція з обласного бюджету міським та районним у розмірі 10 379,7 тис. грн. Фактично оплачено у 2014 році витратних матеріалів, лікарських засобів та послуг в діалізному центрі ТОВ «Фрезеніус» на суму більше 26, 5 млн. грн. Залишається кредиторська заборгованість за надані послуги лікування хворих, що становить 4 256,7 тис. грн. Очікується, що вона буде погашена після запланованої в березні сесії обласної ради.

У цьому році, враховуючи значне зростання вартості витратних матеріалів та лікарських засобів, а також збільшення кількості осіб, які потребують лікування методом гемодіалізу, потреба у коштах, за попередніми розрахунками, становить близько 60 млн. грн. На жаль, обласний бюджет не в змозі охопити повністю вартість лікування хворих, тож, одним із способів вирішення питання є залучення місцевих бюджетів до співфінансування лікувальних послуг. Проте слід враховувати і той факт, що забезпечення лікування тільки цієї категорії хворих обмежує право на отримання висококваліфікованої медичної допомоги хворих з серцево-судинними, онкологічними захворюваннями, цукрового діабету та з іншими.

Керівник проекту ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» Дмитро Михайловський запропонував сплачувати за отримані послуги на гемодіаліз у Фрезеніусі з єдиного джерела – для покращення контролю за фінансовим порядком. До слова долучилися також депутат обласної ради Любов Майборода, завідувач відділенням гемодіалізу в обласній лікарні Оксана Королевич.

Наприкінці засідання Віталій Коваль зазначив, що в рамках обласної програми щодо надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, у 2015 році передбачено відкриття двох відділень гемодіалізу на базі Золотоніської ЦРЛ та в м. Сміла, що дозволить наблизити надання медичної допомоги хворим цих та навколишніх регіонів, також очікується найближчим часом придбати високоточні діалізатори для більш якісного лікування хворих в обласній лікарні.

Водночас заступник голови доручив обом закладам спільно з Департаментом фінансів ОДА остаточно вирахувати середню вартість послуги гемодіалізу для обох закладів та подати її до наступного засідання.

Довідково:

На сьогодні в обласному бюджеті передбачено майже 610 млн. грн. для забезпечення функціонування обласних закладів охорони здоров’я, з яких 90 ,7 млн.грн. спрямовано на придбання медикаментів. В цій сумі (90,7 млн. грн.) на придбання медикаментів для забезпечення лікування хворих на хронічну ниркову недостатність, які проходять лікування в КЗ «Черкаська обласна лікарня ЧОР», виділено 24 млн. грн., які складаються з коштів медичної субвенції (19,6 млн. грн.) та 4,4 млн. грн. з обласного бюджету. З метою оплати послуг із лікування хворих в обласному бюджеті заплановано 5 млн. грн.

Про це інформує сайт ОДА.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 lekarz 16.02.2015 01:08
Шановні друзі!Візьміть звичайний калькулятор і ви побачите ,що коштів виділено недостатньо на область для цього виду спеціалізованої допомоги, незалежно від того, де хто з хворих які її отримують будуть лікуватися.Медична субвенція(держа вний бюджет) виділена обласній лікарні на гемодіаліз складає 19.6 млн.грн. ділимо на всіх хворих ,які повинні отримувати гемодіаліз в області, а це 229 осіб і отримуємо- 85589 грн.на одну особу .За рік кожен хворий ,при трьох процедурах в тиждень, повинен пройти їх 156.Ділимо 85589грн.на 156пр.і маємо вартість однієї 548 грн.Все інше необхідно забезпечувати за кошти місцевого бюджету(обласни й чи районний) .Незалежно ,де будуть отримувати цю послугу хворі ,її необхідно дофінансовувати тому що, насправді її вартість в 2-3рази вища.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100