реклама

реклама

Черкащанка Дар’я Степаненко прославилася тим, що дала ляпаса квітами міністру освіти і науки Дмитру Табачнику. Фото Ольги Каменєвої

Черкащанка Дар’я Степаненко прославилася тим, що дала ляпаса квітами міністру освіти і науки Дмитру Табачнику. Фото Ольги Каменєвої

Дар'я Степаненко – гордість черкаської гімназії №9, золота медалістка, неодноразова переможниця міських, обласних і всеукраїнських олімпіад з української мови. Так про студентку, що дала ляпаса Табачнику, говорить директор гімназії Василь Захарчук.

– Про неї нічого поганого не скажу. Дитина прийшла в школу, усвідомлюючи себе українкою, і закінчила її українкою… На жаль, вчинки навіть найкращих учениць педагогам не дано передбачити, – говорить директор.

Про родину та друзів Дар'ї Степаненко повідомляє gazeta.ua.

– Я Дашу знаю зі школи, ми разом готувалися до олімпіади з української мови та літератури. У нас була одна вчителька, – розповідає її подруга Юлія Кнюпа, 21 рік. Навчається у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького. – Даша дуже розумна дівчина, читає багато книжок. Я інколи дивуюся, коли вона все встигає. У неї завжди була своя думка щодо всього, але з її боку протестів не було. Конфліктів з учителями не мала ніколи. Те, що ми бачимо сьогодні, – це вплив Києва. У «Братстві святого Луки» Даша знайшла однодумців. Це не перша їхня акція, але перша, яка прогриміла на всю Україну. Мені важко зрозуміти, що її на це наштовхнуло, оскільки ще рік тому я її знала як тиху, спокійну людину.

Родина Степаненків живе у приватному секторі Черкас на вул. Горького. Будинок старий, обкладений білою цеглою. На городі – грядки підв'язаних помідорів. У дворі – обпиляне дерево. На сучки настромлені чисті банки.

Поряд будинок 60-річної Ольги Гаїної.

– Не знаю, як хто, а ми на неї все життя казали Даша. Дуже тихенька й скромна. Ніколи в скандалах не участвувала. Хлопці до неї не бігали. Завжди думала, що вона піде вчитися на художника. Дуже гарно малювала. Як була маленька, весь асфальт довкола хати обмальовувала крейдою. Батьки й вона розмовляють українською. У неї є ще менший брат Саша. Учиться, здається, у восьмому класі. Раніше їхній батько Сергій чи то на заводі "Фотоприлад" працював, чи на заводі телеграфної апаратури. А потім тяжко захворів.

Мати Тетяна Олександрівна, 41 рік, викладає фортепіано у міській музичній школі №5.

– Не чіпайте мене зараз, – просить. – Я весь час на телефонах, – показує дві мобілки в руках.

– Це необдуманий вчинок. Я не схвалюю його, – розказує 13-річний Олександр Степаненко, брат Дар"ї, ввечері телефоном. – Мама їздила до Даші в Київ, розбиралася, ходила в те братство. Повернулася така, як і поїхала – без настрою.

Олександр передає слухавку батькові.

– Якщо був протест, треба виражати його іншим способом. Яким? Не знаю. Чи переживаю, що її виключать з університету? Це не саме головне, – говорить Сергій Степаненко і кладе слухавку.

реклама

Коментарі  

 
+1 #9 Оксана 09.11.2011 16:52
А Вам, Пані та Панове критики не набрид українофоб/фальсифікатор Табачнік? Йому давно треба піти, або, щоб його пішли з посади міністра Освіти..., бо свою чорну справу він вже зробив. Його треба судити за фальсифікацію історії та безліч шкідливих і небезпечних "експериментів". Якщо вже тихі і скромні дівчата беруться до розправи, отже він цього заслужив.Він і Янукович прагнуть, щоб за будь яку ціну люди мовчали та мирилися з тим насиллям і безправ'ям, яке панує на кожному кроці. Ні, досить! Дав Бог сить! Родині Дарини зараз дуже важко, а тому я зичу їм стійкості і згуртованості, бо виховали гідну доньку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #8 историк 30.10.2011 22:32
легко программируемая девочка. На неё, при таких "учителях" и пояс "шахидки" одеть смогут, героиню делать будут,а жизнь ей загубят.Всё выглядело как фарс, но тут всё серьёзней.Родителей жалко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #7 сусід 10.10.2011 17:46
Ось, здається, де в чому проясняється й позиція сім'ї. Думку самої дівчини чули. Друзі, однокашники... Коментарів з усіх боків начиталися. А що ж самі пани-замовники мовчать? Невже "проводники", як звичайно в "криївки" позалягали, доки нову кинуту ними жертву інші пани - урядовці не захавають? а відкупити нерозумного виконавця? Чи американських гріннів так мало, що коли почати ними сьогодні смітити-піаритись, то чого доброго на Вибори-2012 може не лишитись? А на пріоритетах вони знаються.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Оксана Колісник 05.10.2011 10:28
Та не займайте ви родину! А батькам - велике спасибі, що виховали дитину здатну на вчинок. Мудрість і розважливість до неї ще прийдуть, а от те, що вміє відрізнити справжнє від облудного - це заслуга родини.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Грибоедов 04.10.2011 11:53
Горе от ума...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 українець 04.10.2011 10:53
звичайно, вчинок в чомусь не зовсім " політкоректний" , але необхідність якось зупинити всезагальний " одобрямс" нового курсу з переписування історії визріла давно. і чим кращий " інтелегентний" ляпас справжнім Героям України за новою версією історії України " а ля Табачник"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Маруся 04.10.2011 10:48
Жаль, що наші політики настільки стали цинічними, що їм все одно, кого використовувати для своїх акцій. Батьків жаль)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Крук 04.10.2011 10:27
Одразу видно, що бать ки пишаються, мати, видать, з великої пихи до Києва їздила :sigh: Думати потрібно своєю головою, а не корча з прихвостнями і важкохворий батько довше проживе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 ukrainets 04.10.2011 10:24
Цілком підтримую дії Дарії ,а людей які "засуджують" просто не розумію....треба було ще й ногою добавити тому ****нику
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100