реклама

реклама

Існує великий розрив у фінансуванню різних потреб освітньої сфери. Про це сьогодні на обласній раді ректорів в Черкасах повідомив ректор ЧНУ ім.  Б. Хмельницького Олександр Черевко.

IMG_0069

– Попри те, що кожного року відбувається нібито збільшення обсягу державного замовлення, видатки на освіту не змінюються. І зміни за принципом «гроші за студента», який останнім часом впроваджується при вступі на бюджету форму навчання, не призвели до якісного фінансування закладів вищої освіти, – зазначив Олександр Черевко. – І як би ми не опиралися новій концепції стипендіального забезпечення, доцільність і необхідність її впровадження очевидна. Адже сьогодні фінансування стипендій займає близько 31%. А капітальні видатки освітньої сфери лише 0,3% бюджетної галузі. І поки цей дисбаланс не буде усунутий, наші навчальні програми застаріватимуть безкінечно, особливо ті, що потребують сучасного обладнання.

Для прикладу Черевко навів свою поїзду в азербайджанські навчальні заклади. Там, мовляв, кафедри фізики працюють за нанотехнологіями. Зокрема, йому показували новий мікроскоп, який придбали за 1 мільйон 200 тисяч доларів.

– Для нас це зараз фантастика. Але для нас це колеги, це ж наша спільна базова школа, бо всі ми, як кажуть, з Радянського Союзу вийшли… – зауважив Олександр Черевко. – А ми для дослідницької роботи використовуємо обладнання, яке використовували ще 30 років тому. Тож однією з структурних змін у системі вищої освіти повинна бути зміна фінансування та розподілу коштів на користь капітальних видатків в освіті. Однак, цього річ, думаю, ситуацію погіршиться, бо рішення уряду про підвищення мінімальної зарплати стало не підйомним тягарем для більшості вишів. І ми не винні. Для того, щоб не допустити заборгованості з зарплат, ректори змушені приймати непопулярні рішення. Звісно, те, що стосується бюджету, надходитиме. Але всі ми розуміємо, що джерело нашої діяльності це не лише бюджет, а й контрактна форма навчання, додаткові послуги, що дозволяє законодавство, це відповідні грантові програмі.

IMG_0070

Для прикладу, Черевко навів свій університет – ЧНУ.

– У нас 70% фінансується з бюджету, 30% за рахунок контракту. І контракти, всі ви знаєте, ми можемо переглядати раз в рік на оголошений рівень інфляції. Те, що ми отримуємо за рахунок контрактів, недостатньо. Цього мало, щоб підняти зарплату до 3200. А в нас це треба 270 особам… Виходить, що ми вимушені скорочувати людей, зменшувати надбавки, підвищувати вартість послуг. І хотілося б розуміння цього! – наголосив Олександр Черевко.

Він зауважив, що і в Києві радять не допустити хвилювання в середовищі колективів, і профспілки проти, але ж є трудове законодавство на яке теж треба зважати...

– Головне не порушувати трудове законодавство, а дотримуватися його! – сказав Черевко.

Він порадив колегам з вищих навчальних закладів подивитися на свої витрати та кадровий потенціал, а також пояснити студентам і батькам, що тема оптимізації - це не тема окремо взятого ректора, а тема сьогоднішнього часу.

Олександр Черевко розповів, що роблять в ЧНУ для оптимізації:

– Оптимізуємо штатний розпис, переглядаємо тарифні розряди, доплати і надбавки, підвищуємо вартість навчання, а також підвищуємо вартість проживання в гуртожитках (а це 40% від 1100 гривень), – сказав Черевко.

Також ректор ЧНУ пообіцяв, що стипендії студенти повинні отримати до кінця тижня. 

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #6 Кент 26.01.2017 09:18
Вот интересно КАКИМ ОБРАЗОМ повышение зарплаты до 3200 так сильно сказывается что проживание в общаге, где всего-то с десяток сотрудников, подымается аж на 40%???????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 федор принципиальный 25.01.2017 20:13
Продайте поместье в Водяныках,лавки -кабаки,порежьте кабанов с африканской чумой на мясо и помогите черкащанам
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Лего 25.01.2017 18:05
Цитую стабилизец:
антиресно, чем же для водяныковского помещика привлекателен нищий вуз.


Дык не востребован новой властю. Не нужен ейный глубокий досвід будівництва частніх горноліжніх курортов, замков и стел с личным гетьманским родоводом. У новых самих "очі яма і бездонні кишені". А так - с паршивой овцы хоть шерсти клок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #3 Галя 25.01.2017 17:08
Гаплик освіті. Після підвищення мінімалки до 3200, на яку не виділили фінансування, університети й інститути будуть скорочувати персонал. Зарплати у прибиральниць стають як у викладачів. Кажуть, що за Союзу була зрівнялівка, але зараз і Союз переплюнули. Ще кілька років таких реформ і виші позакриваються самі, а їхнє майно розпродадуть баригам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #2 депутат 25.01.2017 17:07
Ну вже ж проходили це, нічого, крім подальшого зубожіння не буде, видно,, що кабмін крім себе, нікого не замічає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 стабилизец 25.01.2017 17:03
антиресно, чем же для водяныковского помещика привлекателен нищий вуз.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100