Шевченкова магія не покидає українців, попри товщу часу (200 років), попри тривалість колонізації нашого краю, попри голодомори, репресії і терори, попри вимитість українських смислів із нашої теперішньої держави, попри торжество комуно-регіонального хама і бандюка в політиці, попри видиме споживацтво загалу, попри глобалістично-інтернаціональні ідеологічні випари в щілинах мозку «чєлавєкав» на противагу до міцних, неповторних національних організмів.

До НЬОГО, пори все, внутрішньо рве, несе, кличе і тягне. Найкраще це пояснив Дмитро Донцов: «Бундючному чужому протиставив величне й потужне своє. Вказав охлялим землякам шлях великих націй. Як метеор, пролетів він над нашою Елладою, не лишаючи наступника, бо генії не мають їх. Бо був фанатиком в добу безвір'я, патетиком – в добу буйного інтелектуалізму, аскетом – в добу матеріялізму. Пригадав забуту правду, що не розніжений ліричний гуманізм є мірилом наших чеснот, а сила духу, вища за дочасне щастя і «благоденствіє». Що не безсилим квилінням, лише «вогнем кривавим, пламенним мечем нарізана на людських душах» повинна бути наша Правда. Хотів, щоб вогонь його слова перемінився в справжній вогонь, в якім спопеліла б не лише срамотня дійсність, а й наша розщеплена душа, наше «згниле серце», яке не важиться піднятися на зло. [...] Був голосом вопіющого в пустині, був пророком, світочем, що світив і горів, голосом труби архангельської, що будила мертвих з могил»...

Мала за честь знову бути в Черкасах, слухати його земляків, зазирати в їхні очі, набиратися в них сили. Як корінна львів'янка, почувалася полоненою Великої України, як латиняни колись сповна полонились культурою греків. Переповнена зала центрального будинку культури, попри відсутність світла, горіла Шевченковим Духом. Я натомість почувала легкий трепетний страх мовити в тому краю, де народився МІСТИК УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА з його відомими висловлюваннями: «Я нічого не хочу – тільки, щоб люди свого не цурались» або «Вірші мої подобалися, можливо, читали, мабуть, тому тільки, що по-малоросійському написані». Це було торжество ідеалізму з винятковою його спроможністю повернути українську людину обличчям до сонця її мови, культури, свободи і держави.

Молоді свободівці з червоно-чорними стрічками на одязі сигналізували про цю окремішність і готовність дати відсіч будь-яким провокаціям, що вже звично супроводжують мої зустрічі з українцями по всій країні. На цей раз вже навіть спроб не було, бо ми б їх однаково відбили. Словом, як висловився кандидат у народні депутати з Черкащини пан Микола Булатецький, це була спільна молитва на одному подихові.

Попри ланцюг індивідуальних розмов із багатьма черкасцями, не відпускає мене особлива розмова з однією панею. Вона запитала щось російською мовою. Зал обурився, закликав говорити державною. Я уважно слухала, відчуваючи у російській мові цієї пані якісь дивні для мене злитки шляхетности. Відповіла, звісно, українською. Проте ця пані чомусь вирішила підійти ще по автограф і знову по-російському коротко виповіла свою долю народження українки далеко за межами України, проте саме тепер вона відчула в собі пробуджений український ген, який манив її на цю зустріч. Раптом зі слізьми вона перейшла на українську. Я спонтанно підвелась із крісла – бо це була, мабуть, молитва повернення до українського мовного дому колись викинутої Українки... Небо очей цієї пані не покидає мене, як і її слова про те, що майбутній президент України має бути НАЦІОНАЛЬНО СВІДОМИМ.

Отож найкращий урок, який я отримала в Черкасах, звісно, що філологічний: Шевченкова мова – дорога в національну українську державу, а сам Шевченко – матеріялізація української національної ідеї. Я відчувала, що там, у Черкасах, нас, українців, стало більше.

Опівночі поїхали до Канева, на Тарасову гору. Вночі Шевченкова могила сліпила очі. Можна було дивитись лише в середину себе і відчувати його з неба. Час зупинився. Світло прожекторів гасло перед світлом виписаних на підніжжі пам'ятника слів: «Свою Україну любіть. / Любіть її... Во время люте, / В остатню тяжкую минуту / За неї Господа моліть». Яка я маленька перед ЙОГО великою ЛЮБОВ'Ю!!! Яке щастя, що наш народ заслужив у Господа на цього великого національного пророка.

Машиною повертались до Києва крізь казку Шевченкових пейзажів. По тілу струменіла дивна енергія оновлення, очищення і повстання. Звідкись взялися сльози, що відразу ствердли на план вогненного протистояння антишевченківському поріддю «на нашій, не своїй землі». Як ніколи відчувала його фізичну присутність, духовна ж, наче гілля дерева в рості, наповнювала кожну клітину організму.

Ірина Фаріон, депутат Верховної ради України, член політради ВО «Свобода»

* передрук з блогу на сайті «Української правди»

реклама

Коментарі  

 
+8 #70 Оксана Мацюцька 01.11.2013 13:41
І на завершення. З людьми РОЗУМНИМИ, навіть коли вони мають інші погляди, завжди можна знайти спільну мову і порозумітися. Але то тільки з РОЗУМНИМИ.
Для прикладу - Loki. З коментарями цієї людини я іноді не згодна. Але з такою ерудованою і розумною людиною можна дискутувати, наводити аргументи і знаходити консенсус, як казав незабутній Горбачов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #69 Назар Обідзінський 01.11.2013 10:05
Скептик: "... Не забувайте також, що пів-країни спілкується російською..."
----------------------------------------------------------------------------
Цей результат русифікації не є позитивом у нашому сьогоденні...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #68 Сіренький 31.10.2013 21:52
Цитую Скептик:
А себя, "Серенький", к кому причисляете?

Себе? Як мінімум до людей. Не є перевертнем, свого не цураюсь, чужому й подосі навчаюсь. Поважаю людей, маю серед друзів представників ду-у-у-уже багатьох національностей :білоруси, поляки, молдовани, росіяни, татари, башкіри, буряти, якути, німці, американці, євреї, цигани, іспанці тощо. Постійно спілкуюсь, завжди знаходжу порозуміння.
Вважаю себе націоналістом за переконаннями. Ше питання будуть?
І, до речі, ще одне: Я підписуюсь не "Сєрєнькій", а "Сіренький".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #67 Скептик 31.10.2013 16:20
И кстати, о злобе - это к вам, Оксана Мацюцька. Между прочим, вы меня тоже не интересуете и знакомиться с вами я не собираюсь. Именно, что не собираюсь, а не боюсь. Я вполне могу себе позволить не водить знакомств с неприятными мне людьми. А вообще, у нас тут просто у всех одно и то же времяпровождени е: мы пишем. О чем думаем, о том и пишем. Самовыражаемся, так сказать. И снова-таки, имеем на это право.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #66 Оксана Мацюцька 31.10.2013 16:02
"Скептику", погодьтесь - процес пішов. Уже й ви заговорили українською. І що цікаво, ваш останній коментар набагато спокійніший, культурніший; ви уже не вживаєте лайливі слова, не ображаєте людей іншої національності - румунів, українців, австрійців, євреїв (як було у ваших перших постах). Очевидно, то таки свята істина: мова - душа людини.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #65 Скептик 31.10.2013 15:41
До речі, Оксано, я досить непогано володію українською. Інше питання, якій мові я віддаю перевагу. Не забувайте також, що пів-країни спілкується російською, абсолютно при цьому не маючи на меті когось образити. Це ж і є в дії ота демократія, про яку вже стільки сказано, а що воно таке - Бог його знає. І до чого тут конформізм, коли для мене російська була і є єдиною? Я її не приймала, я з нею зростала. Тож і не ображайтесь, і не ображайте. А з чого тут почали, я памятаю: Фаріон, побувавши на Черкащині, набралася енергії для вогнеборства з вир**ками. Треба розуміти, з такими, як я )))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #64 Оксана Мацюцька 31.10.2013 15:40
"Скептику", ви мене абсолютно не цікавите. Мені байдуже, що ви лютУєте і пишете російською. Як казав лікар Биков з "Інтернів", ваша особа в моїх координатах цінностей перебуває на рівні теми розмноження членистоногих у Новій Зеландії.І ваша анонімність зовсім не зачіпає моїх емоцій: просто я констатую, що за ніками ховаються слабкодухі боязкі істоти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #63 Оксана Колісник 31.10.2013 15:28
Цитую Скептик:
Оксана, может, Вас это удивит, но времена коммунистов я прекрасно относилась к украинскому языку в целом и к украиноязычным людям в частности. И могу сказать, что хорошо поработал тот, кто заставил меня злиться сегодня, как только речь заходит о "мове". Да говорите на украинском на здоровье! Зачем же ненавидеть тех, кто им не пользуется?! Для меня великим и могучим является русский, и это Вас не должно касаться. А по поводу "ников", так это позволяют правила издания. если Вас злит анонимность, Вам, очевидно, на FB или в одноклассники.

Анонімність не злить, це - діагноз. Хіба ж можна на діагноз злитися? Можна тільки співчувати...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #62 Скептик 31.10.2013 15:16
Оксана, может, Вас это удивит, но времена коммунистов я прекрасно относилась к украинскому языку в целом и к украиноязычным людям в частности. И могу сказать, что хорошо поработал тот, кто заставил меня злиться сегодня, как только речь заходит о "мове". Да говорите на украинском на здоровье! Зачем же ненавидеть тех, кто им не пользуется?! Для меня великим и могучим является русский, и это Вас не должно касаться. А по поводу "ников", так это позволяют правила издания. если Вас злит анонимность, Вам, очевидно, на FB или в одноклассники.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #61 Loki 31.10.2013 14:32
З.Ы. О! Советские люди по другую сторону социалистическо го забора! Интересные и весёлые истории. Оксанина знакомая, хороший пример, как новая общность советских людей "советский народ" стала т.н. "социальщиками" в странах старой европы, ставшей курортом для иностранных безработных. Ну евреи это отдельная, облегчённая тема. Все остальные ведут себя в 96% абсолютно одинаково. Из десятков моих знакомых, славян, кавказцев,.. я знаю только 3 семьи, которые не только вернулись у капиталистов к профессиям оставленным в союзе, но и ушли дальше. И надо признать, из них 2 семьи - украинские, и только 1 русская (и правда, ноющая тем не менее досих пор). Остальные прекрасно устроились на социале и чёрных работах. Печально, но своим поведением, гонором по поводу национальной принадлежности, вечным попрошайничеств ом, вечерними вылазками в возлемагазинные контейнеры за бесплатными продуктами, выброшенными туда по термину годности.., авторитета своим странам они не приносят. С этим соглашусь.))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100