balaba2 11 років я прожив у місті Києві – вчився та працював. Рік тому я повернувся і пішов працювати у мерію міста Черкаси. Сьогодні відповідаю за містобудівний кадастр, я – архітектор. Чому змінив місце проживання? Тому що одружився, а кохана з Черкас. Ми познайомилися три роки тому на зустрічі випускників. Але найдивніше, що вона була моєю однокласницею. Тільки ми один одного не пам’ятали. Отож, я переїхав сюди, а нині уже і дитинку маємо…

 Мені подобається, що у Черкасах розвивається паркова інфраструктура. У нас 15 парків та скверів, зоопарк діє. 29 грудня затвердили новий генеральний план міста. Згідно з новим законом, його основна «маса» присвячена рекреаційній забудові територій, тобто озеленення, побудова розважальних закладів для дітей (ті ж аквапарки, атракціони вздовж набережної біля річки Дніпро). Мені, як архітектору, цікавою є споруда нинішнього Укрсоцбанку навпроти Хрещатик-сіті, а також забудова Національного банку України, Філармонія. А ще редакція газети «Черкаський край» в стилі модерн ар нуво XIX ст. Не подобається Хрещатик-сіті. Як на мене, дуже невдала споруда. Особливо, не до смаку віконне скло жовтого кольору. Це була мода ще першої половини 90-х років, коли починався так званий євро-ремонт. Та й проект був дуже-дуже довгий. Пам’ятаю яму під паркінг. Нині її так і не забудували. Можна було значно краще спроектувати. Містобудівний осередок врешті-решт: навпроти Філармонія, Укрсоцбанк… Обіграли б у такому ж стилі. Ніякого конструктивізму.

Черкаси для мене унікальні. Чим? Своїм соціальним забезпеченням. Це по-перше. По-друге, на роботу значно легше добиратися. Маю на увазі пішеходну доступність. По-третє, квадратно-гніздова компактна забудова міста. Заблукати неможливо. По-четверте, наявність магазинів. У Києві, для порівняння, із центру міста виносять усі продуктові магазини під бутіки, офіси. Тут це все залишається. По-п’яте, безпека. Порівняно знову ж таки з Києвом та іншими містами-мільйонниками, тут не наскільки багато приїжджих людей. А це інша культура та інше оточення. А ще на одній із сесій міської ради розподіляли кошти на камери спостереження знову ж таки для безпеки громадян.

"11 років я прожив у місті Києві – вчився та працював. Та мені справді подобаються Черкаси"

"11 років я прожив у місті Києві – вчився та працював. Та мені справді подобаються Черкаси"

Чому більшість черкасців хочуть виїхати з міста? Що більше місце (місто), то більші можливості. Наприклад, цього року університет закінчать близько тридцяти студентів гуманітаріїв із кафедри української філології. Маленька частка з них хоче працювати за фахом. Але де знайти вільні місця в місті, що має населення менше ніж півмільйона жителів?

Так історично склалося, що люди переїжджають із села в містечко, з містечка в місто, з міста в столицю. Паралель хижака, що розширює свій прайд, а отже і територію у пошуках здобичі (засіб існування (гроші)). Менталітет сучасної молоді, особливо екстравертів за характером, можна описати так: «Хочу все і зараз. Я з молодих і ранніх».

У маленькій кімнаті (містечку) тебе легше зачепити за живе, наприклад, не поклавши яку-небудь річ на місце (на поличку, у шафу). Коли ти в ангарі (великому місці), тебе це вже не турбує, ти менше помічаєш негаразди (розбиті клаптики на дорогах, недоліки комунальних служб і т.д.). В більш швидшому урбаністичному темпі, ти можеш стрімко злетіти по кар’єрній сходинці і так само стрімко впасти. Адреналін! Саме цього хочуть люди, щоби владнати свою потужну молоду енергію. Вони готові до нових відкриттів, звершень, комунікабельності. Щоби знайти і показати себе в незнайомому суспільстві.

Коли я повертався (на постійно) до Черкас, мені казали, що ті люди, які зі столиці приїжджають до меншого міста частіше здобувають успіх, а ніж місцеві! Я в це вірю! Така моя думка.

Федір Балаба, архітектор, завідувач сектору містобудівного кадастру мерії Черкас

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #8 Черкащанка 18.02.2012 15:56
Умничка! Хорошая содержательная и от души статья. Грамотно написано, хоть и не журналист
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #7 хФома 18.02.2012 12:33
Супер, очень просто, за душу взяло!!!

ПРОЧЕРК - вам отдельное спасибо за такую публикацию. Поверьте, у нас люди тянутся к таким вещам, потому что устали от политиков, выскочек и прочих ....

Удачи!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Сергій з Кривалівки 17.02.2012 22:50
Іще один зайда в команді Одарича!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Юрий 17.02.2012 19:19
Молодец, Федор. Отличная история!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Володимир 17.02.2012 13:43
Молодець, дійсно щиро
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Федір Гонца 17.02.2012 10:09
Один з досить не багатьох порядних архітекторів, які працюють в нашому місті, про сьогоднішню мерію я взагалі мовчу. Молодці, Прочерк, що взяли в нього інтерв’ю! Дякую!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 choe 17.02.2012 09:50
вдалий матеріал. саме такі публікації додають позитиву в нашому непростому бутті. Успіхів тобі,Федоре!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Оксана Колісник 17.02.2012 09:31
Відчувається щирість і бажання в усьому бачити позитив. Головне, щоб не розвинулася звичка закривати очі на очевидність. А Черкасам дуже потрібні молоді віддані будівничі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100