реклама

реклама

Об’єднання трьох владних партій в одну безперечно полегшить черкаському виборцю прийняття рішення, коли він розглядатиме бюлетень. Проте чи розбиратиметься черкаський виборець у прізвищах, чи орієнтуватиметься лише на загальнонаціональний бренд? «Прочерк» спробував більше познайомити виборців з черкаськими «порошенківцями», серед яких можна побачити як відомі обличчя, так і нових несподіваних персонажів.


Лідер, який не перемагав

На початку цієї весни Черкаський обласний осередок партії «Солідарність» замість немісцевого Олега Гладковського (який до 2014 року мав прізвище Свинарчук, – ред.) очолив нібито місцевий Василь Фурман. Дійсно, де-юре він є черкащанином, бо родом з Черкащини. Проте де-факто проживає у Києві, де працює ректором Київський інститут банківської справи. Принаймні так було вказано у відомостях, які він подавав до ЦВК на виборах до парламенту, де він не переміг. Зокрема, на виборах до ВРУ у 2012 році він зайняв 4 місце, а на виборах 2014 року – 2-ге.

До речі, щодо Гладковського (Свинарчука), який йшов торік на місцеві вибори як президент корпорації «Богдан» і стверджував, що в нього була найдорожча виборча кампанія, то одразу ж після виборів він склав депутатські повноваження, не забажавши промінювати столицю на Черкаси.

– Вважаю, що це абсолютна невідповідність лідера обласної організації займаній посаді при тих посилах до суспільства, з якими політична сила іде на вибори, – говорить у коментарі «Прочерку» голова обласної організації КВУ Максим Михлик. – Наприклад, Фурман ніколи не був черкащанином. Тут він бував наїздами. Фактично, він киянин і чужий в нашому черкаському політикумі. Не повинен бути таким лідер пропрезидентської сили. Таким був і Гладковський, і вважаю це великим промахом партії влади.

Попри очікування, Фурман не очолив список до обласної ради. Натомість першим номером став чинний голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, який вже колись був депутатом облради від «Нашої України». Нині ж він знову йде в депутати від партії влади, що логічно, враховуючи його посаду.

Саме ж об’єднання трьох політсил – «УДАРу», Блоку Петра Порошенка та «Фронту Змін» – передбачає, що списки мали формувати з представників перших двох партій, бо, за словами Арсенія Яценюка, «Фронт Змін» у місцевих виборах участі не братиме. Отже, єдина владна сила йтиме під назвою «Солідарність».

– Це непросто йти на вибори будучи «партією влади», коли в країні війна, економічна криза, болісні реформи, які пробуксовують по окремим напрямкам. Ілюзій ніхто не має. Розраховуємо на наших кандидатів, на виборців, які розуміють небезпеку популізму та необхідність реформ, – каже в коментарі «Прочерку» заступник голови ОДА Юрій Сас, який нині є депутатом Черкаської міськради від БПП, а балотується по списку до облради.

Перестаралися: недобудований ще з 90-х років минулого століття Будинок культури став місцем для реклами районної організації партії «Солідарність», – повідомляє кореспондент «Шпола онлайн». Фото з сайту видання.

Перестаралися: недобудований ще з 90-х років минулого століття Будинок культури став місцем для реклами районної організації партії «Солідарність», – повідомляє кореспондент «Шпола онлайн». Фото з сайту видання.

 

«Прочерк» поцікавився, як ідейним «ударівцям» почувається у списку під вивіскою «Солідарність»?

– У нас демократична партія і я можу висловити особисту позицію. І насамперед зауважу, що кожен сам вправі вирішувати для себе, чи готовий він далі йти з партією. Так, юридично члени «УДАРу» йдуть на вибори від «Солідарності», проте сама партія «УДАР» існує. Як буде після виборів? Очевидно, «ударівці» входитимуть у члени БПП, – міркує юрист, заступник голови обласної організації «УДАРу» Руслан Дмитренко. – Знаєте, я не можу не погоджуватися з тим рішенням, яке прийняв щодо об’єднання партій наш лідер Віталій Кличко. Я розумію, що можуть бути причини, які озвучуються, а можуть бути й такі, які не озвучуються. Очевидно, для об’єднання політсил були важливі причини і я поважаю таке рішення Віталія Володимировича. Нічого страшного в об’єднанні не бачу: і там, і там є відповідальні люди. Усі ж ми працюємо на один результат. Я довіряю нашому лідеру, який вибрав таку лінію поведінки і ручається за партію.

Кандидати, до яких є питання

Розпочинаючи цикл презентацій команди та знайомлячи з програмою, Василь Фурман зібрав біля себе нові обличчя. Так, журналістам були презентовані член черкаського виконкому Валерій Макеєв, природозахисниця Людмила Ткаченко, молодий підприємець Ігор Новицький, перший заступник мера Сміли Андрій Шовкун тощо. До речі, останній вже встиг відзначитися: Андрію Шовкуну на початку місяця у столиці підпалили машину «Subaru».

– У мене є бажання займатися тим, чим я займався, але не завжди є можливості. Мета: бути ближче до процесів, що пов’язані з миром на Сході, тож коли запропонували стати кандидатом від цієї політсили, погодився. Проте зауважу, що я безпартійний, – каже в коментарі «Прочерку» черкаський правозахисник Валерій Макеєв, який перебував у полоні терористів. – Крім того, я працював досить довгий час у виконкомі і зрозумів, що мої знання є доречними. Тож думаю, що я у владі буду доречним. Хоч тут і не заробиш (сміється - ред.). Кажу друзям, що за місяці роботи у виконкомі мені ніхто нічого не запропонував. А вони кажуть: «Значить, маєш авторитет».

Спершу Макеєв думав балотуватись по Золотоноші, звідки він родом, проте згодом зійшлися на Черкасах, в районі річ порту, де він мешкає.

– Особливих якихось дій – ходити, щось доводити, сперечатись, – не буду. Я думаю, що і так є публічною фігурою, тож робитиму те, що й робив.

З-поміж кандидатів до обласної ради можна виділити Любов Майбороду, Віктора Парамонова, Сергію Рубана.

Любов Володимирівні постійно закидають, що вона вже змінила не одну політичну силу, на що, до речі, політик зауважувала: «Партії – тимчасові. Майборода – вічна».

Любов Майборода то з одними, то з іншими

Любов Майборода то з одними, то з іншими


Що ж до Парамонова й Рубана, то відома їх співпраця з попереднім режимом. Так, Парамонов був членом Партії регіонів та висуванцем від цієї політсили на виборах 2012 року до парламенту по округу №194. А Сергій Рубан свого часу був помічником тодішнього голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба.

До речі, в діяльності Рубана журналісти нещодавно помітили такий собі казус. «Порошенківець» наголошував на своїй значній ролі у появі в Черкасах нової поліції. Проте нардеп від партії влади Мустафа Найєм був щиро здивований такими методами піару і запевнив, що роль Сергія Рубана у появі в Черкасах поліції дорівнює нулю.

Рубан і поліція: фото з "Фейсбуку"

Рубан і поліція: фото з "Фейсбуку"


– Якщо поглянути списки, то видно, що з одного боку команда робить ставку на сильних мажоритарниках, які давно працюють в округах, мають сталих прихильників, постійно спілкуються з виборцями. Частину таких кандидатів можна назвати «сильних господарників». Поряд з такими є й інші кандидати, яким партійна приналежність неважлива. Вони в минулому скликанні могли бути депутатами від Партії регіонів, у попередньому від «Батьківщини». І такий політичний шлейф кандидатів може зменшити рейтингову підтримку партії, – зазначив Максим Михлик.

Цікавим також є список кандидатів до Черкаської міської ради. Тут ми бачимо і знайомі обличчя (Чернявський, Волошенко, Кудактін, Личко, Більда, Ткаченко, – фактично це нинішні депутати міськради) і нові обличчя, як-от, активісти Олег Скалько, Олексій Ющенко, підприємець Ігор Калашник, бізнесмен Володимир Халай, екс-регіонал, екс-депутат Василь Пивоваров, який на виборах 2014 року не зміг потрапити до міськради від партії афганців «СВІЧА».

Чинний міський голова Черкас Сергій Одарич, який раніше говорив про можливість об’єднання на виборах своєї політсили з БПП, а потім відмовився, назвав деяких людей у списку «сумнівними особами» «з кримінальним минулим».

Зазначимо, про те, що вони колись мали проблеми з законом, справді визнавали нинішній кандидат від БПП у мери Черкас Олександр Радуцький та кандидат в депутати від БПП Олег Скалько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидати від БПП переконують, що вони не «злочинці». Відповідь Одаричу

Однак і інші представники команди БПП мають чим виділитися. Так найбільшим прогульником сесій міськради цього року став очільник фракції «УДАР» Сергій Кудактін (41% пропущених сесій), про що інформував рух «Чесно».

Здивував усіх член команди БПП, депутат міськради Андрій Більда. Після того як ЗМІ облетіло фото, де Більда з Олександром Радуцьким та Олександром Савенком проходили у військкоматі медкомісію, лише перший не обмежився фотографією, а пішов до армії.

– Я готовий брати участь у виборах без відриву від армії і працювати зі штабом, щоб за мене проводили агітацію. Адже перебування в армії не вічне, і вже через рік я зможу виконувати депутатські обов’язки. Хоча я їх виконую і зараз, бо активно працює моя депутатська приймальня, робота в окрузі триває, допомагають друзі-підприємці, – розповів у коментарі «Прочерку» Андрій Більда.

До речі, поки одні в армії, інші – піаряться. Так, за повідомленням ГМ «ОПОРА», від імені депутата Володимира Халая, який помічений в списку кандидатів від БПП, ремонтують частину дороги в Черкасах від вул. Благовісна до вул. Шевченка. Біля ремонтних робіт ставлять його переносний банер з написом: «роботи по облаштуванню території в дворі вашого будинку проводяться за сприянням депутата Володимира Халая».


У коментарі ОПОРІ він зазначив, що кошти на ямковий ремонт дороги були виділені з міського бюджету за його ініціативи.

Окрім цього, на перехресті вулиць Гоголя та Кірова було встановлено три стенди, на яких було вказано, що роботи по облаштуванню прибудинкових територій проводяться за сприяння депутата. Нині, за повідомленням голови черкаської міської ТВК Анатолія Кошового, В. Халай не подавав документи на реєстрацію кандидатом на місцевих виборах.

«Згідно ст. 54, п. 2 Закону України «Про місцеві вибори»: «Місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів». Також згідно ст. 60, п. 4 закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг», – інформує «ОПОРА».

Влада, яку завжди обирає Черкащина

Чомусь так сталося, що черкащани завжди обирають владу, на яку потім і скаржаться. Так, синьо-біле майбутнє черкащани обирали в 2010 році, коли були місцеві вибори. 18.65% голосів набрала тодішня партія влади – Партія регіонів – по Черкащині на парламентських виборах у 2012 році, поступившись лише «Батьківщині». А вже у 2014 році на парламентських виборах лідирували «Народний Фронт» та «Блок Петра Порошенка».

Обласна преса - про вибір черкащан у 2010 році

Обласна преса - про вибір черкащан у 2010 році


– У «Солідарності» гарні шанси. По-перше, партія влади завжди підтримується частиною населення. Від 10 до 15% виборців завжди підтримує партію влади. Плюс до того, на цих виборах БПП попрацювали досить розумно, об’єднавши всі провладні сили в один кулак. Так, вони домовилися з «УДАРом», і з «Народним Фронтом», який не йде на вибори. І Радикальна партія тепер зовсім не асоціюється з владою, а «Батьківщина», як завжди йде самостійно. Тобто, на провладному полі «Солідарність» залишилася одна. І це імпонує виборцям, які втомилися дві того, що де два українці, там три гетьмани. Централізація провладних сил в одному місці додасть їм балів, – каже Максим Михлик.

Також експерт КВУ зазначив, що у Президента можуть бути підготовлені на вибори деякі козирі, які він використає для підтримки партії.

– Це можуть бути гучні звільнення, призначення, або ініціювання нових реформ тощо, – зазначив Максим Михлик.

Подібний результат по виборах у відсотковому плані дає партії влади і міський голова Черкас та учасник багатьох виборчих процесів Сергій Одарич. Хоч і очікувано, він, як лідер команди Вільних демократів і як опонент, критикує діяльність команди БПП.

– Думаю, що результат в «Солідарності» буде не надто високий, значно нижчий, ніж мала б отримувати партія влади. Я думаю, що по місту Черкаси цей показник становитиме близько 12-15%. Це максимальний результат, який може отримати БПП. По області, можливо, трошки вищий, але несуттєво, – прогнозує Сергій Одарич в коментарі «Прочерку».

– Припускаю, що на невисокий результат по голосуванню за БПП впливатиме наступні чинники. По-перше, як відомо, БПП об’єдналися з «Фронтом Змін». Таким чином, Президент бере на себе відповідальність за компетенцію Уряду, у тому числі питання тарифів, підготовки до зими, початку опалювального сезону тощо. А рейтинг прем’єра і його команди надзвичайно низький по всій Україні. І тому цей негатив, який раніше Президента не торкався (бо його сферою компетенції була оборона, антитерористична операція, зовнішня політика, дипломатія), тепер зачепить і його, адже відтепер на плечі Петра Олексійовича лягають і господарські питання, економіка тощо. А по-друге, тут є і регіональний момент, бо насправді команда, яка сформована в Черкасах, викликає розчарування. Адже серед прихильників Президента люди освічені, культурні, інтелігентні, успішні… Тож прогнозую відтік прихильників до інших політичних сил.

– Але виборець, здебільшого, ведеться на зовнішню рекламу. То чи буде він прискіпливо вивчати списки?

– Зовнішня реклама – для невідомих сил. Тоді можна вводити виборця в оману і формувати позитивний імідж. Коли ж іде діюча партія влади, то «обгортки» не працюють. Тут треба йти лише з конкретними справами. Чи є провладній силі чим похвалитися?...

реклама

Коментарі  

 
+1 #50 малиновка 26.10.2015 23:07
[quote name="Эней"]Одного кандидата в мэры Радуцкого достаточно, чтобы полностью дискредитироват ь БПП в Черкассах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #49 PRETTY MAIDS 23.10.2015 10:39
Швидше за все Захід поставив перед Порошенком задачу -
зробити Україну федеральної, за типом Югославії. Тобто
розділити Україну, як свого часу розділили Югославію.
Напевно, Порошенко пообіцяли в обмін спокійну старість в
Європі. У такому випадку стає зрозумілою вся ця метушня
Порошенко з Опозиційним блоком, якому віддають
Південний Схід, Галичину віддадуть Польщі, А ОТ КУДИ ЦЕНТР
ПОДIНУТЬ не зовсім зрозуміло. Може колючим дротом обнесуть, ток
пропустять, а хто виживе, з голоду не сконає, що не замерзне,
тих віддадуть на вічне володіння Порошенко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #48 Дмитро 22.10.2015 18:42
мабуть президент не знає хто в його списках,або він знає щоготується в Черкасах ...... шабаш!Я знаю мер буде Одарич.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #47 PRETTY MAIDS 22.10.2015 16:32
З фото зрозумiло,шо в них хворе серце мабуть стенокардiя
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #46 Сеня Рудик 17.10.2015 23:46
Авторе, поважайте КОНСТИТУЦІЮ і, нарешт, сам себе! Влада, яку завжди обирає Черкащина - Політична сила, яку обирає..., Партія влади - правляча партія іт.і.. Бо якщо ми ОБЕРЕМО ВЛАДУ, то вже більше нікого обирати не будемо, бо вона ВЛАДА, вона найвища і її не можна ні обирати ні контролювати. А обирати можемо пока владою є МИ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #45 Я черкащанин 16.10.2015 18:28
Цитую PRETTY MAIDS:
Ж...би не можуть збагнути, що головна мета розвитку суспільства це гармонії
розвитку продуктивних сил та наукового прогресу, а це можливо тільки в
повернення концетрації ліквідності на території,де мають розвиватися
ці продуктивні сили. Розвиток продуктивних сил стримують корупція,
паразитуюча бюрократія держави, збоченість еліт( надмірність
задоволення егоїстичних прагнень, аж до злості та нетерпимості),
младошароварник и.Проблема сьогоденна -прибрання здичавілих р..л.
У автора нема притаманного системного аналітичного розуму, який би
він використав для аналізу мети і відповідних дій Ваших політичних партій бо
їм світить політичний маргінес.


Класно загнув! Мені подобається! Піши ісчо!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #44 Дмитро 16.10.2015 17:36
Як міг президент допустити до Солідарності Радуцького?Як могло таке статься?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #43 PRETTY MAIDS 13.10.2015 10:19
Ж...би не можуть збагнути, що головна мета розвитку суспільства це гармонії
розвитку продуктивних сил та наукового прогресу, а це можливо тільки в
повернення концетрації ліквідності на території,де мають розвиватися
ці продуктивні сили. Розвиток продуктивних сил стримують корупція,
паразитуюча бюрократія держави, збоченість еліт( надмірність
задоволення егоїстичних прагнень, аж до злості та нетерпимості),
младошароварник и.Проблема сьогоденна -прибрання здичавілих р..л.
У автора нема притаманного системного аналітичного розуму, який би
він використав для аналізу мети і відповідних дій Ваших політичних партій бо
їм світить політичний маргінес.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #42 бульба 12.10.2015 18:58
Цитую Думка на загал:
Цитую бульба:
Тулуб після себе залишив обласну дитячу лікарню. річпорт, пенітцентр, діагностичний центр в обллікарні. Що на противагу патрійоте дутий диванний ??????

Все вірно, але не було б пихатого та вседозволенного відношення його та йому подібних до всіх і вся, не було б Майдану, не було б війни та втрати територіальних кордонів.

Війна то результат допуску до влади представників землі обітованої. Поглянте як вони з Палестиною живуть по сусідству десятки років. А ви поведися на їх брехні й дали їм владу. А коли випав шанс воювати українцями то вони з радістю під керівництвом дяді Сема зайнялись цим.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #41 Эней 11.10.2015 12:13
Цитую черкащанин:
И если не остановить этот порошенковский безпредел,умоем ся мы с вами кровавыми слезами.


Уточняю порошенковско - турчиновско - яценюко - юлиевский бютовский беспредел :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Проблема в том ,что черкащане помнят и тот беспредел, который был ДО Порошенко. И его не хотят ещё больше. Тем более ,что альтернативу нам предлагают как раз архитекторы черкасского ПРиБЮТа, вдоволь поиздевавшиеся над черкащанами в 2013.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100