реклама

реклама

У рамках реалізації проєкту «Заради життя» 3 березня було проведено засідання круглого столу партнерів проекту PATH «Заради життя» щодо підсумків роботи у 2019 році.

148379_4_2

У засіданні взяли участь заступник директора Центру пробації Віктор Васюк, голова правління ВБО «Мережа організацій, що працюють в пенітенціарній сфері» Микола Гагаркін, очільник філії Центру пробації в Черкаській області Олександр Культенко, консультант напрямку «Пробація» ВБО «Мережа організацій, що працюють в пенітенціарній сфері» Наталія Кожан, керівник пенітенціарного напрямку БО «100% життя. Черкаси» Олексій Сорокін, представники медичних закладів м. Черкас, установ виконання покарань Черкаської області, соціальних служб та зацікавлених громадських організацій. Розпочав зустріч Микола Гагаркін, який розповів про результати проєкту USAID «Заради життя» в установах Державної кримінально-виконавчої служби України та уповноважених органах пробації у 2019 році, мета якого полягає у зменшенні темпів поширення ВІЛ, туберкульозу та вірусного гепатиту С шляхом виявлення, догляду та лікування засуджених, що живуть з ВІЛ, туберкульозом, вірусним гепатитом С.

Протягом 2019 року розроблено типовий Алгоритм взаємодії пробації, закладів охорони здоров’я та суб’єктів соціального супроводу з метою надання послуг громадянам, які знаходяться на обліку в уповноважених органах з питань пробації, у 12 регіонах країни. Проведено 4 тренінги «Консультування з питань профілактики ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусного гепатиту С співробітниками пробації» для 80 учасників. Обладнано 12 консультативних кабінетів, створених на базі уповноважених органів з питань пробації, розроблені інформаційні матеріали для них.

148379_2_2

Наступним модулем круглого столу стало обговорення результатів впровадження проєкту «Заради життя / Serving Life: якісні інтегровані послуги з ВІЛ, туберкульозу та вірусного гепатиту С для людей в конфлікті з законом», модератором якого був Віктор Васюк.

Під час презентації Віктор Анатолійович зазначив, що пробація – це безпечне суспільство, і тому запровадження багатосекторального і міжвідомчого підходу, при якому очікується тісна взаємодія між уповноваженим органом пробації та структурними підрозділами соціального захисту населення, закладами охорони здоров’я, громадськими організаціями, дозволяє вже сьогодні надавати комплексну допомогу клієнтам пробації, у тому числі і на Черкащині.

Наразі засуджені, що перебувають на обліку в 4 уповноважених органах пробації Черкаської області, мають змогу безкоштовно, в рамках проєкту «Заради життя», пройти експрес тест на наявність ВІЛ інфекції чи гепатиту С у 2 консультативних кабінетах. Протягом 2019 року 350 клієнтів пробації отримали послуги зі скринінгового анкетування на ВІЛ, туберкульоз, вірусний гепатит С, з яких 192 особи направлені для подальшої діагностики в медичні заклади області. У листопаді 2019 року розпочав свою роботу новий консультативний кабінет на базі Смілянського міськрайонного відділу філії Центру пробації в Черкаській області. Присутні також мали змогу обговорити результати моніторингових візитів щодо організації надання пакету послуг з ВІЛ-інфекції, вірусного гепатиту С та туберкульозу клієнтам пробації, про які розповіла у своїй презентації кандидат медичних наук Наталія Кожан.

148379_6_2

Також присутні представники медичних закладів м. Черкас та учасники засідання круглого столу мали змогу обговорити з Наталією Євгеніївною питання виникнення бар’єрів в організації індексного тестування на ВІЛ партнерів ВІЛ-інфікованих осіб в уповноважених органах пробації та шляхи їх подолання. Під час засідання круглого столу Олексій Сорокін у своїй презентації висвітлив тему індексного тестування клієнтів пробації. Розповів про необхідні заходи щодо забезпечення сталості послуг з ВІЛ, туберкульозу, вірусного гепатиту С в уповноважених органах з питань пробації Черкаської області у 2020 році. В рамках круглого столу присутні мали змогу ознайомитись з роботою консультативного кабінету, де в рамках проекту «Заради життя» соціальні працівники надають послуги зі скринінгового анкетування на ВІЛ, туберкульоз, вірусний гепатит С, консультування та тестування клієнтів пробації на ВІЛ. Підсумовуючи результати зустрічі, Микола Гагаркін подякував представникам уповноваженим органів з питань пробації за співпрацю та зазначив: «Створення на базі уповноважених органів з питань пробації консультативних кабінетів з профілактики ВІЛ, туберкульозу, вірусного гепатиту С суттєво розширило можливості фахівців пробації у наданні якісної допомоги особам, що перебувають у конфлікті із Законом. Значна частина клієнтів пробації мають алко- чи наркозалежність, ведуть асоціальний спосіб життя і не переймаються станом власного здоров’я. І саме фахівці консультативних кабінетів стають для них першими лікарями, до яких не потрібно цілеспрямовано йти, які нададуть компетентну консультацію та допомогу».

Філія ДУ «Центр пробації» в Черкаській області

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100