75246780_2620754854651841_1603447046923091968_n Війна змінює багато чого. І ставить нові виклики. Окрім трагічних моментів є ще питання економіки.

Бідні будуть біднішати, а місцеві барони стануть ще впливовішими і багатшими. Ми можемо скотитися у 90-ті з криміналом і рекетом. Інша побутує думка, що ми мобілізуємося і будемо ще кращі.

Особиста свобода, гiднiсть, компетентнiсть - головні цінності модерного світу, - сьогодні випробовуються на міцність війною та падінням економіки. Війна, постійні загрози, бідність і труднощі з задоволенням елементарних фізіологічних потреб (їжа, сон, безпека) можуть відкинути нас у феодальний свiт.

Що маємо на місцях? Більша частина Черкас стають пасивними одержувачами гуманітарної допомоги. А інші? Будуть феодалами?

Сьогодні для більшості головна задача - просто вижити, немає соціальних відносин і є лише тимчасові «групи виживання». На користь сповзання до феодалізації суспільних процесів у громадах найбільше гратимуть такі чинники.

1. Падіння рівня життя громадян (відтак, висока чутливість до будь-яких місцевих благодійників, які можуть конвертувати ситуацію на власну користь).

2. Разючі відмінності між регіонами внаслідок війни також створюють велику спокусу для місцевих еліт «неушкоджених» регіонів - у запровадженні привілеїв для себе та нових форм зиску до населення та бізнесу на території.

3.Слабкість центральної влади та її неспроможність завадити цим процесам. І особлива загроза цих ризиків - там, де модерні цінності (особиста свобода, гiднiсть, компетентнiсть) поки що розділяє невелика спільнота людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вівчарик: Суть війни

Переважно ті, хто працює в секторі креативної економіки, громадському секторі, займається підприємництвом, але не має можливостей впливати на дії влади. На превеликий жаль, точка зору про те, «що не можна критикувати дії влади під час війни» робить дуже вразливими позиції цієї активної меншості…

І пропозиції змін, нетерпимість до довоєнних корупційних практик - тлумачитиметься як «спроба розхитувати човен».

Тетяна Єщенко, журналістка, аналітик, комунікатор

*тези з виступу на зустрічі Культсила.Черкаси, що започатковуються у Черкасах

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100