реклама

реклама

polog0 У одному пологовому будинку гуляють вільні площі, а інший – запевняє, що він уже «в Європі», тож нікуди не переїжджатиме

«Як зупинитися на цьому хибному шляху, на якому стоїмо ми і влада?» – «Два пологові будинки місту надто дорого утримувати!», «Кажуть, що в пологовому будинку №1 народжуватимуть по-європейськи. Та якщо нас дооснастити, замінити вінка – у нас буде дві Європи!» – «100% виконання по пологам може бути лише на базі одного пологового будинку в Черкасах!»

Черкаські пологові "колиски надії" - штормить. Лікарі бояться змін...

Черкаські пологові "колиски надії" - штормить. Лікарі бояться змін...

Скільки людей – стільки думок. Та відомо одне – вже у квітні у місті стартуватиме реформування. Директор департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Черкаського міськвиконкому Олег Стадник неодноразово пояснював необхідність цього – «Основні чотири передумови реформування: критична точка невідповідності існуючої мережі медичних закладів у місті з можливостями фінансування; надлишкова кількість ліжок; введення в дію обласної дитячої лікарні; мінімізація тих напружень, які можуть виникнути в результаті загальнодержавної системної реформи охорони здоров’я».

Реформування галузі зачепить і пологові будинки міста.

3 березня у пологових будинках міста побувала заступник міського голови Черкас Любов Майборода. Вона на власні очі вирішила подивитися, який нині стан обох медичних закладів. Лікарі сприйняли візит Любов Володимирівни як шанс вкотре розповісти владі про свої біди. Разом з заступником мера пологові будинки оглядав і «Прочерк».

Пологовий будинок №2: «Ми давно вже в Європі!»

Колектив цього пологового будинку болючіше сприймає розмови про реформування галузі, адже владою озвучувалися плани, що саме пологовий будинок №2 можуть приєднати до пологового будинку №1, який має багато пустуючи приміщень. Інша ж ідея влади – розподілення функцій між двома пологовими будинками – щоб один займався фізіологічними пологами, а інший патологічними станами, тобто проблемами репродуктивного здоров’я та безпліддя, – сприймаються колективом пологового будинку №2 легше.

Василь Габро: "Пропонуємо на базі нашого закладу створити центр репродуктивного здоров’я жінки"

Василь Габро: "Пропонуємо на базі нашого закладу створити центр репродуктивного здоров’я жінки"

– Пропонуємо на базі нашого закладу створити центр репродуктивного здоров’я жінки і при цьому скоротити загальну кількість ліжок, – розповідає головний лікар Пологового будинку № 2 Василь Габро.

У цьому закладі розуміють, що через демографічну ситуацію та інші чинники обидва пологові будинки у місті не завантажені на всі 100%. Але тут готові за будь-яких умов зберегти структуру двох пологових будинків. Працівники пологового будинку №2 перелічують переваги свого закладу: мовляв, їх будівля хоч і старіша за будівлю пологового будинку №1, проте збудована за типовим проектом. Система операційна-ліфти-їдальня тут чітко спланована.

– Якщо ми не виконуємо ліжко-день, то у двох пологових будинках можна скоротити однакову кількість ліжок акушерського стаціонару – по 15, – говорить заступник головного лікаря з лікувальної частини Світлана Кріт.

– Нині оптимізація назріла не лише заради економії коштів. У країні в цілому назріла реформа галузі охорони здоров’я. Поки що у пілотних проектах беруть участь інші області. Але у 2013 році Черкащина також буде задіяна в цьому. У нас потрібно створювати потужний перенотальний центр. Щороку збільшується кількість патологій. Якщо у жінок є проблема не виношування, то вони їдуть до нас. У нас є база, кадровий потенціал, ми співпрацюємо з фондом Пінчука- «Колиска надії», – розповідає завідувачка відділенням новонароджених Світлана Білогорова. – Тож правильно було б розглянути питання щодо усилення нашого пологового будинку. Он пишуть, що у пологовому будинку №1 народжуватимуть по-європейськи, бо в них зроблені пологові зали з санвузлами. Але у нас з самого початку були зроблені такі кімнати. Тож якщо нас до оснастити, у нас буде дві Європи! Ще у 2002 році нас атестувала комісія Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ми тоді перші в області отримали золоту дошку.

Пологовий будинок №2 відповідає типовим будівельним нормам

Пологовий будинок №2 відповідає типовим будівельним нормам

Є й інші причини, через які лікарі не хочуть об’єднуватися з пологовим будинком №1. Головний лікар показує заключення міської санепідемстанції.

«Черкаський пологовий будинок №2 збудований за типовим проектом і повністю відповідає вимогам ДБН В.2.2.-10-2001 «Державні будівельні норми України. Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» щодо структури, набору та площі приміщень… Концентрація акушерської допомоги населенню міста на базі лише Черкаського пологового будинку №1 приведе до її погіршення… Гінекологічне відділення та відділення патології вагітних пологового будинку №1 за площами лікувальних, палатних та санітарних приміщень не відповідають вимогам чинного законодавства і за потужністю не зможуть надавати повноцінну акушерсько-гінекологічну допомогу жіночому населенню міста, що в свою чергу призведе до ускладнення епідемічної ситуації…» – написано у заключенні за підписом головного державного санітарного лікаря міста Черкаси Василя Загороднього.

– Як зупинитися на цьому хибному шляху на якому стоїмо ми і насамперед влада? От до нас у один корпус планують перевести Другу міську лікарню. Але ж у тому корпусі для розміщення ліжок годяться лише третій та четвертий поверхи. А перший і другий – технічні. Там лабораторія, адміністрація тощо. Тож як там розмістити 120 ліжок, коли там може вміститися лише 60, я не знаю, – говорить завідувач відділенням гінекології Віктор Лінь.

Його колеги пропонують – краще перевести Другу міську лікарню у старий корпус пологового будинку №1, попередньо перевівши звідти в основний корпус деякі відділення пологового будинку.

Керівництво пологового будинку №2 підготувало у департамент охорони здоров’я і соціальної політики МВК пропозиції відносно оптимізації та реорганізації закладу. Колектив закладу готовий затягнути паски (скорочення на 15 кількості ліжок, зменшення витрат за рахунок скорочення стимулюючих виплат, за рахунок відпусток без збереження зарплати тощо), аби його залишили в спокої.

Пологовий будинок №1: «В принципі, підтримуємо ту думку, що щось змінювати треба».

Головний лікар пологового будинку №1 Володимир Зеленько, що працює на цій посаді вже 14-й рік, проводить екскурсію своїм закладом: показує і незаповнені відділення, і ще зовсім пусту, відремонтовану «під євро» частину пологового відділення.

Володимир Зеленько:"Обидва наші пологові будинки працюють на 50% потужності..."

Володимир Зеленько:"Обидва наші пологові будинки працюють на 50% потужності..."

– У 1998 році в нас було 290 ліжок, сьогодні – 120 ліжок. Щороку їх кількість зменшується. Ми не кажемо про те, що треба когось закривати, але підтримуємо те бачення, що щось змінювати треба. Обидва наші пологові будинки працюють на 50% потужності. Тобто, якщо не враховувати такі питання, як доля персоналу, доля вивільнених приміщень, то можна сказати одне – 100% виконання по пологам може бути лише на базі одного пологового будинку, – говорить головлікар.

Пологовий будинок очікує наступна проблема. Два його «квартиранти» – відділення обласного перинатального центру збираються виїжджати у майбутньому з орендованих приміщень в обласну дитячу лікарню. Тобто в пологовому будинку звільниться ще більша кількість площ.

– Пустуватимуть 2,5 поверхи. Ми готові сьогодні також зменшити на 5 ліжок гінекологічне відділення, але за умови, що до нас на пустуючий поверх переїде гінекологія з пологового будинку №2, – говорить Володимир Зеленько. – Адже якщо реорганізація розпочнеться, фахівці обласного перинотального центру від нас поїдуть, а взамін ніхто не заїде, нам це буде економічно невигідно.

Медичне керівництво Черкас запевняє, що оптимізація не погіршить якість надання послуг лікарнями

Медичне керівництво Черкас запевняє, що оптимізація не погіршить якість надання послуг лікарнями

          

Більш прагматичний заступник головного лікаря з економічних питань Сергій Миколенко:

– Два пологові будинки нашому місту утримувати надто дорого. Взяти хоча б комунальні послуги. Вони зростають. Якщо ми за рахунок одного пологового будинку будемо акумулювати ці кошти, то зможемо більше грошей спрямовувати і на закупівлю медичного обладнання, і на капітальні ремонти, – каже він.

Та не всі серед керівництва медзакладу розділяють таку думку.

– Можна завантажити пологовий будинок на 100%. Але ж відпрацьовані палати слід обробляти. На це треба час. Та й щодо санітарного режиму важко уявити ситуацію. Тож мені здається, що не слід закривати пологовий будинок №2, – говорить заступник головного лікаря з медичної частини Надія Дейнека.

Деякі колеги її підтримують: мовляв, давайте скоротимо певну кількість ліжок, а далі побачимо, можливо, цього буде достатньо.

– Зосереджуватися потрібно не на двох пологових будинках, а на обласному пологовому будинку. У 2013 році, як було сказано, наша область повинна дати на гора обласний пологовий будинок, або іншими словами – обласний перинотальний центр, – говорить головний спеціаліст з акушерства і гінекології головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської ОДА Ірина Білоус. – На сьогодні бачення мого керівництва таке – обласний перинатальний центр слід створити на базі обласної лікарні.

Після оглядин пологових будинків Любов Майборода зізналася, що у неї поки що немає чіткої відповіді на питання: чи потрібно об’єднувати два пологові будинки

Після оглядин пологових будинків Любов Майборода зізналася, що у неї поки що немає чіткої відповіді на питання: чи потрібно об’єднувати два пологові будинки

Заступник міського голови Любов Майборода визнала, що сама ще вагається з "діагнозом" для черкаських пологових будинків.

– Так, у пологовому будинку №1 справді є вільні площі і їх було б доцільно заповнити. У той же час пологовий будинок №2 – це повноцінний заклад, у ньому налагоджена робота, тож розформовувати його – не зовсім доцільно. Можливо, справді було б краще зробити на базі пологового будинку №2 такий собі центр здоров’я жінки, – міркує Любов Володимирівна.

реклама

Коментарі  

 
0 #18 Voros 21.03.2011 00:56
У Майбороди запитали :))) ..........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #17 Fagot 17.03.2011 21:44
Скорочуйте в першу чергу чиновників мерії та райвиконкомів, які з`їдають 46 мільйонів гривень щорічно при норматіві витрат на апарат управління - 16 мільйонів. Нам потрібні лікарі і лікарні, а не чиновники-дармоїди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #16 глаша 17.03.2011 12:15
шо ви чудите куди закривать!!!???? щороку влітку, коли миють один з пологових будинків, то породіль намагаються всіх упхнути в інший, а там не вистачає місця. чи хотіли б ви шановні можновладці, щоб ваші дружини під час переймів валялися десь по коридорам пологових будинків на каталках, а не на нормальних ліжках у палатах?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #15 Кrushtoff 14.03.2011 23:03
Інформую "проинформованог о", що в палатах пологових будинках запроваджений режим чистоти, а не стерільності. Тому чоловіки породіль та відвідувачі можуть ходити у власному одязі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #14 Анастасія 14.03.2011 16:21
А буде те, що й з дитячими садками... оптимізували - здали в оренду, а дитину дуже важко влаштувати в садочок, одні офіси та приватні школи.
Щодо першого коментаря - народжувала в другому й Кузляєву з його дружиною того ж бажаю.
Дуже негативно відношусь до того, що об"єднують пологові. Їхати через все місто народжувати - неповага до породіль, та можна й не доїхати по таким дорогам - народити на пів шляху.
Таке враження, що одна "непотрібна та незаповнена" будівля пологового будинку робить величезну дірку в міському бюджеті...смішно.
Давайте закриємо обидва пологові і народжувати будемо вдома, як наші прабабусі, а ще краще в полі, вони ж народжували.
Другий пологовий - новіший, повністю вкомплектований , сучасний заклад. Мабуть комусь до вподоби стала ця будівля (іншого пояснення для себе не знахожу).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Сергей Кузляев 14.03.2011 13:04
Kotovsky, я народжувати не збираюсь.
Моя дружина народжуватиме або на Чехова, або не у Черкасах.

А "ділення і множення" якраз показує реальну картину.
Тобто один пологовий будинок приймає 4 пологи у день (в середньому), у той час як у іншому порожні палати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #12 Kotovsky 14.03.2011 12:18
Цитую Сергей Кузляев:
Цитую Helen:
А 1700 принятых родов за прошлый год, куда реформировать?


Це по 4 роди в день?!!!!!!!
Ого, як багато!!!!!!!!

У Вас, пане Кузляєв, схоже стало поганою звичкою все "ділить" та "усереднювати". Мабуть своїх дітей ще нема? А якщо будуть, то де будете "народжувати"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #11 Сергей Кузляев 14.03.2011 10:28
Цитую Helen:
А 1700 принятых родов за прошлый год, куда реформировать?


Це по 4 роди в день?!!!!!!!
Ого, як багато!!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 обиватель 13.03.2011 20:05
Не можете утримувати-віддайте в оренду колективу,заодн о легалізуються заробітки наших гінекологів......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 Helen 11.03.2011 13:45
А 1700 принятых родов за прошлый год, куда реформировать?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100