реклама

реклама

Презентація проекту «Чигирин – місце народження нової нації» відбулася 13 травня у Києві.

Потенційні іноземні та вітчизняні інвестори, народні депутати, можновладці, діячі культури та представники черкаської діаспори були запрошені до Національного комплексу «Мистецький арсенал», де відвідувачам відкривали родзинки козацького краю. А ще – переконували спонсорувати і усіляко підтримувати унікальне сакральне місце в самому серці країни.

Задовго до анонсованого початку дійства чигиринські майстри розгортають на території комплексу справжнє містечко… Чого лишень не виставляють на огляд та продаж – від глиняних горщиків та книг до десятків видів меду, настоянок та наливок.

Тетяна Шишкіна із хутора Буда привезла до столиці особливий товар – власноруч зібрані трав’яні чаї та чудодійний лікувальний… оцет.

–  Робимо його самі, адже наша Буда – це яблучний рай! Рецепт незвичайний – із додаванням меду. А оздоровчий та лікувальний ефект – то вже доведений факт, – ділиться секретами жителька екопоселення. – Однак ми приїхали не лише щоб показати продукцію. У першу чергу, хочемо, аби про Чигиринщину дізналося якомога більше людей. Адже сьогодні багато хто навіть не знає, що це за місце! Підходять, запитують…


Гості ще на підході, а ярмаркові столи вгинаються від краму. Пані Марія привезла на дегустацію для киян кілька видів меду, а ще – медові настоянки, віск, квітковий пилок – найпопулярніші продукти бджільництва, що використовуються у медицині.

– Липовий, квітковий різнотрав’я… Смак меду залежить від того, що туди входить. А на Чигиринщині якраз величезні території медозбору – тут вам і акацієві гаї, і ліси, і луги. Ось у цьому і особливість чигиринського меду, – констатує жінка.

Поруч козаки розгортають презентацію Холодного Яру. Розповідають, чому кожному українцеві необхідно приїхати в ці місця хоча б раз за життя. У військового волонтера і козака «Вільного козацтва Холодного Яру» Юрія Ляшка на грудях – нова ювілейна відзнака «Холодний Яр». Її отримав за участь у бойових діях у Щасті. Така ж є у лідера «Правого сектора», народного депутата Дмитра Яроша. Чоловік переконує: місця, що могло б зрівнятися з Чигиринщиною в плані історичної спадщини, в країні немає.

– Навіть якщо поверхнево узяти, Чигиринщина – це що? Хмельницький, перша столиця України, Коліївщина, Холодноярська республіка... Де ще в Україні таке було? А ще це реліктовий тисячолітній ліс, де не втрачено цей могутній дух. Сьогодні, в умовах війни, ці місця мали б привертати увагу українців, як ніколи, – переконаний Юрій Юрійович.


Поки розмовляємо, на територію заходу починають прибувати запрошені – влада, бізнесмени, діячі мистецтва. Серед них – народний депутат України Олег Петренко, заступник губернатора Черкащини Юрій Сас, екс-міністр культури Євген Нищук, голова Чигиринської РДА Володимир Клименко, декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук, відома артистка Ірма Вітовська, радник Голови спостережної ради Діамантбанку Мойше Соркін, президент холдингу AgroGeneration Джон Шморгун, та інші. Біля входу їх зустрічає директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна. Тимчасом на відкритому майданчику експозицію вже оглядають запрошені гості з Черкащини – підприємець Олексій Душейко, відомий політик та підприємець Микола Мирза з дружиною Тетяною. Гості з цікавістю розглядають чигиринські диковинки, дегустують наливки та меди, фотографуються у спеціально створеній фотозоні.

Однак це, як виявляється, – лише прелюдія дійства. Справжня його мета – презентація перспективних проектів, готових до втілення на Чигиринщині. Саме ці пакети пропозицій – головна «страва» на Чигиринських вечорницях.

Презентація розпочинається в павільйоні «Мистецького Арсеналу». Його велетенські площі прикрасили унікальні експонати Національного історико-культурного заповідника «Чигирин». Відкриває презентацію ініціаторка проекту – голова Громадянського руху «За процвітання Черкащини» та одна з найуспішніших бізнес-леді країни Наталія Нетовкіна. Громадська діячка зізнається: розпочати безпрецедентну кампанію з порятунку прекрасного, але украй депресивного регіону її надихнули революційні події в Україні.


– Бачу сьогодні тут дуже багато своїх однодумців і сподіваюся, що майбутніх союзників, – звертається вона до присутніх. – Назва проекту «Чигирин – місце народження нової нації» звучить дуже амбіційно. Однак із власного досвіду знаю – лише амбітним проектам судилося змінити наше життя… І Чигиринщина не заслуговує іншого, адже це місце вражає! Це – місце сили для кожного українця.

Гостям презентують фільм про відомі і незаслужено забуті чигиринські пам’ятки. Після того ж як вщухають аплодисменти – демонструють район таким, як він є. Без прикрас. А це – і катастрофічне зменшення кількості населення, відсутність інфраструктури та якісних доріг, безліч закинутих і недобудованих будівель.

– Лише один приклад. За півтори години, що триватиме наша презентація, ресторани Києва одержать від клієнтів стільки ж виручки, скільки заклади Чигиринщини отримують за весь рік! Дуже прикро, що унікальний туристичний потенціал краю не використовується. І якщо ми не долучимося сьогодні і не зрушимо разом проблему, то за тридцять років він взагалі може перетворитися в пустку, – констатує Наталія Нетовкіна.

Як рішення перспективним інвесторам пропонують цілий пакет готових до реалізації проектів. Кожен презентують їхні автори та розробники. Серед найбільш цікавих – зведення на Чигиринщині елітної школи-ліцею, готельного комплексу «Мамаїв дуб», нові технології пасічного господарства в екологічно чистій місцевості. Окрім освіти та туризму, одним із напрямків розвитку Чигиринщини експерти бачать нову енергетику, а це – будівництво міні-заводів із переробки органічних відходів на біопаливо. У сфері сільського господарства, гостям пропонують вкладатися не в менш прибуткову і потрібну справу – будівництво свинокомплексу, що має забезпечити місцевих жителів роботою, а споживачів – якісною продукцією.

Під час презентації до кола запрошених долучається і відомий український музикант Олег Скрипка.


– Це абсолютно мрійний проект, а оскільки я великий мрійник – мені це подобається. Це входить у резонанс з моїми думками і бажаннями щодо майбутнього України, – по завершенню заходу ділився враженнями він. – Усі, хто сьогодні виступав, говорили про майбутнє. І потрібно вкладати в це багато зусиль – тоді ми дійсно будемо жити в країні, про яку мислимо. На наших очах дивовижні речі відбуваються. Це казка!

По завершенню заходу гості обмінюються думками, спілкуються.

– Ти ж планував зводити завод? От і збудуй його краще в Черкаській області! – голосно доводить один із представників бізнесу іншому.

Вкладати кошти у розвиток Чигиринщини закликала і уродженка Черкас – генеральний директор Національного комплексу «Мистецький арсенал» Наталія Заболотна.

– Як забути цей чудовий козацький край? Це неможливо! Тому потрібно зробити все, аби він розвивався. І, в першу чергу, йдеться про підтримку інвестиціями, – відзначила вона.

На думку ж народного депутата від Черкащини Олега Петренка, козацький край вже давно чекав подібного шансу.


– Можна багато говорити про те, яка Чигиринщина класна, про національно-патріотичне значення… Але те, що я побачив сьогодні, – це так по-сучасному, по-науці – саме так треба підходити до розвитку регіону, – впевнений нардеп. – Нещодавно у нас відбулися вшанування холодноярських героїв. Оскільки я був організатором, то для багатьох нині асоціююсь із Холодним Яром. Напередодні травневих свят стільки дзвінків було – всі запитують, де будинок зняти, де зупинитись. А немає де! Тому це потрібно робити.

Задоволеною розмахом дійства лишилась і його ініціаторка.

– Презентація вдалася, присутніми були близько 30 іноземних інвесторів, а також представники вітчизняного бізнесу. Вважаю, що цього дня в мене з’явилися нові союзники. Сподіваюся, що люди повірили моїй команді і повірили в майбутнє Чигиринщини, – резюмувала по завершенню Наталія Нетовкіна.


Далі гостей чекало неформальне спілкування. Пригощали на вечорницях суто українськими стравами – борщ варили у котлах просто неба, а головною стравою фуршету стало сало у найрізноманітніших рецептурних поєднаннях. Насамкінець гості мали можливість поторгуватися за розкішні гончарні вироби та вишиті рушники від місцевих майстрів на аукціоні, потанцювати від душі та узяти участь у майстер-класі з народних танців. А завершили вечір під запальні рокові ритми гурту «Kozak System».

матеріал надано прес-службою Громадянського руху «За процвітання Черкащини»

реклама

Коментарі  

 
-13 #4 MQ 18.05.2015 09:11
люблю Наташеньку
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #3 РегіАнал 17.05.2015 14:49
Нетовкіна, розгони своїх д....лизів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #2 varvar 16.05.2015 19:41
Реклама Нетовкіноі - скоро вибори :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #1 СЕЛЯНИН 16.05.2015 08:28
Мед из весеннего разнотравья лесного и лугового очень удачно лечит от живота гемороя и нечистой силы Особенно он полезен украинским успешным бизнес-леди Где газификация-борица с коррупцией и назначенка представлять мои интересы в Киеве?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100