Пропоную кілька порад, як врятуватися від сонця в літній сезон.

У такі спекотні дні бажано не виходити на вулицю, а особливо – на відкриті сонячні промені. Якщо уникнути цього неможливо, то необхідно одягати головні убори, краще, якщо вони з натуральних, а не синтетичних матеріалів. Також бажано перебувати в тіні, оскільки будь-які розсіяні сонячні промені корисні.

Небезпечні часи перебування на відкритому повітрі – із 11.30 до 16.00. Що стосується пляжів, то там краще відпочивати у вранішній час, тобто до 10.00, або ж навпаки у вечірній – після 16.00.

У спеку не варто боятися протягів, адже вони не є дуже шкідливими. Кожна людина знає свій організм та розуміє, як він реагуватиме на протяги. З собою бажано завжди мати хустинку чи серветку й витирати місця підвищеного потовиділення, зокрема, потилицю, адже потиличні нерви найчутливіші до протягів.

Потрібно багато пити, адже в спеку потовиділення підвищується. Це – захисна реакція організму. Якби люди не пітніли, то організм «перегрівався» б, порушувалася би терморегуляція. Водний ресурс у цей час потребує особливого поповнення, наприклад, мінеральними водами. До речі, серед них слід обирати середньогазовані.

Здорова людина за день має випивати не менше 2-3 літрів води та постійно мати з собою запас. Рятують від спраги сік та компот з різних ягід, тому що вони поповнюють не тільки рівень рідини в організмі людини, а й мікроелементний склад крові. Раджу робити напій, який готується дуже просто і допоможе втамувати спрагу. На 5 літрів води перемолоти 2 лимони та додати трішки цукру. Головне – пити, пити і ще раз пити!

У спеку в кімнатах слід робити провітрювання. Проте якщо ви кудись йдете, то краще не залишати відкритими вікна, адже від гарячого повітря кімната буде лише нагріватися. Рекомендую також робити протяги, але бажано, щоб у цей час у приміщенні нікого не було.

Якщо повітря сухе (вологість 50-60 %), то можна змочити простирадло й повісити в кімнаті. Так повітря буде вологішим. У такому середовищі легше витримувати спеку.

Не варто забувати і про купання й обливання, особливо – перед сном.

У спеку потрібно слідкувати за своїм раціоном, не рекомендовано переїдати, особливо їсти так звані «важкі продукти». Необхідно споживати продукти, які легко перетравлюються, – це нежирні сорти м’яса, відварне м'ясо, овочі та ягоди.

Людмила Пінковська, головний лікар санаторію-профілакторію Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького «Едем»,

* коментар виданню «Прочерк»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100