реклама

реклама

Про реабілітацію бійців говорили на форумі «Громади – захисникам» у Черкасах. Там зібралися нардепи, представники влади, захисники, медики.

Для присутніх записав відеозвернення з передової захисник Богдан Гаркуша. Він розповів, наскільки важливо продумати всі кроки для ветеранів, які повертаються до мирного життя. У 2014 році Богдан став добровольцем, і, пізніше, відчув на собі проблеми реабілітації.

364196803_663931995299099_3223367451105032308_n

– Рано чи пізно війна скінчилася, ми переможемо, колишні захисники та захисниці почнуть повертатися додому, до мирного, цивільного життя. Хотілося б бачити алгоритм дій повернення військових. Коли хлопці та дівчата йдуть до армії - існують вишколи, вони розуміють, до чого готуються. Але ніхто не вчить повертатися додому. Тому дуже важливо зараз подбати про алгоритм, який діє після того, як людина демобілізувалася чи закінчила перебування в статусі військовослужбовця: Як повертатися? Що робити? Куди спочатку звернутися? Хочеться, щоб це була певна електронна платформа. Тоді не доводилося б бігати по кабінетах, військові отримували б доступні відповіді, покроково втілювали їх у життя, – розповів Богдан Гаркуша

Військовий поділився власним досвідом, коли допомагав створювати реабілітаційний центр захисників у Дахнівці (поки один такий у нас). Багато черкащан стали на захист кордонів України, проте заклад не розрахований на необхідну кількість людей.

– Контузії, каліцтва, поранення не проходять швидко, вони з нами на все життя, – підсумував він.

Діяти на випередження

Нардеп Олег Арсенюк зазначив, що реабілітація повинна бути комплексна, а не тільки психологічна й неврологічна. Необхідна первинна, вторинна допомога, психологічна, неврологічна реабілітація, реабілітація сімей бійців, які повернулися додому

Статистичні дані озвучив перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко:

– За офіційними даними перед початком повномасштабного вторгнення на Черкащині налічувалося понад 29 900 ветеранів. Прогнозуємо збільшення цієї цифри в 5-6 разів.

Діяти на випередження закликав начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. Завдання влади як на центральних, так і місцевих рівнях – зробити все, щоб гідно зустріти наших героїв.

– У Силах оборони України на сьогодні перебуває близько 1,5 мільйона наших захисників та захисниць. Після перемоги вони всі почнуть повертатися: до своїх родин, громад, на свої робочі місця. Чи готові ми до цього? Напевно відповідь «так» нікого не задовільнить. З родинами ми тільки починаємо працювати, реабілітаційних спроможностей, очевидно, не вистачає. Держава тільки пробує запускати окремі проекти, а ми, на своєму черкаському рівні, намагаємося підтримувати ці проекти, – розповів Ігор Табурець.

Також очільник Черкащини доповів, що вже зроблено:

– Наша команда проводить свою роботу з реінтеграції ветеранів на Черкаського обласного контактного центру функціонує адаптаційна платформа для забезпечення потреб військовослужбовців. Основні питання стосуються надання юридичної допомоги, проходження належного лікування, реабілітації та психологічної допомоги. Для проходження навчання з надання допомоги ветеранам у громадах сформовано групу з числа надавачів соціальних послуг. Але таких фахівців треба не декілька десятків, а сотні. Укладено договори з Національною службою здоров'я України, щодо надання реабілітаційних послуг ветеранам і військовослужбовцям. Це 9 закладів охорони здоров'я з надання амбулаторної допомоги та 6 закладів за умови стаціонару.

12 мільйонів на медичну реабілітацію

Детальніше про медичну реабілітацію постраждалих розповіла начальник управління охорони здоров'я черкаської ОВА Тетяна Уманець. Основна мета медичної реабілітації – допомогти пацієнтам відновити свої фізичні та когнітивні функції, найшвидше повернутися до цивільного життя. Під час ретельного аналізу реабілітаційних послуг в області були виявлені виклики: недостатня кількість кадрів, залучена для надання допомоги військовим, а також оснащення (загальний стан приміщень, матеріально-технічна база).

– Першим проривом в області стало те, що Черкаська медична академія отримала ліцензію на навчання по терапії та реабілітації. Пріоритетний напрямок у нашій медичній галузі – реконструкція госпіталю ветеранів війни. Він повинен стати флагманом реабілітаційних послуг в області. Плануємо оснастити заклад обладнанням майже на 12 мільйонів гривень, – сказала Тетяна Уманець.

Як вона зауважила, лише в одному реабілітаційному відділенні медзакладу області впродовж минулого року пролікували понад 1000 пацієнтів. Зокрема, із впровадженням амбулаторного етапу реабілітації.

–  Цьогоріч у цьому ж закладі медпослуги вже надали 596 пацієнтам, – додала Антоніна Уманець. – На рівні області працюємо над розширенням спектру послуг медичної реабілітації.  Також налагоджуємо співпрацю із благодійними фондами та організаціями. Це дозволяє оновлювати обладнання в лікарнях, закуповувати найнеобхідніше

Як спорт допомагає у реабілітації розповіли ветерани АТО Сергій Прядка та Вадим Мазніченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

З Америки на Черкащину повернувся боєць, що навчився заново ходити

Сергій Прядка зауважив, що спорт потрібний. Коли він отримав поранення, не знав, як жити далі. Волонтери почали возити його на «Ігри Героїв» у Харків, Сергій займав призові місця та вирішив стати сильним. Він знайшов тренера, почав займатися, потрапив до збірної, виборов «золото».

– До поранення я не мав жодного стосунку до спорту, але завдяки харківським волонтерам (у тому місті я лікувався та отримував протезування після поранення), отримав запрошення взяти участь у Іграх Нескорених, – пригадує ветеран. – А спорт – це те, що стимулює ставити перед собою цілі та досягати їх.

Виступати на міжнародній арені – відповідальна справа, пригадує Сергій Прядка. Адже хочеться представити свою країну гідно. Додає, що зараз працює над розвитком вітрильного спорту серед дітей.

365426112_849923423233004_7209886935840268001_n

Вадим Мазніченко, теж учасник змагань "Ігор Нескорених", додав, що часто трапляються випадки, коли ветерани стикаються з неповагою, приниженням честі і гідності на роботі.

Форум «Громади – захисникам» зібрав багатьох, кого турбує питання реабілітації військових. На рівні ОВА вже розробили проект обласної комплексної програми для ветеранів та членів їхніх сімей на 2023-2027 роки. Також тут провели аудит послуг, які можуть отримати ветерани у громадах, зокрема й реабілітаційних.


Юлія Капуш

Як вона зауважила, лише в одному реабілітаційному відділенні медзакладу області впродовж минулого року пролікували понад 1000 пацієнтів. Зокрема, із впровадженням амбулаторного етапу реабілітації.

–  Цьогоріч у цьому ж закладі медпослуги вже надали 596 пацієнтам, – додала Антоніна Уманець. – На рівні області працюємо над розширенням спектру послуг медичної реабілітації.  Також налагоджуємо співпрацю із благодійними фондами та організаціями. Це дозволяє оновлювати обладнання в лікарнях, закуповувати найнеобхідніше

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100