188715063_4427579187294989_2864013907014610882_n На сайті Черкаської міської ради було зареєстровано електронну петицію щодо необхідності створення в Черкасах комунальної служби для доправлення додому з лікарні тяжкохворих і маломобільних пацієнтів. Ця петиція швидко набрала необхідну кількість голосів, і її буде розглянуто на сесії міської ради.

Як головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я і медичних послуг, депутат міської ради вважаю, що петиція надзвичайно актуальна. На сьогоднішній день перевезення важкохворого пацієнта у спеціалізованому автомобілі (ці замовлення виконують приватні структури) коштує від 600 до 1,5 тис грн, що для багатьох черкасців – велика проблема. До обов’язків швидкої медичної допомоги перевезення пацієнтів не входить, і вона таких перевезень не виконує.

Проблема відсутності комунального транспорту для надання таких послуг для нашого міста суттєва. Насамперед вона стосується Третьої міської лікарні швидкої медичної допомоги, де, за інформацією директора цього закладу Олександра Федорука, у 2020 році близько 1,5 тисячі пацієнтів у важкому стані після надання невідкладної меддопомоги потребували перевезення на реабілітацію або паліативну допомогу до інших лікарень. Щодня потрібно транспортувати по 4, 5, а то й 6 пацієнтів. Розв’язати цю проблему лікарня самостійно не може.

Як працівниця департаменту охорони здоров’я я вважаю, що потрібно не створювати якесь нове комунальне підприємство, а доручити організувати ці послуги комунальному підприємству «Третя черкаська міська лікарня». Проте, зараз у закладі на балансі тільки два автомобілі «Ланос», які не можуть перевозити пацієнтів у важкому стані.

Вартість спеціалізованого автомобіля, який має обладнання для перевезення тяжкохворих, – від 1,6 до 1,8 млн грн. Ці кошти потрібно знайти. У нас у міському бюджеті передбачено 2 млн грн на придбання службового автотранспорту в лізинг через комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго». На мою думку і на думку нашої депутатської комісії з питань регламенту і прав людини, першочерговим завданням є закупівля саме автомобіля для Третьої лікарні. Це дасть нам можливість щодня транспортувати 5-6 пацієнтів, тобто як раз відповідно до потреби. Крім того, Третя міська лікарня могла б транспортувати пацієнтів також за заявками із Першої та Другої лікарень, інших медичних закладів.

При розгляді петиції на сесії, який відбудеться орієнтовно 10 червня, я буду ставити питання, щоб 2 млн грн, передбачені для службового транспорту, було спрямовано на придбання автомобіля для перевезення тяжкохворих і маломобільних пацієнтів. Тому що можна багато балакати про біди людей, але виконання конкретних обіцянок – важливіше.

Любов Майборода, депутат Черкаської міської ради від партії «За майбутнє», головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міськради.

* Коментар для «Прочерку».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Дж. Гудолл 01.06.2021 22:39
Слушна пропозиція! Невже ... відпустила ...., якщо вона вирішила попіклуватись про співмешканців?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Міський голова 24.05.2021 20:09
Слушна пропозиція, підтримую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100