414512873_754810780003689_227171927393508015_n Як рік минув для територіальних громад Черкащини та з якими викликами зіштовхнулися вони минулоріч? Розмовою з Сергієм Слиньком, керівником Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області, одним з експертів з питань децентралізації, розпочинаємо проект «Прочерку» «Дія громад».

"Дія громад" – новий проект «Прочерку», в якому ми хочемо детально розглянути, з якими викликами довелося зіткнутися громади області, і зробити матеріали з більш як десяти громад. Плануємо розповісти, як себе показала децентралізація у час війни. Зокрема, як наповнюються бюджети, чи вдається громадам заробляти гроші, як забезпечується безпека, як вдається інтегрувати ВПО в життя в нових громадах, як взаємодіяла територіальна громада з приватним бізнесом. Сільські, селищні, міські голови отримали більше повноважень і вони могли швидше зреагувати на виклики війни, ніж це робить держава. Тому що держава має певний механізм, він складний, бо поки вносяться зміни у законодавство, керівники громад вже можуть діяти.

– Нині в області 66 громад, що змінилося у роботі громад за цей рік?

– За 2023 рік у роботі громад Черкаської області відбулися значні зміни, пов'язані з повномасштабною війною в Україні. Однією із найважливіших змін стало збільшення ролі громад у забезпеченні безпеки населення. Громади вживали заходів щодо посилення охорони громадського порядку. Стали більш залученими до процесів інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Вони забезпечували їх житлом, харчуванням, одягом та іншими необхідними речами. Також, громади проводили заходи з їхньої адаптації до нових умов життя й продовжують це робити.

Громади Черкащини також зосередилися на відновленні пошкодженої інфраструктури та вживали заходів щодо відновлення житлових будинків, шкіл, лікарень, доріг та інших об'єктів.

Читайте також:

Білозірська громада відкрила бомбосховища, встановила алею Пам’яті та мріє про центр безпеки

– Якщо говорити про конкретні приклади змін у роботі громад Черкаської області за 2023 рік?

– Це створення укриттів у закладах освіти: громади проводили будівництво укриттів у навчальних закладах; підтримка внутрішньо переміщених осіб: громади приймали ВПО, створювали пункти тимчасового розміщення, забезпечували житло, харчування та інші потреби; відновлення пошкодженої інфраструктури: громади, де пошкоджені чи знищені об'єкти інфраструктури, здійснювали заходи з їх відновлення; надання послуг населенню в умовах війни: громади продовжували надавати послуги жителям, незважаючи на складні умови; збільшення ролі ОМС у забезпеченні безпеки: громади стали активнішими в забезпеченні безпеки населення та почали працювати над створення безпечного простору у себе на територіях; підвищена роль громад у процесах інтеграції внутрішньо переміщених осіб: громади більше долучалися до процесів інтеграції ВПО.

Ці зміни є позитивними та свідчать про те, що громади Черкащини адаптуються до нових умов та продовжують працювати на благо своїх мешканців.

Читайте також:

Сагунівська громада край Дніпра: озеленена, компактна, перспективна

– Які виклики постали перед громадами Черкащини у 2023 році?

– З початком повномасштабної війни перед громадами Черкащини постали численні виклики, які необхідно було вирішити. Розпочинаючи треба було з базового - забезпечення безпеки населення. Цей виклик був найважливішим, оскільки з початком війни на території області виникли ризики для життя і здоров'я людей. Громади вживали заходів щодо посилення охорони громадського порядку, забезпечення населенням продуктами харчування, медикаментами та іншими необхідними речами.

Другим викликом була інтеграція внутрішньо переміщених осіб. Внаслідок війни в Черкаську область прибуло понад 100 тисяч ВПО. Громади забезпечували їх житлом, харчуванням, одягом та іншими необхідними речами. Цьогоріч, вони продовжували приймати переселенців та проводили заходи з їхньої адаптації до нових умов життя.

Ми вже говорили про відновлення інфраструктури, адже внаслідок бойових дій на території Черкащини було пошкоджено або знищено об'єкти інфраструктури, зокрема, житлові будинки, школи, лікарні, дороги тощо. Тож, громади отримали ще один виклик – відновлення, а також  продовжували функціонувати, надавати послуги жителям, а також допомагати Збройним Силам України.

Підсумовуючи це питання, я хотів би сказати від себе, що громади Черкащини впоралися з цими викликами. Вони проявили самовідданість, єдність та рішучість. Мешканці Черкащини, як і всі українці, показали, що вони сильні та здатні протистояти будь-яким викликам. І не дивлячись на всі ці виклики, громади продовжують навчатися, знаходити для цього час, писати проєктні заявки на залучення коштів на відновлення, інтеграцію ВПО та надання якісних послуг своєму населенню.

На фото одне з укриттів в освітніх закладах Умані

На фото одне з укриттів в освітніх закладах Умані


Про те, як живуть громади Черкащини у час війни і з якими викликами зіштовхуються покажемо у серії матеріалів проекту «Дія громад».

Нині готується матеріал про Уманську громаду

Читайте також:

Бужанська ОТГ, що на Черкащині, відрядила на Херсонщину майстрів для відбудови Іванівки (ФОТО)

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100